Vetbepaling wordt sneller en makkelijker

Geautomatiseerde extractiesystemen maken de bepaling van het vetgehalte eenvoudiger en duurzamer. De vetten worden in enkele minuten geëxtraheerd met een minimaal gebruik aan solvent. Een simpele druk op één knop laat dus toe meerdere stalen tegelijkertijd te extraheren in afzonderlijke extractiecellen.

Geautomatiseerde extractiesystemen maken de bepaling van het vetgehalte eenvoudiger en duurzamer. De vetten worden in enkele minuten geëxtraheerd met een minimaal gebruik aan solvent. Een simpele druk op één knop laat dus toe meerdere stalen tegelijkertijd te extraheren in afzonderlijke extractiecellen. 

Als producent ben je verplicht om het totale vetgehalte van jouw voedingsproduct te vermelden op het etiket. Tijdens de ontwikkeling en controle van het product, voeren R&D- en QA-mensen daarom meermaals vetextracties uit. Helaas zijn de klassieke extracties tijdrovend en weinig gebruiksvriendelijk. Denk maar aan de tijdsduur van het protocol en het ingewikkelde glaswerk dat je nodig hebt. De klassieke extractiemethoden vereisen bovendien substantiële hoeveelheden chemische solventen die urenlang evaporeren en condenseren. Aangezien er vandaag meer aandacht wordt besteed aan de impact op het milieu en de gezondheid van de laboranten, is er dus ruimte voor verbetering. 

De aanbieders van labotechnologie BÜCHI en DIONEX ontwikkelden daarom een geautomatiseerd instrument voor de extracties van vetten en andere componenten uit voedingsproducten. De SpeedExtractor en de Dionex ASE voeren de extracties uit met een solvent onder hoge temperatuur en druk, wat een gekend alternatief is voor de Soxhlet en andere klassieke methoden. 

Het principe

De hoge temperatuur en druk reduceren de extractietijd en het vereiste volume solvent. 

Extracties verlopen efficiënter bij hoge temperaturen. De vetten lossen beter op in het solvent en het solvent dringt beter door in de poriën van de matrix, omdat de viscositeit van het solvent lager is. Dit betekent dat je minder solvent nodig hebt voor een extractie. Ook diffunderen de vetten sneller en zijn de vet-matrix interacties makkelijker te verbreken waardoor de vetten sneller zullen migreren van de matrix naar het solvent.

De hoge druk zorgt ervoor dat het solvent in vloeibare toestand blijft tijdens het extractieproces en niet zal koken bij hoge temperatuur. Bij Soxhlet-extracties is de temperatuur gelimiteerd tot het kookpunt van het solvent. Het solvent stroomt ook sneller en eenvoudiger doorheen het systeem wanneer het systeem onder hoge druk staat. Het gebruik van solventen met sterke zuren wordt afgeraden omdat ze de extractiecellen beschadigen. 

Door een simpele druk op een knop

Je verdeelt de stalen in individuele extractiecellen en plaatst deze vervolgens in het toestel. Door een simpele druk op een knop start je het geautomatiseerde proces. De cellen worden gesloten. Een HPLC-pomp pompt het solvent in de verschillende extractiecellen. Het toestel warmt alle cellen op en houdt ze onder druk. Deze extractiecyclus herhaalt zich enkele malen. De extracten worden telkens opgevangen in flessen die verbonden zijn met de extractiecellen. Na extractie worden de cellen automatisch gewassen. 

De toestellen zijn tevens uitgerust met een automatisch veiligheidssysteem die er voor zorgt dat de extracties veilig verlopen. 

Bronnen: