Bananenmeel en darmgezondheid: nieuwe match-made-in-heaven?

Onrijpe bananen als bron van vezels die een positieve invloed kunnen hebben op uw darmgezondheid. Klinkt als muziek in de oren! Maar wat zegt de wetenschap? En hebben ze daarnaast ook nog functionele voordelen als ingrediënt in voedingstoepassingen?

BANANATASTIC!

Bananenmeel (banana flour) wordt geproduceerd door onrijpe bananen te vermalen. Dit meel bevat een hoog gehalte aan resistent zetmeel, dat bekend staat voor zijn positieve eigenschappen op onze suikerspiegel enerzijds en op onze darmgezondheid anderzijds. Die laatste eigenschap maakt bananenmeel tot een mogelijk nieuw interessant ‘gut health’ ingrediënt, een prebioticum met andere woorden.

Wat maakt (niet-gemodificeerd) resistent zetmeel (waar groene bananen zo rijk aan zijn) net zo interessant voor onze darmgezondheid? Er bestaan verschillende soorten zetmeel, die elk op hun beurt anders gemetaboliseerd worden door ons lichaam. Zo wordt snel verteerbaar zetmeel afgebroken tot glucose dat vervolgens als brandstof wordt gebruikt door ons lichaam. Resistent zetmeel echter, wordt niet verteerd in de dunne darm en komt in onze dikke darm terecht waar het verschillende gunstige effecten kan uitoefenen.

Niet-gemodificeerd resistent zetmeel behoort met andere woorden tot de (onoplosbare) voedingsvezels, waarvan het positieve effect op de darmwerking het bekendst is, maar daarnaast hebben deze vezels nog enkele andere voordelen:

  • Bescherming tegen bepaalde darmaandoeningen zoals constipatie, fistels en darmkanker: vezels bevorderen een vlotte stoelgang door het versnellen van de darmpassage en het vergroten van het volume van de ontlasting op voorwaarde dat je voldoende drinkt. Zonder voldoende vochtinname hebben vezels geen effect. Ze zijn bovendien een voedingsbodem voor de ‘goede’ darmbacteriën. Onze microbiota gaat zich daarbij tegoed doen aan deze vezels, waarbij gunstige korte-keten vetzuren, zoals boterzuur, worden gevormd.
  • Verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed: vezels verhinderen de opname van cholesterol in de darm zodat deze met de stoelgang mee wordt uitgescheiden. Zo helpen vezels dus ook tegen hart- en vaatziekten.
  • Een stabielere bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels worden langzamer verteerd. Daardoor veroorzaken ze minder sterke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel.
  • Preventie van overgewicht: vezels geven sneller en gedurende langere tijd een verzadigd gevoel. Bijvoorbeeld: bruin brood dat meer vezels bevat, heeft de voorkeur, meer nog dan wit brood.

De meeste interventiestudies om deze effecten op de darmgezondheid te bestuderen gebeurden met resistent zetmeel afkomstig van maïs. Recent groeit echter de belangstelling naar groen bananenmeel als bron van dit resistent zetmeel, en bijgevolg is ook het aantal studies naar het effect van deze grondstof op onze gezondheid sterk stijgende. Recent werd aangetoond dat dit bananenmeel een prebiotisch effect heeft en de groei van ‘goede’ darmbacteriën zoals Ruminococcus bromii, Akkermansia en Bifidobacteria bevordert en tegelijkertijd de prevalentie en groei van potentieel schadelijke bacteriën in de dikke darm reduceert. Bovendien is men ook meer en meer overtuigd van de positieve invloed ervan op de integriteit van de intestinale mucosale barrière en op het controleren van diarree.

Maar ook BANANALICIOUS?

Hoewel bovengenoemde eigenschappen erg veelbelovend zijn voor onze gezondheid, blijft nog maar de vraag of we dit ingrediënt ook effectief kunnen gebruiken in voedingstoepassingen. Het antwoord hierop is heel simpel: JA!

Bananenmeel beschikt namelijk ook over enkele interessante functionele eigenschappen. Zo zou het als verdikkingsmiddel kunnen gebruikt worden in dranken, sauzen, pudding, smoothies, fruitvullingen en babyvoeding. Of als bron van vezels in niet gebakken snack- en energierepen. Bovendien heeft het ingrediënt een clean label karakter waardoor het extra aantrekkelijk is voor de consument. Belangrijk hierbij is dat bedrijven die het ingrediënt willen gebruiken om het product aan te rijken met vezels, geen verhittingsstap toepassen, aangezien het resistent zetmeel dan tot in bepaalde mate kan afgebroken worden.

Heden wordt bananenmeel vaak gebruikt in glutenvrije recepturen ter vervanging van tarwebloem. Hierbij ligt de focus niet op de gezondheidsbevorderende aspecten van resistent zetmeel, aangezien dit deels afgebroken wordt in het bakproces, maar wel op het feit dat het bananenmeel de functionaliteit van de tarwebloem kan vervangen in deze producten.

Interesse in deze alternatieve grondstoffen?

Kom dan zeker eens een kijkje nemen op ons CropExplore evenement van 3 december! In februari 2018 ging het CropExplore project van start. In dit project onderzoeken we het potentieel van veelbelovende gewassen en grondstoffen daaruit in tal van voedingsapplicaties.

Ook benieuwd naar de voorlopige resultaten en de potentiële meerwaarde van het project voor uw bedrijf? Kom dan zeker een kijkje nemen op deze open vergadering waarin we een update geven over waar we staan met het project en wat de toekomst in petto heeft.

Programma en timing

  • 09u30 – 10u00: Ontvangst met koffie
  • 10u00 – 10u30: Voorstelling aanwezige bedrijven + onderzoeksgroepen
  • 10u30 – 12u00: Blik op de eerste projectresultaten en het toekomstige werk + projectverloop
  • 12u00 – 14u00: Netwerkmoment met lunch

Deelnemen is gratis, maar gelieve u wel te registreren via dit inschrijvingsformulier:

Wanneer?

3 december 2018

Waar?

Food Pilot, Brusselsesteenweg 370, Melle

Inschrijven

Deelnemen is gratis, maar gelieve je wel te registreren via deze link: Klik hier.