Nieuws

 • Kruiden maken van elk gerecht een culinaire beleving. Kruiden zijn vandaag de dag onmisbaar in onze keuken. Herbafrost zorgt ervoor dat iedereen – industrie, retail en consument – het hele jaar door kan rekenen op versgevroren kruiden om gerechten een gezonde en smakelijke toets te geven.
  28/09/2020
 • Eind augustus organiseerde Flanders’ FOOD i.s.m. Proef! het Protein Shift Ecosystem Event: een netwerk- en matchmakingevent voor start-ups en bedrijven met de ambitie om alternatieve, duurzame eiwitten op het menu te zetten. Welke productinnovaties werden er door de start-ups voorgesteld? En hoe zien zij met het oog op doorontwikkeling en/of opschaling met bedrijven samen te werken?
  10/09/2020
 • 35 inspirerende bedrijfsrealisaties in een brochure gegoten
  10/09/2020
 • Groenten zijn gezond… en vooral lekker. Ze zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen, ze bevatten veel water en relatief weinig calorieën. Maar zijn verwerkte groenten even gezond als verse groenten? Zitten de verwerkte groenten ook nog boordevol micronutriënten goed voor onze gezondheid? Hoe evolueert de kwaliteit van groenten in een bereide maaltijd na ontdooien en opwarmen?
  09/09/2020
 • The EU S3FOOD programme has awarded grants totalling more than EUR 1 million to projects that will enable the digital transition of small and medium-sized food producers. The 20 successful projects in seven European countries have been selected from more than 100 applications for the first round of S3FOOD funding. Five of the awarded projects include Flemish companies!
  07/09/2020
 • Het project BIOSWITCH wil merkproducenten motiveren tot en ondersteunen bij het maken van de ‘omslag naar een biogebaseerde aanpak’ (‘switch to bio-based’): van op fossiele grondstoffen gebaseerde naar op biomassa gebaseerde producten en toepassingen. Maar om oplossingen te kunnen aanbieden, moeten we natuurlijk ook eerst de risico's en uitdagingen in kaart brengen.
  20/08/2020
 • Flanders’ FOOD zal een praktijkgids opmaken voor Vlaamse ondernemers uit de voeding, supermarkten, winkeliers en horeca die vanwege ‘smetvrees’ de verkoop van sommige onverpakte voedingswaren drastisch zagen dalen. Een multidisciplinair team van specialisten uit de voedings-, winkel & horeca meubel- en verpakkingsindustrie zal economisch haalbare, coronaveiligere oplossingen zoeken in binnen- en buitenland.
  18/08/2020
 • De beheersing en bewaking van voedselveiligheid staat weer meer dan ooit bovenaan de agenda van Belgische voedingsbedrijven mede door een aantal recente crisissen, gelinkt aan de nieuwe ‘whole genome sequencing’ technologie en een aantal andere (technologische) evoluties. Met Q-DNA, een nieuw innovatieproject in samenwerking met UGent, Flanders’ FOOD, (Wagralim), Fevia en Alimento wensen we de beheersing van voedselveiligheid in de Belgische voedingsindustrie hierop aan te passen en naar een volgend niveau te tillen. Als Belgisch voedingsbedrijf kun je nu instappen in dit innovatieproject, er als eerste de vruchten van plukken en een voedselveiligheidscultuur in het DNA doorheen je hele organisatie verankeren!
  09/07/2020
 • Dit webinar over SENSOREN, DATA en DATAVERWERKING van 23 juni lokte maar liefst 130 online deelnemers, een absoluut succes voor een eerste webinar! Voor wie dit toch heeft gemist: je kan alles rustig herbekijken via de linken. De meerwaarde van een aantal specifieke sensoren en datasystemen voor het optimaliseren van de productie, werd afgetoetst aan reële uitdagingen voor voedingsbedrijven, zoals hygiëne, procesoptimalisatie en productkwaliteit. Algemene principes werden toegelicht, alsook de testresultaten uit het onderzoek.
  09/07/2020
 • In heel Europa worden voedingsbedrijven geconfronteerd met gelijkaardige uitdagingen en de oplossingen zijn even vaak niet in eigen regio voorhanden. Daarnaast zijn er heel wat innovatieve oplossingen beschikbaar in verschillende living labs in Europa waar ook bedrijven in Vlaanderen voordeel uit zouden kunnen halen. Het netwerk van living labs combineert Europees beschikbare industrie 4.0 expertise ten voordele van voedingsbedrijven, technologie aanbieders en digital solution providers.
