Because I’m Appy…

Smartphone op bord

Neem uw smartphone eens bij de hand. Hoeveel apps telt uw toestel? Voor velen onder ons zijn deze soms toch wel handige, (maar geeft u zelf toe, heel vaak ook nutteloze) apps niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Een greep uit het aanbod van deze apps met nut voor de voedingsindustrie, horeca en consument!

Uit onderzoekscijfers (Nielsen en Statista) blijkt dat de gemiddelde smartphonegebruiker in totaal 27 apps per maand gebruikt en hier ongeveer 40 uur tijd aan spendeert. Een app is een programma dat een extra functie toevoegt aan een mobiel apparaat. De mogelijkheden zijn eindeloos: van het spelen tot spelletjes, tot het versturen van gratis berichten, het maken van notities, bijhouden van weersvoorspellingen, social media, filmpjes kijken, muziek luisteren etc.

Hoewel er een heleboel van deze apps gewijd zijn aan ontspanning, kunnen deze technologische gadgets ook een handig hulpmiddel zijn, zowel voor de voedingsindustrie, de horeca als de consument. Een overzicht van enkele veelbelovende apps!

b-SLIM

Overgewicht en obesitas komen steeds vaker voor en brengen heel wat gezondheidsproblemen met zich mee. Bijna 1 op 2 Belgen kampt met overgewicht, 15% lijdt aan obesitas. Verontrustende cijfers voor de gezondheidszorg, maar een ‘opportuniteit’ voor veel app-ontwikkelaars. Het is namelijk zo dat er vandaag de dag heel wat apps bestaan die beweren dé partner te zijn bij de strijd om overtollige kilo’s kwijt te geraken. Onderzoekers brachten deze verschillende mobiele fitheid-apps in kaart. De 3.013 beschikbare apps (2.196 in Google Play Store, waarvan 1.808 gratis, 817 in Apple App Store, waarvan 352 gratis) bleken in totaal 666.169.136 keer gedownload te zijn. Uit dit onderzoek blijkt echter ook dat nog geen 0,5% van al deze gewichtsbeheersings-apps een wetenschappelijk verantwoorde basis heeft. Er zijn bovendien ook nog geen gepubliceerde data over de effectiviteit van apps voor gewichtsbeheersing of het voorkomen van gewichtstoename.", aldus de onderzoekers.

Als tegenreactie zijn er echter heel wat onderzoeken aan de gang om duurzaam gewichtsverlies te realiseren. Duurzaam gewichtsverlies kan enkel worden bereikt door een combinatie van gezonde voedingsgewoonten, voldoende fysieke activiteit én (continue) motivatie. b-SLIM is een recent afgelopen onderzoeksproject (een Health onderzoeksproject binnen iMinds’ ICON-programma) dat op al deze aspecten inspeelt. Het project onderzocht de ontwikkeling van een ‘Super Coach’-app voor mensen met obesitas of zwaarlijvigheid. Deze app zal volledig geautomatiseerd alle relevante gewichtsbepalende factoren monitoren en gebruiken om een gepersonaliseerd advies te genereren. Op die manier worden gebruikers ondersteund bij het realiseren van duurzaam gewichtsverlies.

De innovatie zit niet alleen in de multidisciplinaire aanpak, waarin zowel de ‘usual suspects’ (voedingsgewoontes en beweging) als individuele psychologische variabelen gemonitord en bijgestuurd worden. Waar andere coaches en apps ophouden, gaat b-SLIM verder: door de integratie van verschillende soorten data, innovatieve data-analyse en data-visualisatie kunnen adviezen dynamisch worden aangepast aan de dagdagelijkse uitdagingen die langdurig gewichtsverlies zo moeilijk maken. Om de gebruikers extra te motiveren om een evenwichtigere levensstijl te handhaven, voorziet de ‘Super Coach’ ook in een individuele avatar, die progressief gewichtsverlies visualiseert, en een online netwerk die deelnemers met elkaar in contact brengt. Bovendien wordt het (voedings) aankoopgedrag van de gebruikers gemonitord en bijgestuurd waar nodig.

Deze app is nog in ontwikkeling, en is momenteel enkel beschikbaar voordeelnemers van de imec b-SLIM studie

Wastewatchers

Voedselverlies komt voor in elke schakel van de keten, van de productie tot en met de consument. Naast economische verliezen, gaat dit ook gepaard met een negatieve impact op het milieu.

Enkele cijfers:

  • 33% van het geproduceerde voedsel wereldwijd gaat verloren
  • 2 miljoen ton voedsel wordt jaarlijks weggegooid in Vlaanderen
  • 8% van het totale voedselverlies gebeurt in de horecasector

In de horeca is voedselverlies zoals uit de cijfers blijkt een groot probleem. Klanten laten gemiddeld tien tot dertig procent van het bestelde gerecht weer mee naar de keuken nemen. Koks verdoen zo’n vijf tot tien procent van de ingekochte producten. De Nederlandse start-up Waste Watchers tracht hier met zijn recent ontwikkelde app, verandering in te brengen. De tool verzamelt data en koppelt deze terug naar de werkvloer. Hierdoor ontstaat feitelijke kennis, die kan dienst doen als leidraad voor een chef. De chef kan hierdoor zijn voedselverliezen sterk terugdringen.

