Van droom naar werkelijkheid: food from food

Voedselresten

Nevenstromen valoriseren volgens de hoogste ethische spelregels. Voeding blijft voeding. Een missie van echte Food Heroes. We zetten de eerste kleine overwinningen op een rij en reiken een award uit voor de grootste held.

Binnen Flanders’ FOOD durven we dromen. In 2017 startten we een ambitieus traject over de landsgrenzen Vlaanderen en Nederland heen, foodfromfood.eu. Valorisatie van nevenstromen in nieuwe voedingsmiddelen of ingrediënten. In een uitgebreid trendrapport wordt gezocht naar alle mogelijke toepassingen en afzetmarkten om nevenstromen in te verwerken. Een kaart op de website geeft aan waar het aanbod zit op nationaal, provinciaal als bedrijfsniveau. In Vlaanderen en Nederland is daarenboven heel veel pilootinfrastructuur en kennis aanwezig die de ultieme match tussen vraag en aanbod van nevenstromen concreet vorm moeten geven.

KUSsessie

Het daten kon beginnen. In 4 succesvolle KUSsessies, kregen de deelnemers de gelegenheid om hun toekomstige businesspartner te ontmoeten, ondersteund door de kennispartners in Vlaanderen en Nederland. ‘KUS’ staat voor Kennis-Uitwisselings-Sessie. Een leuke afkorting voor wat er in de praktijk plaats vond: matches tussen business partners met vraag of aanbod in nevenstromen. En het mag gezegd zijn: de vonken spetterden er van af. Vanuit Flanders’ FOOD voelden we de energie stromen. We eindigden met een lange lijst aan mogelijke cases, pioniers en een volle batterij voor de volgende fase.

Pionieren is zwoegen

Het was een ware afvallingskoers. Nevenstromen richting voeding valoriseren is een hindernissenparcours. De stromen zijn vaak snel bederfbaar (het gaat over uren) omdat het waterrijke stromen zijn. Het aanbod is onvoorspelbaar qua kwaliteit, maar ook qua kwantiteit. De toegevoegde waarde is te klein voor een transport. Veel bedrijven vonden reeds een goede en gemakkelijke oplossing richting diervoeder of energie, een oplossing waar ze 100% op kunnen rekenen dag in dag uit zonder kosten. De toegevoegde waarde die kan gecreëerd worden om de stromen alsnog in voeding te valoriseren is vaak onzeker, want het gaat vaak over een nieuw product, een nieuw ingrediënt dat zijn naam nog moet waar maken, al kunnen we de bedrijven met raad en daad bijstaan hier.

Hier zijn de helden, de pioniers

In het project kwamen heel wat onderwerpen aan bod. Een greep uit de onderwerpen:

  • Witloofkroket: Van een delicatesse groente zoals grondwitloof mag niets verloren gaan. Een innovatief proces leidt tot een witloofkroket waarin smaak en textuur een ode zijn aan de Belgische specialiteit.
  • Rabarbervezel blijft over na het persen, binnen Food From Food wordt gezocht naar de mogelijke toepassingen in voedingsproducten.
  • Gemakkelijk gezond: Snacks van imperfecte tomaten en oesterzwamvoetjes
  • Hybride vleesproducten met oesterzwamvoetjes in verwerkt
  • Een tweede leven voor frambozen , braambessen en aardbeien
  • Pasta met haverzemelen
  • Wortelsap, kleurstof en vezels uit wortelstoomschillen
  • Antioxidanten uit preigroen

Bent u de Food Hero die we zoeken?

Food Heroes Awards

Voor de Food Heroes Award gaan we op zoek naar innovatieve ondernemers die binnen de sector groenten en fruit hun oplossing om voedselverliezen te reduceren, willen delen. Het kan gaan om een technische oplossing, een campagne, een nieuw productidee, noem maar op! Ben je nog op zoek naar inspiratie? Bekijk hier wat onze Belgische telers binnen het project realiseren.

Bronnen

  • www.foodfromfood.eu
  • www.foodheroesaward.eu/go