Nieuws

 • Flanders’ FOOD is op zoek naar een Accounting & Finance Business Partner die de managing director en het team aan innovatiemanagers ondersteunt in zowel financiële accounting, analyse, controle en financiële rapporteringen voor de organisatie.
  09/04/2021
 • Wil je je bedrijf eens spiegelen aan een Factory Of The Future? Zoals je misschien al weet scoren zij minstens '4 op 5' op elk van de 7 sleuteltransformaties. Hoe hoog zou jij nu scoren? Flanders' FOOD kan, dankzij het #Industriepartnerschap, een 'FOF-Scan' uitvoeren aan een gunstig tarief. De methodiek is gebaseerd op de vragen die ook de kandidaten voor een FOF-award voorgeschoteld krijgen, maar in een 'light' vorm, zodat je op korte tijd zeer bruikbare inzichten voor je verbeteracties krijgt. Interesse gewekt? Lees er meer over.
  07/04/2021
 • Voedselveiligheid staat al heel lang bovenaan de agenda van onze voedingsbedrijven. Maar waar de focus vroeger vooral op reactieve maatregelen lag, gaat die steeds vaker naar de preventieve beheersing van voedselveiligheid. Voorkomen is beter dan genezen met andere woorden! Om bedrijven hierbij te helpen, slaan academici en de voedingssector de handen in elkaar met het innovatieproject Q-DNA. Wij gingen aan tafel met Liesbeth Jacxsens, professor aan de UGent en onderzoeker binnen Q-DNA, over één van de pijlers van het project: het belang van voedselveiligheidscultuur.
  06/04/2021
 • Nieuwe mogelijkheden onderzoeken dat is de scope van het DEMETER project, een ERA-NET onderzoeksproject van FACCE SURPLUS ter valorisatie van second-class groenten en bijproducten van de groenteverwerkende industrie. De focus in het DEMETER project ligt op de valorisatie van wortelen, de belangrijkste groente bij Verduyn, maar ook andere groenten zoals brocolli, kool, knolselder en komkommer worden onderzocht. Deze groeten en hun bijproducten kunnen gebruikt worden als grondstoffen voor soepen en sappen én als bron van functionele ingrediënten (voedingsvezels)verkregen door bioraffinage van groente afvalstromen.
  02/04/2021
 • De toekomst van Vlaanderen is digitaal. Deze omslag is een enorme groeiopportuniteit voor onze voedingsbedrijven - groot en klein -, want het maakt hen productiever, kosten-efficiënter en innovatiever.
  17/03/2021
 • Wordt u ook vrolijk van het projectacroniem HappyCliMi? Terecht, want het project, met start op 1 april 2021, heeft volgende concrete doelstellingen met een positieve impact: Het reduceren van enterische methaanemissies bij melkvee door een aangepaste voederstrategie, de valorisatie van nevenstromen uit de agrovoeding (evenals nieuwe grondstoffen) als veevoer, passend in die voederstrategie. Misschien maakt uw bedrijf straks ook deel uit van deze nieuwe Vlaamse kringlopen?
  17/03/2021
 • Om de positieve impact van voeding op gezondheid te vergroten in Vlaanderen, investeert Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits via Flanders’ FOOD € 95.200 in infrastructuur. Deze investering omvat € 31.200 voor een MicroWavePilot en € 64.000 voor de NuHCaS Kitchen Pilot die dit jaar in gebruik worden genomen in het Huis van de Voeding in Roeselare. Bijkomende financiering vanuit EFRO voor deze infrastructuur omvat € 190.395. Ook VLAIO geeft € 996.625 steun voor collectief onderzoek.
  08/03/2021
 • Minister Crevits lanceert de Vlaamse Eiwitstrategie. De ambitie is om tegen 2030 tot een meer duurzame, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening te komen met plaats voor dierlijke, plantaardige en andere, nieuwe eiwitten. Flanders' FOOD is een partner om, als speerpuntcluster van de agrovoedingsindustrie, deze strategie mee uit te rollen via innovatie en onderzoeksprojecten waar samenwerking centraal staat.
  23/02/2021
 • Vlaamse voedingsbedrijven transformeren hun fabrieken tot hoogtechnologische sites die klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Dat bevestigen de ‘Factory of the Future Awards’, waar met Danone Rotselaar en Cargill Izegem opnieuw twee voedingsbedrijven in de prijzen vallen. Ook de specialist in diervoederadditieven Nuscience (Royal Agrifirm Group), die in 2017 al laureaat was, zag zijn award herbevestigd. Opvallend: de drie laureaten verwijzen naar de centrale rol van de medewerkers in dat transformatieproces.
