Vrijheid voor creativiteit

Het succes van vooruitstrevende en super-innovatieve bedrijven zit ‘m niet in het feit dat de CEO een creatief genie is. Het zit hem vooral in het feit dat de CEO optimaal gebruik maakt van de creatieve breinen die in het bedrijf rondlopen.

Innoveren is vaak niet eenvoudig. Iets nieuws of anders proberen en introduceren heeft ruimte nodig, en dat geldt ook voor de mensen die met nieuwe ideeën op de proppen moeten komen. Wat kunnen we leren van de pro’s en de meest vooruitstrevende bedrijven?

Maak gebruik van diversiteit

Creativiteit is een combinatie van bestaande kennis en connecties maken tussen concepten en gegevens die op het eerste zicht misschien niet gelinkt zijn. In een mix van personen met verschillende achtergronden, leeftijden en karakters zit veel meer kennis dan in één persoon, en door ze samen te zetten kunnen ze connecties maken tussen die verschillende soorten kennis. Ook is het goed om ervaren medewerkers te combineren met onervaren ‘leken’, die een frisse kijk hebben op problemen en uitdagingen, zonder dat ze reeds ‘geïndoctrineerd’ zijn met de standaard oplossingen.

Geef ruimte voor communicatie en reflectie 

De mensen in het bedrijf moeten natuurlijk ook voldoende de kans krijgen om hun kennis uit te wisselen en – samen of op basis van elkaars informatie – puzzelstukken in elkaar te leggen. Dat hoeft niet per sé in een brainstorm te zijn, dat kan al evengoed gebeuren in een babbel aan de koffie-automaat, tijdens een externe lunch, of zelfs een partijtje pingpong of een wandeling. En doordat mensen hun gedachten even kunnen verzetten, krijgen ze ook meer de kans om de informatie te verwerken, en weer een klare kijk te krijgen op problemen en uitdagingen. Zie deze pauzes niet als ‘niet-gewerkte tijd’, maar als momenten om de creativiteit te laten borrelen. Google biedt niet voor niets een scala aan vrijetijdsactiviteiten en sportmogelijkheden aan in de kantoren.

Zorg voor een duidelijk kader en een gezamenlijk doel

Het kan verlammend werken als er geen restricties zijn in het doel en de identiteit van het bedrijf. Het moet voor de mensen duidelijk zijn waar het bedrijf voor staat en welke normen het hanteert (luxe of commodity producten? Spelen op prijs, dienstverlening of emotie?). Een bedrijf als Apple brengt innovatieve producten uit, maar ze hebben wel alle dezelfde identiteit. Zorg ook dat de werknemers zich kunnen vinden in deze normen en visie, anders zal de motivatie ver te zoeken zijn. Een goede communicatie naar de werknemers is daarbij ook belangrijk.

De kantoorruimte moet ook inspirerend zijn 

Ideeën krijg je door prikkels van buitenaf, en in een zielloos kantoor zal het moeilijker zijn om nieuwe ideeën te krijgen dan in een ruimte die gezellig, kleurrijk en fantasierijk is. Creëer een omgeving waar mensen op hun gemak zijn, en tegelijk geïnspireerd worden door beelden (foto’s, kunst), natuur (planten, misschien zelfs een huisdier?), kleur en andere motiverende elementen (mood-boards, posters en infographics, muziek?…).

Haal externe kennis en ideeën binnen

Werknemers de kans laten om zoveel mogelijk informatie op te slorpen is de boodschap vooral. Door hen te laten kennismaken met experten en ideeën uit andere sectoren of domeinen. Dat kan gaan van het uitnodigen van sprekers of brainstormen met andere sectoren, tot het geven van tijd om naar congressen of seminars te gaan, nieuwsbrieven en (relevante) tijdschriften te lezen en zelfs vrij te surfen op het internet. Binnen één sector valt veel te leren, maar informatie uit andere vakgebieden geeft de mogelijkheid om zaken vanuit een heel ander licht te bekijken en tot meer revolutionaire inzichten te komen. Beperk je daarbij ook niet tot aanpalende industrieën, maar leer ook van de trends en modaliteiten uit compleet andere sectoren, zoals toerisme, mode, cosmetica, openbaar vervoer, … Of laat werknemers eens praten met een geschiedkundige of een filosoof?

Geef ideeën tijd om te rijpen

Een dringend probleem leidt gewoonlijk wel tot een scala aan oplossingen, maar tijdsdruk laat vaak niet toe om ook tot de niet-zo-voor-de-hand-liggende (en soms veel betere) oplossingen te komen. Adrenaline en stress mogen dan wel in eerste instantie een instinct voor het oplossend vermogen in gang steken, maar doordat de focus van het brein gaat naar het tijdig afwerken van het project of het zo snel mogelijk wegwerken van het probleem, is er geen ruimte meer voor creativiteit. Anticipeer dus op problemen vooraleer ze zich voordoen, en leg geen deadlines op waar ze niet nodig zijn.

Zelf meer innovatie en creativiteit in je bedrijf laten?

Een innovatief bedrijf heeft ook een flexibele organisatiestructuur nodig. Kom op 5 oktober naar ons innovatielab over arbeidsorganisatie.

Haal ook alvast wat externe kennis en ideeën in huis om zelf mee aan de slag te gaan op onze Flanders’ FOOD Inspiration Days op 19 en 20 september!

Bronnen