Het nieuwe jaar is bijna daar! Welke trends verwachten we?

Het is niet dat de trends ieder jaar drastisch wijzigen, maar toch verschuiven de prioriteiten wel beetje bij beetje. Waar verwachten we dat de focus zal liggen in 2016?

De consument wordt steeds bewuster. Niet alleen van zijn eigen gezondheid, maar ook van die van de planeet. Want uiteindelijk zal dat ook belangrijk zijn voor zijn eigen gezondheid. En dat vinden we steeds sterker terug in de trends. Waar verwachten we dat de focus zal liggen in 2016?

Back to basics 

Clean en clear label

Natuurlijk, zonder additieven, ‘met slechts vijf ingrediënten’ (of nog minder). Het zijn al een tijdje codewoorden die het hart van consumenten op hol doet slaan, toch wat voeding betreft. Sinds Michael Pollan schreef ‘eet alleen wat jouw grootouders ook zouden herkennen als eten’ zijn voedingsproducenten naarstig op zoek gegaan naar een vereenvoudiging van hun recepturen – al dan niet op aandringen van de retailers. Het wegwerken van de E-nummers heeft plaats gemaakt voor een algemene reductie van het aantal ingrediënten. Alles wat niet essentieel is in de receptuur wordt overboord gegooid, en dat heeft ook zo zijn voordelen naar declaraties, allergenen, en soms zelfs de kost van het product.

oliehoudende zaden

Yoghurt die bestaat uit melk, room en yoghurtculturen. That's it.

Naar het oorspronkelijk recept

Door deze trend naar receptuurvereenvoudiging worden ook oma’s recepturen weer vanonder het stof gehaald. En dan heb ik het niet over de perziken met tonijn uit de kookboek van de boerinnenbond, maar de producten die we nu in de supermarkten kopen (of verkopen) wiens recepturen door de jaren heen steeds ingewikkelder werden. Een beetje van dit om het product wat langer vers te houden, een beetje van dat om de kleur wat aantrekkelijker te maken, of nog wat anders om die vetreductie wat te verdoezelen. Maar wat blijkt? Veel consumenten vinden het niet eens zo erg dat de kleur na een tijdje verandert, dat ze eens in het potje moeten roeren of met de fles moeten schudden omdat er wat bezinking is. Of zelfs dat er vet in zit, want dat ‘light’ smaakt toch meestal niet zo goed. En of het nu via een ‘original recipe’ line extension is, of een restyling van het product, de consument is wel gecharmeerd door deze nostalgie en betaalt er ook voor.

oliehoudende zaden

Deze receptuur heeft gelukkig zelfs nooit onder het stof gelegen

En de lokale ingrediënten

En als we het oorspronkelijk recept gaan maken, dan liefst ook met de oorspronkelijke ingrediënten. Het komt vaak de kwaliteit ten goede, en doet ook geen kwaad aan transportkosten en -CO2-uitstoot. Belgische frietjes worden toch wel met Belgische aardappelen gemaakt, en Italiaanse pastasaus met Italiaanse tomaten?

Groenten doen het goed

Seizoenen zorgen voor inspiratie

En als er geen Italiaanse tomaten zijn? Dan moeten we misschien een pastasaus maken met groenten die er op dat moment wél zijn! Pasta met boschampignons of zo. Groenten zijn steeds vaker de ster van het gerecht, en als ze beperkt beschikbaar zijn, zijn ze ook meer gegeerd. Groenten eten is nu eenmaal belangrijk voor de gezondheid, en dan kan je maar beter van de nood een deugd maken. Ieder voorjaar heerst er een asperge-frenzie in het land, maar ook de voor vele dagdagelijkse tomaten smaken veel beter als het al een halfjaar geleden is dat je ze nog hebt gegeten én ze dan bovendien op hun best zijn. Steeds meer consumenten shoppen seizoensbewust – of bestellen van die boxen met seizoensgroenten – en leren daardoor veel nieuwe soorten kennen. Maar vragen zich soms ook wel af wat ze met die groenten zoals kunnen doen. Als de voedingsindustrie dat uitdoktert voor hen, is de stap natuurlijk sneller gezet.

