@InfluencermarketingWiki #TheFinalChapter #Tips&Trics

Social media

Social media is niet meer enkel weggelegd voor tieners. De influencers worden steeds professioneler en hun content wordt steeds kwalitatiever en origineler. Om deze redenen groeit hun bereik en neemt hun impact alsmaar toe. Hun volgers halen héél veel inspiratie uit hun boeiende en persoonlijke content.

Tips & Trics voor het gebruik van Influencermarketing

Geloofwaardigheid is troef

#Consistency

Bij influencermarketing is geloofwaardigheid de belangrijkste troef. Als bedrijf is het daarom belangrijk om een influencer te nemen die past bij je missie, visie en strategie. In welke mate sluit de content van de influencer hierbij aan? Consistentie is daarbij ook belangrijk. Je wil nu eenmaal geen influencer die vandaag Pepsi promoot en morgen Coca-Cola. Laat de influencer vooral ook zichzelf blijven. Om je hierbij te helpen zijn er verschillende bureaus die hun influencers goed kennen.

Keuze van influencer kiest de beïnvloeding

#SmallIsTheNewGreat

Een groot bereik is niet per sé de beste keuze. Soms kan het interessanter zijn om in plaats van één Mega – influencer, zoals een superster met meer dan 1 miljoen volgers,  meerdere micro-influencers (5000 tot 50.000 volgers) achter jou te scharen. Een popster heeft inderdaad een grote zichtbaarheid, maar het nodige budget is zeer groot en er is meestal een gebrek aan authenticiteit. Macro-influencers, zoals topsporters en filmsterren, worden eerder aanbeden en iedereen wil op hen lijken. Maar omdat ook het besef aanwezig is dat hun leefomstandigheden niet corresponderen met die van onszelf, wordt weinig engagement verkregen.

Micro-influencers vertrekken vanuit hun eigen passie of hobby en hebben een sterke relatie met en geloofwaardigheid bij hun volgers. Hierdoor is het mogelijk om via een team van micro-influencers hetzelfde bereik met meer engagement te krijgen als met één mega-influencer. Soms kan het zelfs interessant te zijn om met nano-influencers te werken. Deze hebben een nog kleiner bereik dan deze van micro-influencers, maar zij benaderen wel een zeer specifieke niche die je soms met traditionele reclame niet bij bereikt.

kw2

De volgende parameters zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste influencer:

  • Betrokkenheid : indicatie over sterkte van de band tussen de influencer en zijn publiek.  Hoe betrokken is het publiek ? Reageren ze op de content en delen ze deze in hun eigen sociale netwerken? Welk aandeel van het publiek is nieuw en zijn er ook volgers die terugkeren?
  • Bereik: aantal unieke bezoekers per doelgroep
    • Demografie van volgers
    • Engagement van volgers
    • Comments: wat voor soort dialoog creëren ze door hun content?
    • Groei: snelle groei kan wijzen op aangekochte fake volgers
  • Frequentie van nieuwe berichten : zorgt voor terugkeer van volgers
  • Track-record: Hoe goed is de kwaliteit van de eerdere inhoud? Hebben ze over dit topic eerder al geschreven. Kan dit het bedrijf schaden of brachten ze net de gewenste boodschap?

Belangrijke content

#LaatZeDoen

Een belangrijke troef bij influencermarketing is een originele en creatieve content. De influencers hebben hard gewerkt om hun community te verkrijgen en kennen deze  dan ook heel goed.  Wie zijn hun volgers? Waar houden ze van en waarin zijn ze geïnteresseerd? Ze beschermen, respecteren en begrijpen hun publiek en kiezen dus zelf ook wat ze promoten. Door natuurlijke intuïtie, voornamelijk door vallen en opstaan in het verleden, creëren ze op maat gemaakte content. Meestal worden eerlijke meningen en interessante concepten naar voor gebracht zonder commerciële boodschap. Zoals ook hierboven vermeld werd, de volger heeft het gevoel dat ze de influencer kennen en durven hierdoor meer op zijn opinie te vertrouwen. De aanbevelingen zijn als het ware goede tips van je beste vriend.

Hierdoor is het belangrijk om de influencer zelf de vrijheid te geven om zelf originele en authentieke content te laten creëren en te laten delen op zijn manier. Daarbij is het heel belangrijk om de influencer zo goed mogelijk je product of je bedrijf te laten kennen. Daartoe kunnen meetings en een rondleiding op de werk vloer interessant zijn om zo de filosofie van het bedrijf door te geven en je verhaal zo accuraat mogelijk te vertellen. Op die manier kan de influencer, hopelijk, daadwerkelijk van je merk of je product houden. Het zal de authenticiteit van de samenwerking en de oprechtheid van de latere content rond het product ten goede komen. Verder kan je jezelf in de echtheid van de influencer herkennen, eventueel samen wat content creëren en gaan voor een lange termijnstrategie.  Dit zal de authenticiteit nog meer ten goede komen.

