Experimenteren met zeewier? Grijp uw kans!

Wist u dat er alleen al in de Noordzee een 80-tal verschillende soorten zeewier voorkomen? Iedere soort heeft een andere samenstelling en bevat specifieke bio-actieve componenten. Het is duidelijk dat hier een zee van mogelijkheden voor ons ligt. Tijdens de kick off van het SeaConomy project werd het potentieel van zeewier aan het brede publiek voorgesteld en werd de kans geboden om zelf te experimenteren. Is uw interesse gewekt? Lees vooral verder, want ook u krijgt de kans om aan de slag te gaan met zeewier.

Seaconomy succesvol gestar

Op 23 februari vond de kick-off van het SeaConomy project plaats in het Huis van de Voeding. SeaConomy heeft als doel een concreet plan van aanpak uit te werken om een Vlaamse zeewierindustrie te ontwikkelen. Met concrete visie op mogelijke economische, maatschappelijke, en ecologische impact zal het project ook externe barrières zoals perceptie van de consument, politiek en publiek draagvlak, en wetgeving m.b.t. mogelijke toepassingen en kweeklocaties trachten aan te pakken zodat de zeewiereconomie in Vlaanderen zich verder kan ontluiken.

17.03.15 experimenteren met zeewier

Tijdens het event, waar meer dan 100 mensen aan deelnamen, werden de mogelijkheden van zeewier in voeding, voeders en nutraceuticals toegelicht alsook wettelijke aspecten zoals de arseenwetgeving en het maritiem ruimtelijk plan. De presentaties die tijdens de kick-off gegeven werden, kan u via deze link bekijken. Uit het diverse en talrijke publiek blijkt een duidelijke interesse in Vlaams zeewier. Zowel bedrijven uit de voedings- en voederindustrie, kennisinstellingen als overheden waren aanwezig om te leren van de lezingen en van gedachten met elkaar te wisselen. Naast wetenschappelijke en wettelijke aspecten, kwam ook het culinaire potentieel van zeewier aan bod, onder de vorm van een demo gegeven door chefkok Donald Deschagt. Hij is de eigenaar-chef van restaurant Le Homard et la Moule in de Duinenstraat in Bredene en heeft een voorliefde voor kruiden uit de duinen en zeewier. Na de lezingen konden de deelnemers tijdens de receptie ook nog genieten van zeewiergerechtjes ontwikkeld en op punt gesteld door de studenten van Ter Groene Poorte. Geproefd en goedgekeurd!

17.03.15 experimenteren met zeewier

En nu is het aan u!

Het SeaConomy-consortium wil het gebruik van zeewier in (vee-)voedingstoepassingen stimuleren. Daarom bieden de betrokken partners - Sioen, Colruyt Group, Lambers-Seghers, Pures en POM West-Vlaanderen - u de kans om gratis zeewier te bestellen. U kan hierbij kiezen uit één of meerdere soorten:

• Suikerwier (Saccharina latissima)

• Alaria (Alaria esculenta)

• Knotswier (Ascophyllum nodosum)

• Dulse (Palmaria palmata)

• Zeesla (Ulva lactuca)

Enkele weken na uw bestelling ontvangt u het gratis staal. Als tegenprestatie vernemen we graag voor welke toepassingen u het zeewier zal gebruiken en wat uw algemene bevindingen zijn. Alle resultaten worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Inspiratie nodig?

Ter Groene Poorte ging reeds de uitdaging aan en ontwikkelde ter gelegenheid van de kickoff van SeaConomy een zeewierfocaccia en zeewierkroket. Weet u niet meteen voor welke toepassingen of in welke bereidingen u zeewier kan gebruiken, bekijk dan zeker de presentaties die gegeven werden tijdens de kickoff.

Hoe bestellen?

Bestellen kan tot en met 31 maart 2017 door het bestelformulier ingevuld en ondertekend te mailen naar Benny Pycke (benny.pycke@sioen.com) of per post op te sturen naar SIOEN Industries NV, Fabriekstraat 23, 8850 Ardooie. 

17.03.15 experimenteren met zeewier