@InfluencermarketingWiki #TheSequel #CasesZijnDeCase

Social media

Tijdens de feestdagen eten en drinken we goed. Maar waar halen we de mosterd voor onze recepten? Of worden we al beïnvloed bij het inkopen van bepaalde producten/ingrediënten? Influencers zijn afgelopen jaar hard aan de slag gegaan om ons te beïnvloeden. In het vorig artikel hebben we al uitgelegd wat influencermarketing is en wat de voordelen hiervan kunnen zijn. Nu is het tijd voor enkele voorbeelden.

Influencermarketing is ...

Bij kerstavond heb ik de ‘vergeten groente schotel met feta en spekjes’ van Libelle lekker en Dippa als apertiefhapjes dat collega’s aanraadden voor Nieuwjaar gegeten. Mijn Vader bereidde hertenragout op basis van een recept in de colruytreclamefolders, een vriend maakte moeilleux zoals beschreven in het boek van zijn bakkersopleiding en mijn meter maakte Kippensoep volgens het oude familierecept. Beïnvloed worden we keer op keer, bewust of onbewust. Influencers kunnen van alle grootte zijn, maar hebben steeds een bepaalde impact. Daarom enkele cases van influencermarkteting dat ik afgelopen weken ben tegen gekomen.

... WIN-WIN

Omdat ik graag eens iets nieuws eet en kook, volg ik enkele food influencers op social media. Eentje hiervan is ‘the_messy_chef_blog’, een Belgische foodblogger & foodtruck eigenaar met als basis Belgische Streetfood. Hij post regelmatig foto’s van nieuwe recepten maar ook persoonlijke foto’s, beide steeds op een bedje van persoonlijke en humoristische verhalen en stevast vergezeld van een vraag voor de volgers om zo een hoge betrokkenheid te creëren (bv “Thumps up als je een bloemkool dipper bent!” of “hoe eten jullie zoete aardappel het liefst?”). Bij hem vind ik enkele facetten terug van influencermarketing terug. Naast het posten van zijn recepten met bepaalde (merk)producten en/of met bepaalde retailers in the picture, kunnen zijn volgers af en toe iets winnen. Hiervoor moeten ze zowel hem als het merk volgen. Bovendien moeten ze 3 vrienden taggen in de post. Dit zorgt ervoor dat de awareness rond dit product groter wordt.

kev1

Jelle Beeckman, The Messy Chef: “Vaak krijg ik mails voor samenwerking van bedrijven en/of PR-bureaus. Maar ga ik hier niet altijd op in. Ik vind het belangrijk dat het merk bij me past, bijvoorbeeld: ik vind het een lekker product of het is een toestel dat ik graag gebruik. De verloning is goed voor de tijd die ik er in steek. Echter is dit voor mij niet de motivatie om met een merk in zee te gaan. Het belangrijkste vind ik de geloofwaardigheid naar mijn volgers en de klik tussen het bedrijf/product en mij. Daarom durf ik soms zelf contact op te nemen bij bepaalde merken om elkaar beter te leren kennen en mogelijks een samenwerking te starten. Zo creëer ik bijvoorbeeld wat content voor kleine restaurants of kookboeken, die ik goed vind, op mijn instagram, om zo wat collega’s te ondersteunen.

Vervolgens ga ik aan de slag, ik creëer een concept en verhaal rond het merk. Ik heb een goed contact met het merk en hierdoor geeft het merk me ook het vertrouwen en de vrijheid om mijn ding te kunnen doen. Soms kan het zijn dat ze samen met mij vorige acties van collega-influencers overlopen om ervoor te zorgen dat het deze keer weer iets anders is. Ik vraag meestal wat het merk ervan vond, maar hou meer van de directe feedback, reacties en vragen van mijn volgers zelf omdat ik daaraan zie of mijn boodschap is toegekomen. Ook al is dat dan eens dat ze bijvoorbeeld net helemaal geen mosterd-eter zijn of liever alles met de hand klaarmaken. Het is een manier om tot gesprek te komen. Ik ga ook nooit iemand forceren om dezelfde mening als mij te hebben. 

