Probiotica verhelpen lactose-intolerantie

Melk intolerantie

Naar schatting heeft 10 tot 15 % van de Europeanen moeite om lactose te verteren. Deze aandoening, lactose-intolerantie genoemd, uit zich onder meer in krampen, misselijkheid, winderigheid en 'gerommel' in de darmen. De inname van de probiotische bacterie Bifidobacterium longum en een yoghurt verrijkt met Bifidobacterium animalis zouden de symptomen van lactose-intolerantie kunnen verminderden.

Lactose of melksuiker is een disaccharide en komt voornamelijk voor in borstvoeding en melk en melkproducten. Zij bevatten respectievelijk gemiddeld 7 % en 4,5 % lactose. Daarnaast kan lactose ook in meer beperkte hoeveelheden voorkomen in producten waarin melk is verwerkt zoals in cake- en pannenkoekenmix, dressings, snacks, kant- en klaarmaaltijden, snoep en koekjes maar ook in bepaalde medicatie en vitaminesupplementen.

Lactose op zich kan niet geabsorbeerd worden in het darmkanaal. Het moet vooreerst door middel van het enzym lactase gesplitst worden in glucose en galactose. Bij een tekort aan lactase wordt de melksuiker onvoldoende verteerd en komt het onafgebroken in het colon terecht waar het als substraat voor fermentatie door de colonflora gebruikt wordt. Bij deze fermentatie komen korte ketenvetzuren (acetaat, propionaat en butyraat) evenals de gassen H2, CO2 en NH4 vrij. Deze kunnen aanleiding geven tot symptomen zoals flatulentie, krampen, een opgeblazen gevoel, diarree, borborygmi (borrelingen in de darmen), buikpijn en nausea.

Promovenda Tao He van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekte dat bij personen die lactose slecht kunnen verteren een grote hoeveelheid lactose de passage van de mond tot het begin van de dikke darm versnelt. Ook de rol van gisting van lactose door bacteriën in de dikke darm werd onderzocht. Het bleek dat de hoeveelheid bacteriën in de dikke darm van lactose-intolerante personen veranderd kunnen worden. Dit door middel van inname van de probiotische bacterie Bifidobacterium longum en een yoghurt verrijkt met Bifidobacterium animalis. Ook de symptomen van lactose-intolerantie verminderden hierdoor. Het dieet is een veelbelovende strategie om vat op lactose-intolerantie te krijgen.

Bron

Rijksuniversiteit Groningen, Nutrition Information Centre