Een voorbeeld! Een chef weet dat zijn soepen minder zullen verkopen wanneer het mooi en warm weer is. Alleen hoeveel minder? Dat weten chefs niet. Vaak bieden ze minder soep aan op basis van ervaring. Door het voedselverlies in de tool te registreren, is de app in staat om het verlies per dag te analyseren. Patronen van verschillende locaties met dezelfde weeraspecten worden vergeleken en op basis hiervan wordt geadviseerd om bij stralend weer circa 10% minder soep aan te bieden.

Nu focust dit voorbeeld zich op het weer, maar er zijn vele variabelen die in de analyse betrokken worden zoals de dag van de week en het type product. Wastewatchers analyseren de informatie en geven gerichte adviezen aan de chef, waarmee hij voedselverlies kan tegengaan.

Uit de pilootproeven bleek dat meer dan de helft van de locaties binnen 1.5 maand een reductie van 20% liet zien.

Meer informatie: https://www.wastewatchers.eu/

UL prospector 

Eind vorig jaar werd een app gelanceerd die R&D in de voedingsindustrie kan vooruithelpen. Het gaat om UL Prospector, een app waarin meer dan 70.000 ingrediënten opgenomen zijn uit 80 categorieën met bijhorende data zoals technische datasheets, veiligheidsinformatie, certificatiedetails, etc. Vandaag de dag willen mensen op een snelle en makkelijke manier toegang tot informatie die bovendien overal beschikbaar is zodat deze ook kan geraadpleegd worden wanneer men reist, in vergaderingen zit, of van thuis uit werkt. De app is specifiek gericht op productontwikkelaars en ingenieurs en biedt hen de kans om rechtstreeks in contact te treden met de aanbieders van deze ingrediënten.

Meer informatie: https://www.ulprospector.com/en/About

USDA foodkeeper app 

De US Department of Agriculture (USDA) heeft in samenwerking met de universiteit van Cornell en het Food Marketing Institute een app ontwikkeld met als doel consumenten te informeren over hoe ze het best voeding en dranken kunnen bewaren om de versheid en kwaliteit optimaal te houden. De app, FoodKeeper genaamd, werd ontwikkeld in het kader van de Food Waste Challenge in de Verenigde Staten. Een actie om voedselverliezen terug te dringen. FoodKeeper geeft bewaaradvies over meer dan 400 levensmiddelen. Daarnaast biedt de app kooktips aan om deze levensmiddelen op de correcte wijze te bereiden zodat voedselpathogenen zoveel mogelijk geëlimineerd worden.

Meer informatie: https://www.foodsafety.gov/keep/foodkeeperapp/

MYFOOD

Een groep van zes VIVES-studenten lanceert binnenkort een app waarmee mensen met een voedselallergie of -intolerantie snel weten of een bepaald product geschikt en veilig is voor hen of niet. De app zal MyFood heten en wordt ontwikkeld samen met het IT-bedrijf Delaware.

Via het scannen van de barcode van een product krijgt de gebruiker een snelle respons: het product is geschikt of je krijgt een waarschuwing indien dit niet zo is. Producenten van voedingsmiddelen zijn verplicht om alle aanwezige allergenen in hun product te vermelden. Deze info kan weergeven worden dankzij de barcode van een product. Als gebruiker geef je aan waarvoor je allergisch bent of simpelweg wat je niet wil eten. Daarna volstaat het om de barcode te scannen van het product dat je wil kopen/gebruiken.

MyFood is nog volop in ontwikkeling maar de release ervan vindt zeker nog in 2016 plaats. Na het afronden van het schoolproject hopen de studenten als startup met de app België te veroveren en vervolgens andere landen.

Meer informatie: https://www.vives.be/nieuws/studenten-vives-lanceren-allergie-app

FoodProfiler

Eind augustus lanceerde Wageningen UR (WUR) de app FoodProfiler op de Nederlandse Apple App Store en Android Google Play Store. FoodProfiler geeft inzicht in wie, wat, wanneer, waarom en waarmee wordt gegeten.

Vandaag de dag, houden wij steeds vaker gegevens over onszelf bij en delen die met de rest van de wereld. We meten onze sportprestaties of tellen hoeveel stappen we doorheen de dag exact hebben gezet. De technologische revolutie op gebied van ICT en internet hebben het mogelijk gemaakt om zulke data te verzamelen bij de smartphone users.

De nieuwe app FoodProfiler wil betrouwbare inzichten over voedselconsumptiepatronen bieden. Gedaan dus met intensieve enquêtes van panels of onbetrouwbare bronnen? Dankzij de wondere wereld van de smartphone richt je jouw vraag gewoon rechtstreeks aan de burger via een app.

De WUR lanceerde hun app om voedselconsumptiepatronen van de Nederlandse burgers in kaart te brengen. Het is een app waarmee gewone consumenten kunnen invullen wat zij hebben gegeten. Via de app krijgt de WUR info over wat er met wat wordt gegeten, door wie en wanneer.