Kortom, geef ze dus de nodige vrijheid om misschien een nieuwe invalshoek te proberen en informeer hen voldoende. Enerzijds komt dit de samenwerking ten goede, anderzijds wordt hun ervaring van het product in de content weergegeven, eerder dan een commerciële aanprijzing van de voordelen.  "Verkoop je product dus niet, maar lever gespreksstof".

kw3

Tip: vergroot het bereik van de content door de post te reposten op je pagina’s (website en social media, met de gepaste credits naar de influencer), te liken met je social media en te hergebruiken in een later stadium.

Glasheldere transparantie

#DuidelijkVoorConsument

Omdat geloofwaardigheid van influencers heel belangrijk is, kan het een slimme zet zijn dat de influencer vermeldt dat de content in samenwerking is gemaakt met een bedrijf of het product gratis is verkregen. In Nederland en de Verenigde Staten zijn er hiervoor al strenge regels. Zo moeten alle commerciële posts expliciet aangeven of ze gesponsord of gratis verkregen zijn. In België is de regelgeving momenteel nog niet duidelijk. In 2018 was er wel even sprake van, maar de uitwerking werd nooit vervolledigd. Uit onderzoek van stichting “Reclame Code” (Nederlandse organisatie) blijkt dat door gebrek aan onderscheid van reclame en gewone post, het vertrouwen in online media daalt. Volgers vinden het niet erg dat hun influencer zelf reclame maakt. Door mondeling of met tekst (bv. #reclame) duidelijk te maken wanneer iets in beeld komt dat gesponsord of gratis is, weet de volger wanneer het om reclame gaat en heeft hij het gevoel dat hij zelf de beslissing kan nemen om hierin mee te gaan.

Meten is weten

#Proof

Influencermarketing is meetbaar. In eerste instantie denk je dan aan de hoeveelheid duimpjes omhoog/likes of comments die een post heeft. Hieruit kan je controleren hoe groot de betrokkenheidgraad [%] (100 * som van aantal likes & aantal comments / aantal volgers). Dit percentage geeft een indicatie van hoe betrokken het publiek is met de post en het profiel van de influencer. In verschillende landen zijn nu onderzoeken gestart waarin wordt nagegaan of de sociale druk (om een bepaalde hoeveelheid likes te behalen) daalt wanneer de likes op instagram (ook onderdeel van de Facebook Groep) worden afgeschermd. Dit hoeft je niet tegen te houden, want een analyse van de campagne kan ook anders. Er bestaat ook software om clicks, shares, ... te bepalen.

Daarnaast kan je natuurlijk ook analyseren hoe de verkoop is toegenomen. Om online-verkoop en website-bezoek te analyseren kan je een getraceerde link aan de influencer te bezorgen. Zo kan je zeer specifiek analyseren wat die ene influencer heeft bijgebracht qua sales of trafic naar je website. Ook analyses op Google of analyses op de gebruikte tags kunnen interessant zijn. Koppel deze resultaten ook terug naar de influencer. Dit zal de toekomstige samenwerking ten goede komen en maakt het mogelijk om het grotere geheel te zien. Influencers vinden het ook leuk om te horen of ze succesvol waren en hoe ze hebben bijgedragen aan de doelstellingen voor hun partners.

Zelf influencer worden?

#DIY

  • Allereerst: ambieer niet direct om een mega-influencer te worden, maar vertrek vanuit een passie en wordt micro-influencer met een community van gelijken. 
  • Creëer een uitnodigend profiel met een leuke profielfoto, een duidelijke bio en een consistente identiteit
  • Wees bewust met wat je post.  Past dit bij je content strategy? Wat is de impact van de post?
  • Wees selectief met de merken waar je mee samenwerkt.

Enkele kleine tips voor instagram

#IstaTips

  • Kies max 5 relevante #, die vaak gebruikt worden in een bepaalde niche of die je zelf hebt verzonnen.
  • Post niet enkel stories maar ook highlights: Stories blijven maar 24u beschikbaar, terwijl highlights een vaste plaats hebben bovenaan je account, categoriseerbaar zijn en blijven staan todat je ze zelf verwijdert.
  • Tag de zakenpartners, zo is er meer duidelijkheid over de samenwerking.
  • Om de authenticiteit van je account te verhogen, kan je het account verifiëren. 

 

Referenties: