Wat doet een pandemie met het consumentengedrag?

De eerste keer dat ik tijdens de lockdown naar de supermarkt ging, viel het mij al op: geen ‘Actimel’ meer. Vele berichten en webinars over onder andere bloem en wc-papier later kan ik alvast enkele conclusies trekken over de veranderingen in shoppinggedrag.

Een glazen bol heb ik uiteraard niet. Alleen maar het vermogen om goed informatie uit verschillende hoeken – zelfs info die triviaal lijkt – te verwerken tot realistische inschattingen en de rode draden te herkennen. Naast de veranderingen in consumentengedrag tijdens de pandemie, is het wel nodig om ook stil te staan bij wat tijdelijk is, en wat waarschijnlijk zal blijven hangen. Bij deze mijn trend-analyse, editie pandemie.

E-commerce!

Ik zal wel niet de enige zijn die het opgemerkt heeft: iedereen spreekt over e-commerce. Nog nooit zoveel mensen weten gebruik te maken van de Collect&Go, want sommigen durven amper naar de supermarkt, en nog anderen hebben er gewoon de tijd niet meer voor met die koters om hen heen. Zelf ook nog nooit eerder zoveel online bestellingen gedaan en Deliveroo komt hier ook steeds vaker langs. Zowat een derde - of zelfs de helft? - van de fietsers in de stadscentra lijken een blauw Deliveroo of oranje TakeAway vestje aan te hebben. Online bestellingen en (contactloze) leveringen zijn momenteel bijna niet meer uit ons leven weg te denken, en worden nu ook ‘ontdekt’ – en het gemak ervan – door een hele groep mensen die tot nu toe niet wisten hoe ze dat moesten doen of het voordeel er niet van inzagen. Dat dit een boost zal zijn voor het hele gebeuren, ook wanneer de noodzaak minder acuut zal zijn, daar bestaat eigenlijk bijna geen twijfel meer over.

NNL Lockdown 4
NNL Lockdown 3

We willen niet ziek worden

De lege rekken waar normaal de Actimels en Yakults staan waren al een teken aan de wand. De verkoop van appelsienen is blijkbaar ook enorm gestegen omdat in de media de ronde doet dat vitamine C je beschermt tegen het virus. Ook al is dat laatste geen wetenschappelijk feit, voldoende vitamientjes proberen binnenkrijgen en gezonder proberen eten kan zelden kwaad, integendeel. De aandacht op ‘health’ was sowieso al een tijdje aan de gang, maar het lijkt erop dat er weer een nieuwe wind zal waaien bij de zogenaamde functional foods, zeker diegene die het immuunsysteem bevorderen, en dan denk ik vooral aan de pre- en probiotica. Maar ook algemeen, producten aangereikt met vitamines, vezels, omega-3 vetzuren en andere gezondheidsbevorderende componenten zullen hoogstwaarschijnlijk meer aandacht krijgen dan voorheen. Ook de superfoods – voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan allerhande gezondheidsbevorderende componenten – kunnen hierbij nog maar eens een boost krijgen. En merk op dat héél veel voedingsmiddelen ‘van nature rijk zijn aan gezondheidsbevorderende componenten’, de term superfood is gewoon een kwestie van marketing. En het zijn niet alleen exotische besjes die die term verdienen: Broccoli, look, bosbesjes, gierst en haver worden ook vaak vernoemd op de lijstjes van superfoods. Dus misschien is dit een kans om nog wat meer ‘normale’ producten op de lijstjes te krijgen? Zolang het maar geloofwaardig blijft natuurlijk…

 

Aan de slag met functional foods? We hebben momenteel een projectcall lopende omtrent Nutritie, dus aarzel niet om Ellen of Margaux te contacteren om je ideeën te bespreken en op zoek te gaan naar een strategie om ze verder te kunnen uitwerken.

