Genieten aan elke tafel

Horeca Vlaanderen en Flanders’ FOOD starten het project, INNOCHEF, dat de koks van de Vlaamse brasseriekeukens helpt creatief om te gaan met hun klassiekers. En daarbij rekent Flanders’ FOOD op de input van zijn leden die leveren aan de food service!

Samenwerken met de horeca

Begin dit jaar zetten de directeurs Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen en Inge Arents van Flanders’ FOOD “plechtig” hun kriebels onder een ambitieuze samenwerking. Hun ambitie is samen de culinaire knowhow van koks te verruimen waardoor culinaire innovaties in en de verdere professionalisering van de Vlaamse horeca worden versneld.

Danny is een captain of gastronomy. Dat betekent dat hij samen met een tiental andere captains het kloppende hart vormt van de Flanders Food Faculty van Toerisme Vlaanderen. Zij willen van Vlaanderen een culinaire topbestemming voor toeristen maken tegen 2020. De Flanders Food Faculty werkt daarvoor op 3 sporen waaronder op het spoor van culinaire innovatie en talenten stimuleren.

En net op dit spoor hebben Horeca Vlaanderen en Flanders’ FOOD elkaar gevonden. Want Flanders’ FOOD als speerpuntcluster zal ook het engagement nemen om kennis en innovatie te stimuleren bij micro-ondernemers.

Restauranthouders staan dus voor uitdagingen om de horecaklant telkens opnieuw te laten doen genieten van de luxe en gemak van een restaurantbezoek. Hiervoor hebben de restauranthouders nood aan nieuwe knowhow om een antwoord te kunnen bieden op maatschappelijke evoluties.

Hoe kan een kok verbeterde versies van zijn topgerechten of alternatieve gerechten koken? Hoe moet hij koken voor die mensen met specifieke noden zodat zij ook genieten van hun restaurantbezoek?

Culinaire innovatie

Dit betekent nu niet dat we gaan inboeten op culinair erfgoed en dat nu alle vol-au-vents, steak bearnaisesaus, of de chocolademousses, etc. verdwijnen van de menukaarten. We willen juist deze culinaire tradities behouden. Maar we willen wel dat de koks worden geholpen om deze klassiekers te herformuleren waardoor ze minder rijkelijk zijn maar zeker niet minder bourgondisch worden.

Na vorig jaar een succesvolle lezingenreeks te hebben georganiseerd over voedingstrends en innovatie in de horeca, schakelen we vanaf dit jaar een versnelling hoger en is het idee gegroeid om voedingsbedrijven en restauranthouders actiever te doen laten samenwerken. Meer bepaald de voedingsbedrijven die actief zijn in het food service segment en de brasseries.

We dagen de koks van de brasseriekeukens weldra uit om, in groep, wetenschappelijke kennis te vertalen tot kookkunsten. En dat hoeven zij niet alleen te doen. Het is bedoeling dat tijdens de kooksessies de koks leren experimenteren met de producten en ingrediënten uit het gamma van voedingsbedrijven. De koks zullen daarom worden bijgestaan door expertteams van vooruitstrevende koks, productontwikkelaars, voedingstechnologen en ingrediëntenleveranciers actief in de voedingsindustrie.

Omgekeerd, zullen de experten leren van de verwachtingen van de koks waardoor zij hun productengamma’s beter op de noden van de koks kunnen afstemmen. Denk daarbij aan betere afgestemde batchvolumes, nieuwe productvormen, kant-en-klare producten of nieuwe ingrediënten, etc.

Gedurende twee jaar zullen wij op regelmatige tijdstippen in de vijf provincies kookworkshops organiseren waar koks en experten elkaar ontmoeten en samen innovatieve recepten ontwikkelen die op de menukaarten van honderden brasseries in Vlaanderen zullen terecht komen. Er zal telkens gewerkt worden rond bepaalde topics, zoals herformulatie of allergenen, ...

Al deze recepten en ervaringen zullen worden gebundeld in een inspiratiegids die zal worden verspreid naar koks en leerling-koks in heel Vlaanderen.

Wil jij als bedrijf experten afvaardigen voor onze expertteams of vind je dat er met jouw producten moet geëxperimenteerd worden tijdens deze kooksessies? Of wil je simpelweg reclame maken in de inspiratiegids? Contacteer dan mij, Raf Geenen, om verder te bespreken hoe jouw voedingsbedrijf in het project kan meewerken.

INNOCHEF is een project van Horeca Vlaanderen en Flanders’ FOOD dat goedgekeurd werd en gesubsideerd is door het Agentschap Innoveren en Ondernemen.