  23/02/2021
 • België en zijn frieten, het is al heel lang een uitstekende combinatie en tot ver over de grenzen gekend. Duurzame productie van gefrituurde aardappelen, groenten, vlees of vis vraagt heel wat kennis, ontwikkeling en samenwerking door onderzoekers en bedrijven. Daarom neemt Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de voedingsindustrie in Vlaanderen, het voortouw met de opstart van een frituurlijn op pilootschaal. Minister Crevits ondersteunt dit initiatief met een co-financiering van 138.620 euro.
  05/02/2021
 • De webinar "Successful transition from fossil to bio-based products", gegeven in kader van het BIOSWITCH project is nu ook online te bekijken (in het Engels).
  03/02/2021
 • Flanders’ FOOD is op zoek naar 2 innovatiemanagers. Gedreven en gepassioneerde mensen die Vlaamse voedingsbedrijven overtuigen om hun grenzen te verleggen zodat ze nieuwe producten, processen en bedrijfsmodellen ontwikkelen en implementeren. Flanders’ FOOD wenst de excellente wetenschappelijke kennis in Vlaanderen te laten renderen zodat onze bedrijven kunnen groeien en verder exporteren.
  16/12/2020
 • Model2Bio is een nieuw Europees project dat een beslissingsondersteunend systeem zal ontwikkelen op basis van wiskundige modellen om nevenstromen uit de agrovoedingsindustrie beter te valoriseren. Het project is gestart op 1 mei 2020 en duurt 3 jaar. Flanders’ FOOD is partner in het project en zal interessante projectresultaten voorstellen bij de Vlaamse agrovoedingsbedrijven.
  04/12/2020
 • Het Europese project S3FOOD sloot in September 2020 zijn eerste voucher call af. Meer dan 1,5 mio euro werd toegekend aan 51 KMO’s betrokken in 44 projecten. Voedingsbedrijven, technologieaanbieders en ontwikkelaars van digitale oplossingen slaan de handen in elkaar om digitale antwoorden te vinden voor concrete uitdagingen van voedingsbedrijven. Kans gemist denk je? Helemaal niet! Op 9 December opent de 2de S3FOOD voucher call. Opnieuw is er 1,3 mio euro beschikbaar voor exploratie, validatie en applicatie projecten.
  02/12/2020
 • 17 Vlaamse innovatiepartners, waarvan Flanders' FOOD, slaan de handen in elkaar! Met de steun van VLAIO bieden ze een geïntegreerde dienstverlening aan om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren.
  19/11/2020
 • In het MODEL2BIO project, dat een systeem zal bouwen dat je mee kan helpen bepalen wat de beste manier is om jouw nevenstromen te verwerken, hebben we een beetje info van jullie nodig.
  19/11/2020
 • Met een wereldbevolking die blijft toenemen, blijft ook de vraag naar voedsel toenemen, en dus ook de vraag naar eiwitten. Om aan die vraag te kunnen voldoen is er nood aan een eiwittransitie waarbij naast het verduurzamen van de dierlijke productie er ook een verschuiving zal plaatsvinden naar alternatieve eiwitten, zoals plantaardige eiwitten. Om aan deze stijgende vraag tegemoet te komen moeten we niet alleen rekening houden met duurzaamheidsaspecten zoals de emissie van broeikasgassen, de afname van biodiversiteit, het optimaliseren van land- en watergebruik en het optimaliseren van de energie-efficiëntie van onze voedselproductie. We willen de consument namelijk ook gezonde producten met een goede smaak en textuur kunnen aanbieden.
  13/11/2020
 • COVID-19 heeft een impact op vele vlakken, ook in de voedingsindustrie. Het is in zo een tijden dat men ook beseft hoe belangrijk het is om proactief te zijn en klaar te staan voor de toekomst. Lees in dit artikel hoe we via 2 collectieve projecten de voedingsindustrie proberen te ondersteunen in deze bizarre tijd.
  12/11/2020
 • Kruiden maken van elk gerecht een culinaire beleving. Kruiden zijn vandaag de dag onmisbaar in onze keuken. Herbafrost zorgt ervoor dat iedereen – industrie, retail en consument – het hele jaar door kan rekenen op versgevroren kruiden om gerechten een gezonde en smakelijke toets te geven.
  28/09/2020
 • Eind augustus organiseerde Flanders’ FOOD i.s.m. Proef! het Protein Shift Ecosystem Event: een netwerk- en matchmakingevent voor start-ups en bedrijven met de ambitie om alternatieve, duurzame eiwitten op het menu te zetten. Welke productinnovaties werden er door de start-ups voorgesteld? En hoe zien zij met het oog op doorontwikkeling en/of opschaling met bedrijven samen te werken?
  10/09/2020