  08/07/2020
 • Met de 'magarine, culinaire olieën en vetten' fabriek van Vandemoortele te Izegem en 'The Collagen Company' Rousselot te Gent werden er dit jaar terug twee voedingsbedrijven bekroond met een Factory Of The Future award. Wie gaat de uitdaging aan en staat volgend jaar ook fier met een trofee op het podium? Om je te helpen inschatten of je er klaar voor bent geven we je alvast een kijk op de zeven aspecten van je bedrijf die excellent moeten zijn. Als je denkt er klaar voor te zijn, contacteer ons voor een gesprek en dan helpen we je vanuit Flanders' FOOD doorheen het assessment.
  16/06/2020
 • Wil je als bedrijf een onderzoeks- of ontwikkelingsproject opstarten in de blauwe bio-economie? Wil je graag samenwerken met andere bedrijven of kennisinstellingen uit verschillende landen in Europa? Dan is de tweede oproep van de ERA-NET BlueBio cofund mogelijk iets voor jou.
  16/06/2020
 • Wil je als bedrijf een onderzoeks- of ontwikkelingsproject opstarten in de blauwe bio-economie? Wil je graag samenwerken met andere bedrijven of kennisinstellingen uit verschillende landen in Europa? Kijk dan zeker eens naar de aankondiging van de tweede call van de ERA-NET BlueBio cofund
  15/06/2020
 • Het project BIOSWITCH (gefinancierd door BBI JU onder Horizon 2020) wil merkeigenaren motiveren tot en ondersteunen bij het maken van de ‘omslag naar een biogebaseerde aanpak’ (‘switch to bio-based’): van op fossiele grondstoffen gebaseerde naar op biomassa gebaseerde producten en toepassingen. Binnen voeding denken we daarbij vooral aan duurzame verpakking.
  10/06/2020
 • De voorspellingen tonen aan dat de wereldbevolking toeneemt. In 2050 zullen we met bijna 10 miljard op onze aardbol rondlopen. Aangezien al deze monden gevoed moeten worden, zal de vraag naar voedsel en meer specifiek naar eiwitten toenemen. Een eiwittransitie naar meer duurzame dierlijke én plantaardige eiwitten is dus noodzakelijk. Daarom zijn we bij Flanders' FOOD op zoek naar projectideeën in het kader van de eiwittransitie die kunnen resulteren in relevante kennisopbouw, ontwikkelingen en concrete toepassingen om een antwoord op dit vraagstuk te bieden.
  28/05/2020
 • Zowat 50% van het wereldwijde afval is organisch. Op Europees vlak wordt nu een oplossing gezocht voor een beter beter hergebruik van dit organisch afval met behulp van wiskundige modellen.
  26/05/2020
 • Bloem, pasta of gist zijn moeilijker te vinden dan vroeger en op sociale media kan je niet om de foto’s van zelfgebakken broden of koekjes heen. Het lijkt wel of er op een hele andere manier met maaltijden wordt omgegaan door de opkomst van het coronavirus. Daarom lanceerde onderzoeksgroep FOOMS (Food, Media & Society) van UAntwerpen een grootschalige survey om de impact van COVID-19 op hoe mensen met voeding en voedingsgerelateerde media omgaan.
  30/04/2020
 • On February 21st the members of the Thematic Smart Specialisation Partnership ‘Smart Sensors 4 Agri-food’ met at CTIC in Gijón Technology Park (Spain). The core topic of the agenda was the agreement on the governance structure of the partnership and the work plan for the near future. Additionally, the chairs for the partnership were elected.
  26/04/2020
 • Biofilmvorming (slijmlaag van bacteriën) is een veelvoorkomend probleem in de voedingsindustrie en kan zorgen voor herhaaldelijke contaminatie en verlaagde kwaliteit van voedingsproducten. Vroegtijdige detectie kan potentiële kosten vermijden en bestrijding faciliteren. Daarom ontwikkelen KU Leuven, Imec en UGent een sensor die een biofilm in situ kan detecteren en karakteriseren. Er is er echter nog nood aan input vanuit de voedingsindustrie voor de ontwikkeling van deze sensor! Interesse? Lees hier meer en vul zeker de enquête in zodat we op die manier jullie noden kunnen capteren!
  23/04/2020
 • We weten dat een uitgebalanceerd voedingspatroon belangrijk is voor onze gezondheid. Maar hoe kunnen we voedingsproducten maken die aansluiten bij de vraag naar een gezondere levensstijl? En hoe weten we wat de consument effectief opeet? Kunnen we met aangepaste voeding de levenskwaliteit en gezondheid van chronisch zorgbehoevenden verbeteren? En hoe pakken we dit concreet aan? Op dit snijpunt van voeding en gezondheid blijven tot nu toe veel vragen onbeantwoord omdat nog veel kennis ontbreekt. Ook is er nood aan concrete toepassingen en ontwikkelingen op dit gebied. Daarom lanceren Flanders' FOOD en de POM West-Vlaanderen twee projectcalls binnen deze thematiek.
  15/04/2020