Home cooking & the death of convenience

Ook de bloem is overal uitverkocht, en ik zie op facebook heel wat foto’s verschijnen van mensen die trots hun eigen bak- en kooksels aan de wereld laten zien. Zelfs ik, normaal geen zoetebek, heb mij al gestort op het maken van m’n eigen banana bread en haverpannenkoekjes. Daarnaast is ook de verkoop van verse ingrediënten in de retail spectaculair gestegen. Met de restaurants gesloten, slaan mensen dus ook massaal aan het koken, en voor een deel zal dit een blijvende liefde voor homecooking aanwakkeren. Zeker wanneer de kinderen terug naar school kunnen, maar de ouders blijven thuiswerken komt extra tijd vrij om te besteden aan een lekkere, evenwichtige maaltijd. Bereide maaltijden in de retail doen het daarom ook ineens een pak minder goed, zeker met de extra concurrentie uit de geleverde restaurantmaaltijden. Waar tot voor kort de leveringen meestal uit pizza's en burgers bestonden, blijkt nu plots de Belgische keuken erg in trek bij Deliveroo. Zelf direct naar de klant leveren, is dus zeker een optie die voor bereide maaltijdproducenten het verkennen waard is.

Wat ook opvalt: na een jarenlang tantrum van ‘convenience, convenience, en nog eens convenience’ en on-the-go concepten, is deze trend zeer abrupt een halt toegeroepen. Want iedereen is thuis, dus er is geen nood aan meeneemsnacks, ontbijten en tussendoortjes. De heropening van de scholen en kantoren zullen wel voor een gedeeltelijke comeback zorgen, maar mensen zullen nog wel een tijdlang niet zo happig zijn om hun ontbijt of snack op het openbaar vervoer op te smikkelen.

Maar niet alle ‘convenience’ producten doen het slecht. Want ook al is er meer tijd om thuis te koken, oplossingen die dat koken kunnen vergemakkelijken, zonder veel te moeten inboeten aan smaak, en die het aantal supermarktbezoeken (met bijbehorend aanschuiven om binnen te mogen en risico’s op besmetting) kunnen beperken, doen het wel goed. Met name diepvriesproducten en blikken en bokalen lijken na jarenlange strubbelingen weer aan populariteit te winnen. Eentje waar veel bedrijven alvast op kunnen inspelen!

Maar zit er nu ook wat in voor individuele voedingsbedrijven? Misschien wel meer dan je denkt. In dit artikel vind je al een aantal opties, en binnenkort organiseren we ook een webinar rond de mogelijkheden van e-commerce voor voedingsbedrijven, dus hou onze nieuwsbrief in de gaten voor meer info!

Comfort food (& drinks)

Als er ooit een grote behoefte was aan troostvoedsel, dan is het nu wel. Hele dagen binnenzitten (en zeker met Duracel-kinderen) is tamelijk deprimerend, dus grijpen we ofwel naar de (al dan niet zelfgemaakte) zoetigheden zoals koekjes, ijsjes en chocolade, ofwel naar de chips met een pintje of glazeke wijn. De glasbakken zitten goed vol, en het woord ‘quarantainekilo’s’ wordt hoogstwaarschijnlijk verkozen tot woord van het jaar. De thuisleveringen zien toch 'n spectaculaire stijging in zoetigheidjes. Verwennerijtjes opsturen naar familie of medewerkers, om hen te bedanken voor hun inzet in coronatijden, is ook in trek, dus ook daar zijn alvast een paar mogelijkheden voor direct-to-consumer leveringen. En aangezien de buitenlucht nog steeds de veiligste optie is om social distancing-gewijs af te spreken met vrienden en familie, is alles wat tuin- en park apero’s kan helpen organiseren, met porties per bubbel bijvoorbeeld, een mogelijkheid om hierop in te spelen.

NNL Lockdown 2
NNL Lockdown

We stinken en zien er niet uit

Eentje die waarschijnlijk meer van tijdelijke aard is: er lijkt een enorme daling te zijn in de verkoop van make-up, shampoo, scheerschuim, kauwgom en zelfs tandpasta. We rekenen er duidelijk op dat tijdens de lockdown niemand ons hoeft te zien of ruiken. Zolang we onze handen maar wassen en ontsmetten (de verkoop van handzeep en handgels is uiteraard wél dramatisch gestegen). De sluiting van parfumeries en drogisterijen heeft er zeker mee te maken. En met die kinderen thuis is er geen tijd meer over om in ons uiterlijk te steken. Maar misschien zijn onze prioriteiten ook lichtjes bijgesteld en stellen we vast dat gezondheid toch wel belangrijker is dan uiterlijk? Tja, lang zal dat besef dan allicht niet duren, eens we weer buiten mogen…

Bronnen

Aan de slag met functional foods? Contacteer

Ellen Fierens
research manager
Margaux Leemans
knowhow & inspiration manager

Gerelateerde artikels