Jong Belgisch geweld maakt voeding van de toekomst

De winnaars zijn bekend! Fevia daagde dit jaar 30 teams van Belgische studenten uit hoger en middelbaar onderwijs uit om vernieuwende voedingsproducten te ontwikkelen. Laat u dus inspireren! Ik heb alvast lekkere vernieuwende producten mogen proeven.

Jongeren een weg laten vinden naar de voedingsindustrie

De Belgische voedingsindustrie produceert veel verschillende kwalitatieve producten en zet daarom hard in op productinnovatie. Als producten een succes kennen bij de consumenten, kunnen onze voedingsbedrijven blijven groeien en de jobs in België houden. Chris Moris, Directeur-generaal van FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, merkt wel op dat het een uitdaging is om jongeren te vinden met de juiste technische scholing. Met hun innovatiewedstrijden, Ecotrophelia, Trofee Vlaanderen en Trophée Wallonie, wil Fevia jongeren aanzetten om bewust de keuze te maken voor een opleiding met zicht op een carrière in de voedingsindustrie.

Innovatiewedstrijden

Hoe verloopt de wedstrijd? De jongeren ontwikkelen een voedingsproduct en houden daarbij rekening met de actuele voedingstrends, de verwachtingen van de consument en de technische en wettelijke aspecten (allergieën, nieuwe proteïnes, nevenstromen, etc.). Zij onderbouwen hun project met een business- en marketingplan.

Een jury van wetenschappelijke en industriële experten beoordeelt de projecten op basis van duurzaamheid, marktpotentieel en aantrekkelijkheid voor de consument.

Flanders’ FOOD op ontdekkingstocht

Charlotte, Elien en ik van Flanders’ FOOD ging ook piepen en waren onder de indruk van de creaties. We raden dan ook alle bedrijven aan om volgend jaar zeker en vast een kijkje te nemen en een nieuwe creatie of jong talent te ontdekken.

We merkten op dat …

 • Alle producten lekker zijn.
 • Verschillende teams werkten met nevenstromen uit onze industrie (draf, appelresten, etc.) of gebruik maakten van niet zo triviale ingrediënten (bonen, walnoten, insecten, linzen, lupine, rabarber, pompoen, etc.).

Waaruit we besluiten dat als het van onze jongeren zal afhangen de voeding van de toekomst er heel innovatief zal uitzien.

De innovatieve top 5 voor FF zijn:

 • Healthy Beans (link): Een gezonde bonenpasta als vegetarisch alternatief om op de boterham te smeren
 • Insta Cake (link): Een ready-to-use deeg voor appelcake
 • Pumcho (link): Ovengedroogde laagvet tortilla chips op basis van pompoen
 • Lupa Ice (link): Zuivelvrij roomijs op basis van lupine en rabarber
 • Cracknies (link): Glutenvrije vezelrijke crackers op basis van prei- en appelresten

Bekijk alle producten op de facebook-pagina’s

 • Ecotrophelia (link)
 • Fevia Vlaanderen Trofee (link)
 • Fevia Wallonie Trophée (link)

And the winner is …

De jury koos uiteindelijk vier winnaars.

 1. De Ecotrophelia-prijs voor studenten van het hoger onderwijs gaat naar een team van de Université Libre de Bruxelles voor hun “Specornoos”: een ijshoorntje met een speculoossmaak gemaakt met broodresten.
 2. De Trofee FEVIA Vlaanderen voor scholieren uit het Nederlandstalig middelbaar onderwijs gaat naar een team van het Atheneum Avelgem voor hun “Red Nature”: een cider van rabarber en rode vruchten.
 3. De Trophée FEVIA Wallonie voor scholieren uit het Franstalig middelbaar onderwijs gaat naar twee teams:
  • Het team van l’Athénée Royal Thomas Edison uit Moeskroen voor hun “Vegan Candy”: artisanale bonbons op basis van groenten en fruit en zonder additieven.
  • Het team van l’Institut Technique de la Communauté Française voor hun “Pom-T”: een warme drank met een infusie op basis van appelresten.