De WUR ziet twee gebruikers van zijn app/data: de consument en de voedingsbedrijven.

Toegang tot dit soort data en manier waarop, zou eens en voor altijd deze deuren kunnen openen voor een voedingsbedrijf. Voedingsbedrijven hebben steeds behoefte aan gedetailleerde inzichten in het voedingsgedrag van consumenten om hun strategieën op het gebied van productontwikkeling en vermarkting vorm te geven. Een voedingsbedrijf kan zijn productontwikkeling perfect afstemmen op zijn doelgroep of afzetmarkt als het over zulke data zou beschikken.

De app werkt volgens een near time registration-principe. Een paar keer per dag krijgt diegene die de app op zijn smartphone heeft een push notification met de boodschap in te vullen wat hij/zij heeft gegeten de afgelopen uren. Als de WUR dan alle deze registraties combineert krijgen zij een accurate langdurige metingen van grote groepen van consumenten. Via FoodProfiler vullen de users in of ze een snack, hoofdmaaltijd of lunch hebben gegeten en ook wat zij precies hebben gegeten. Na twee of drie weken krijgen gebruikers een profielschets te zien. Bijvoorbeeld: in vergelijking met het algemene Nederlandse profiel eet je veel groenten en weinig fruit. Je bent al heel goed bezig, maar het kan nog beter.

De WUR heeft bij de ontwikkeling van de app zowel aandacht besteed aan de zorgvuldige dataverzameling als aan het gebruikersplezier. Zo krijgen users geen tussentijdse feedback op keuzes, omdat het resultaten beïnvloedt. Maar worden ze toch gemotiveerd en beloond met voedingsweetjes.

FoodProfiler is geen calorieënteller en onderscheidt zich van de apps van al die activity tracker devices, die vorig kerstfeest onder de kerstboom lagen. Ook in deze apps kan je vandaag al ingeven, en zelfs inscannen, wat je die dag allemaal hebt gegeten. Maar de WUR kan wel meesurfen op het succes.

Nu op naar een voldoende kritische massa van gebruikers om het accurate beeld van de Nederlanders te vormen. Voorlopig is de app enkel beschikbaar in Nederland. Maar wie weet binnenkort ook in België.

Accepteer marketing-cookies om deze content weer te geven.

Cookie-instellingen

Schenkingsbeurs

Met de app Schenkingsbeurs kunnen bedrijven uit de voedingssector (de schenkers) die af en toe of regelmatig overschotten hebben in enkele muisklikken snel en efficiënt hun voedseloverschotten schenken aan voedselhulp- en sociale organisaties (ontvangers). Het is beschikbaar in heel België in Nederlands en Frans. Deze app kan je downloaden via de Google Play Store of App Store.

De Schenkingsbeurs is als actie opgenomen in de ketenroadmap Voedselverlies 2015 – 2020 van de Vlaamse overheid en de ketenpartners. 

De app Schenkingsbeurs is een onderdeel van een uitgebreider internetplatform (www.schenkingsbeurs.be) met 3 tools. 

  • De 1e tool is een handige kaart waarop voedingsbedrijven met overschotten zelf een sociale organisatie in hun buurt kunnen vinden en zo contact leggen. 
  • Met de 2e tool kunnen schenkers die af en toe of regelmatig overschotten hebben in enkele muisklikken snel en efficiënt een schenking van voedseloverschotten doen. Voor de 2e tool is er dus ook de Schenkingsbeurs app beschikbaar.
  • De 3e tool  ondersteunt schenkers die systematisch willen schenken (bv. een supermarkt met dagelijkse overschotten). De Schenkingsbeurs biedt software op maat om de uitwisseling van informatie te automatiseren. Om deze samenwerking vlot en efficiënt te

 Het platform werd eind oktober 2015 gelanceerd. Maandelijks wordt nu via de Schenkingsbeurs zo’n 30 ton voedsel geschonken door diverse producenten en voedingsbedrijven. Er zijn reeds een 250tal sociale en voedselhulporganisaties ingeschreven en gevalideerd, dus voedingsbedrijven vinden steeds een geïnteresseerde ontvanger in hun buurt. 

De Schenkingsbeurs wordt ondersteund door talrijke partners.

Voor meer info of om in te schrijven: www.schenkingsbeurs.be

Bronnen

http://www.iculture.nl/nieuws/onderzoek-27-apps-per-maand/

http://www.iminds.be/nl/projecten/b-slim

https://www.uzleuven.be/obesitaskliniek

https://www.wastewatchers.eu/

http://www.nofoodtowaste.be/

Current apps on weight management have not been certified by health authorities and there are no published data on their effectiveness:

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160602220542.htm

https://www.ulprospector.com/en/About

https://www.foodsafety.gov/keep/foodkeeperapp/

http://www.wur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/Economic-Research/producten/Consument-Voeding/FoodProfiler-geeft-inzicht-in-wie-wat-wanneer-waarom-en-waarmee-wordt-gegeten.htm

https://www.schenkingsbeurs.be/