Creatief met traditioneel!

Traditionele keuken staat voor eenvoud, natuurlijk, en gevarieerd, en de consument "eats it up". Zolang het maar niet saai is. Want waar de grens ligt tussen saai en hip traditioneel, is een kwestie van creativiteit.

Je kent ze wel, de vergeten groenten, de oude granen en de recepturen op grootmoeders wijze. Ze doen het allemaal wel goed bij de consumenten. In tijden waar de technologie met rasse schreden vooruitgaat – dat het allemaal soms moeilijk te volgen is – willen we graag nog een beetje eenvoud in onze voeding. En liefst ook gezond. Dus grijpen consumenten massaal naar producten uit tijden dat mensen eenvoudiger, minder (anders?) geprocessed en meer gevarieerd aten.

En dus maken haver, boerenkool en bosbessen een comeback als superfoods, en al hun lokale ouderwetse vrienden, zoals sorghum, boekweit, linzen, kardoen, snijbiet, schorseneren, bosaardbeien, rabarber en pruimen doen mee.

Maar tradioneel hoeft niet gelijk te staan aan ‘traditioneel van bij ons’. Klassieke gerechten en traditionele ingrediënten uit verre oorden doen het eveneens goed. Met quinoa, avocado’s en stevia de koplopers uit Latijns-Amerika, sushi en kimchi uit het Verre Oosten, en verder nog het exotische kokos (-water, -olie -bloesemsuiker, én -melk), de Noorderse gravadlax, tajines uit het Midden-Oosten en gemberbier van bij de buren.

Wat deze grondstoffen en gerechten gemeen hebben is dat ze tegelijkertijd klassiek en nieuw zijn. Het volstaat ook niet zomaar om de gerechten uit de eerste edities van de boerenbond-kookboek te gaan recuperen – toen ingelegde perziken met tonijnsla hip waren. Het is wel nodig om aan de gerechten een modernere tint te geven, die rekening houdt met de veranderde nutritionele inzichten (hoeveel suiker zit er in die ingelegde perziken?) en verhoogde aandacht voor duurzaamheid (is tonijn in blik nog wel verantwoord?). Zowel de horeca als de kleinere en/of de meer innovatieve voedingsbedrijven springen vaak erg creatief om met de traditionele grondstoffen, ingrediënten en recepturen – en met succes, terwijl de mainstream het nog wat afwachtend bij mainstream houd.

Waar wachten jullie op?

Onbekend is onbemind neem ik aan. Het is ook nodig om aandacht te besteden aan de mogelijkheden die er zijn, en dat gaat veel verder dan kijken wat de leveranciers in de aanbieding hebben. Het vergt de nodige zin voor exploratie, out-of-the-box denken en creativiteit enerzijds, en de nodige technische kennis en ondersteuning anderzijds. Misschien een paar tips die bedrijven kunnen helpen om mee op de kar te springen:

  • Blijf onze nieuwsbrief(artikels) lezen – we doen ons best om jullie te blijven bombarderen met ideeën en informatie!
  • Kom naar onze Inspiration Days – in onze workshops willen we jullie vooral ook laten kennismaken met innovatie door te doen, te proeven en te beleven. Binnen het thema ‘halt aan de eenzijdigheid’ ligt de focus dan ook op het kennismaken met nieuwe smaken en grondstoffen, en de manier waarop de creatievelingen uit de horeca en de start-ups ermee omgaan.
  • Kijk uit voor onze cocreatiesessies – met de start van een aantal projecten rond cocreatie en kennisuitwisseling tussen partners (Codesign Aliment, Food Heroes, Innochef, …), zullen er in de toekomst heel wat activiteiten geweid worden aan creativiteit en cocreatie, om op een toegankelijke manier de eerste stappen te kunnen zetten. Neem gerust contact op met Raf Geenen (Codesign Aliment, Innochef) of Gus Verhaeghe (Food Heroes) of mezelf (activiteiten en workshops) voor meer informatie.
  • Doe mee aan ons project CropExplore – in dit project willen we vooral inzetten op de meerwaarde van nieuwe en oude traditionele gewassen, en hoe ze te gebruiken. Voor meer info kan je terecht bij mezelf of Elien Danckaerts.
  • Klop eens bij ons – of onze partners – aan voor inspiratie, afstemmen van ideeën of een brainstorm. Voor onze leden willen we altijd wel wat tijd vrijmaken om nieuwe ideeën en innovaties uit te werken, daar zijn we er tenslotte voor!