Slim produceren op maat van de voedingsindustrie: sensoren en robots steken een handje toe

‘Smart industry’ of ‘Industry 4.0’ zijn de buzz words van het moment, maar wat houdt dit nu precies in voor de voedingsindustrie? Hoe kunnen sensoren en robotica de voedingsindustrie vooruithelpen? Kom het ontdekken tijdens de Indumation beurs.

Smart industry ofwel slim produceren slaat op het automatiseren en optimaliseren van productieprocessen, van grondstof tot eindproduct en zelfs de logistiek. Twee belangrijke technologiedomeinen vinden hierbij steeds meer en meer hun weg naar de voedingsindustrie: sensoren (in combinatie met de gepaste dataverwerking) enerzijds en machines en robotica anderzijds. Mooie voorbeelden hiervan zijn de lopende projecten Sensors For Food en Food Factory of the Future (F3). Ook het recent goedgekeurde VIS-traject i-FAST en de opleidingen over dataverwerking en procescontrole die door Flanders’ FOOD georganiseerd worden in het kader van het ondernemersgedreven platform “kwaliteit” passen in dit thema.

Indumation.be 2015

Industriële automatisering vormt ook het uitgangspunt van de Indumation beurs, die van 6 tot 8 mei zijn deuren opent in Kortrijk Expo. Meer dan 170 exposanten, technologieleveranciers en dienstverleners laten de bezoekers kennismaken met de nieuwste technologieën en technologische vereisten voor de hedendaagse ondernemingen. Indumation.be 2015 richt zich niet enkel tot alle takken van de industrie, maar ook tot alle bedrijfsgroottes. Op de beursvloer vindt u niet alleen oplossingen voor kleine ambachtelijke ondernemingen, maar ook de grootste en meest complexe uitdagingen voor multinationale spelers.

Om de bezoekersteams snel en efficiënt naar de juiste technologie of oplossing te leiden, is de beurs opgedeeld in 7 routes. Indumotion (1), Sensor & Vision (2), Control & Network Solutions (3), Process & Instrumentation (4), System Integration, Services & Solutions (5), Industrial Software & IT (6) en Industry 4.0 by Indumation (7). Meer over de gratis infosessies en geleide wandelingen leest u uitgebreid op www.indumation.be/events .

Op maat van de voedingsindustrie

Tijdens de Indumation beurs slaan drie projecten de handen in elkaar om de concrete vertaalslag naar de voedingsindustrie te maken. PicknPack, F3 en Sensors For Food organiseren op 7 mei een interactieve studiedag met als thema “Hoe helpen robotica en sensortechnologie de voedingsindustrie vooruit?”. Het programma bestaat uit een gevarieerd aanbod van wetenschappelijke lezingen, getuigenissen van implementaties in de voedingsindustrie en panelgesprekken met vertegenwoordigers uit de voedingsindustrie, de academische wereld en de technologische industrie. De doelstelling van deze interactieve studiedag is inzicht te verschaffen in het potentieel van de verschillende technologieën en een antwoord te bieden op volgende vragen. Is het economisch rendabel om deze technologieën te introduceren in mijn processen? Waar kunnen we de meeste toegevoegde waarde verwachten in onze operaties? Waarmee moeten we rekening houden bij het gebruik van deze technologieën? Deze paneldebatten kaderen in het Flanders' FOOD platform "kwaliteit". Het volledige programma en inschrijvingsformulier kan u raadplegen op http://www.flandersfood.com/event/hoe-helpen-robotica-en-sensortechnologie-de-voedingsindustrie-vooruit

Bronnen

  • http://www.indumation.be/nl/persteksten
  • http://www.picknpack.eu/
  • http://www.sensorsforfood.com/
  • http://www.f-3.be/
slim produceren