Dit probeer ik ook steeds teweeg te brengen door leuke verhalen te creëren waardoor het net iets meer is dan ‘standaard reclame’ en steek ik er ook een vraag bij. Hierdoor merk ik ook dat ze heel mijn post lezen en niet enkel mijn foto bekijken. Ik ga niet ontkennen dat het laten winnen van producten grote awareness voor zowel het product als voor mezelf (nieuwe volgers) oplevert, maar ik vind het voornamelijk leuk om iets terug te doen voor mijn volgers.”

kev2

... nieuwe kookinspiratie

Op ons event rond het thema Eiwittransitie was ook de Hobbit aanwezig. Je kon je hun tempeh en seitan voelen, proeven en testen. Eerlijk gezegd wist ik niet direct hoe ik met tempeh en seitan (voor mij onbekende producten) aan de slag kon in de keuken. Daarvoor hadden ze een oplossing bedacht: een receptenboekjes gemaakt samen met behulp van influencers. Deze creatieve recepten bieden voor Hobbit de mogelijkheid om mensen, zoals mij, te ondersteunen om met hun producten te koken.

Edith Gomes, Sales & Marketing Supervisor van de Hobbit: “Onze producten zijn redelijk uniek en onbekend bij de modale mens. Daarom is het nodig om inspiratie te voorzien. Dit doen we door gebruik te maken van influencers die veel kennis hebben van vegetarisch, veganistisch en/of biologisch koken, die met trends bezig zijn en hip zijn. Ze spreken een bepaald publiek aan en informeren deze mensen hoe met deze producten om te gaan in de keuken.

Bij influencers zoeken we in eerste instantie naar dezelfde waarden die we als bedrijf willen uitstralen. Verder moet deze influencer ook vanuit een bepaalde passie of interesse vertrekken. Aan hun stijl wordt niets veranderd: we laten hen zichzelf zijn. Echter om verschil te krijgen tussen de verschillende posts, krijgen ze wel enkele richtlijnen mee zoals welk type foto (clean of niet, boven- en of zijaanzicht, ...) we verwachten. Al wordt hier in de selectie van de partners in de samenwerking al rekening mee gehouden. Zo weet je dat de foto's van een bepaalde fotograaf die of die stijl zullen aannemen.

We willen met hun samenwerken en zien ook een win-win voor beiden. Zo geven we steevast vanaf begin mee waarvoor de Hobbit staat en wat de Hobbit juist doet, om zo het volledig plaatje mee te geven. We krijgen creatieve recepten met onze producten terug en kunnen haken aan bepaalde waarden van de influencer (bv. Influencer is bekend voor het bereiden van geschikte maaltijden voor jonge kinderen). Verder kan de influencer zijn/haar imago vergroten door gebruik van nieuwe producten. Tot slot wordt, doordat we het ook delen op onze instagram en facebook pagina, de influencer ook bekender. Mochten onze klanten, zoals maaltijdboxen, geïnteresseerd zijn om de recepten te gebruiken, wordt ook altijd gevraagd om de influencer te vernoemen.”

kev3

#GoedeRaadKanNooitKwaad

Goede raad: “Voor je begint, speel je best wat Jambers: ‘Wie ben ik, Wat drijft me, ...’ Die dingen moeten terugkomen in de content die je creëert.” – Edith Gomes, Sales & Marketing Supervisor van de Hobbit

Goede raad: ‘Als merk probeer je best wat research te doen naar de influencer. Zelf probeer ik door wat persoonlijke foto’s ook een blik te geven in wie ik ben en hoe ik denk. Dit is interessant voor mijn volgers maar geeft ook de kans aan bedrijven om de match beter te vinden’ – Jelle Beeckman, The Messy Chef