oliehoudende zaden

Plantaardige eiwitten

De opkomst van de flexitariërs (mensen die wel vlees eten, maar dat niet iedere dag hoeven) heeft de vleesvervangers afgeholpen van hun geitenwollensokkenimago. Steeds meer mensen gaan spontaan één of meerdere vleesloze dagen inlassen, en kunnen daarbij tegenwoordig ook rekenen op een waaier aan plantaardige alternatieven. Naast de echte ‘vleesvervangers’ zoals tofu, tempeh, quorn, seitan of de groentenburgers, worden eiwitrijke groenten ook as such als vleesvervanger gebruikt. Kikkererwten, linzen en andere leguminosen, champignons, noten, zaden en granen zijn nutritioneel waardige, en evengoed smakelijke alternatieven. Door dergelijke producten anders te gaan profileren kan hier dan ook handig op ingespeeld worden.

oliehoudende zaden

Vegetarische barbeque hoeft niet saai te zijn...

Groenten als gezonde bron van energie

Groenten worden verondersteld ongeveer de helft van het bord uit te maken, en daarmee verdringen ze niet alleen het vlees, maar ook de aardappelen of de pasta van ons bord. Om de calorie-inname te beperken worden de zetmeelrijke (en energierijke) basics op het bord vervangen door vezel- en vitaminerijke (en wat minder energierijke) groenten. Heel wat groenten – denk aan de wortel- en knolgewassen - bevatten namelijk ook wel voldoende suikers en zetmeel voor de energievoorziening, maar hebben nutritioneel toch wel meer te bieden dan witbrood en -pasta.

Hartig is hot 

De suikerinname wordt beperkt 

De hype rond suikers – en de suikertest – hebben hun effect gehad op heel wat mensen. Er is intussen veel meer bewustzijn over de inname van overtollige calorieën uit suikers, en zoetigheden krijgen weer de status van een feestelijkheid in plaats van een dagdagelijkse commodity – geniet, maar met mate. Er blijft wel massaal gesnackt, maar omdat de smaakpapillen door die beperking van suikerinname stilaan afkicken van al dat zoets, krijgen we een shift naar meer hartige snacks.

Een gevarieerd aanbod hartige snacks

Temeer omdat snacks ook steeds vaker als kleine, snelle maaltijdjes dienst doen. Daardoor stijgt de vraag naar gezonde(re), gemakkelijke(re) snelle happen waarover ze zich minder schuldig hoeven te voelen. Noten en zaden zijn prima knabbelmateriaal voor tussendoor. Chips werden eerst groentechips en evolueren verder door naar simpelweg rauwe groentjes of fruit in kleine porties. En dan zijn er nog de wat meer exotische zaken die als meer nutritioneel aanvaardbaar worden gezien dan de traditionele hartige snacks en daardoor aan succes winnen, zoals insectensnacks, geroosterd zeewier of gepofte kikkererwten.

oliehoudende zaden
oliehoudende zaden
oliehoudende zaden

Alle drie gluten- en notenvrij trouwens (zie volgende trend)

Voor elk wat wils

Maar ‘gezond’ en ‘natuurlijk’ zijn niet de enige criteria voor de consumenten van nu. Consumenten verwachten producten die afgestemd zijn op hun levensstijl, nutritionele en medische behoeften. Sportievelingen verwachten een breed gamma aan energierijke doch gezonde en eiwitrijke snacks, babyboomers die het verouderingsproces trachten tegen te gaan verwachten producten die goed zijn voor hart en nieren (en darmen). En de steeds groter wordende groep allergie- en coeliakielijders en lactose-intoleranten (zie ook de artikelreeks ‘de allergie-epidemie') wil producten kunnen kopen zonder medicinaal imago. ‘Free from’ producten dringen dus verder door in de supermarkten en liggen meer en meer gewoon in de rekken tussen de ‘gewone’ producten.

oliehoudende zaden

Niet voor 'patiënten' maar voor 'gewone' mensen die toevallig niet alles kunnen eten

Lekker gemakkelijk

Producten afgestemd op de levensstijl, dat betekent ook afgestemd op mensen met drukke levens, die schipperen tussen het werk, een druk sociaal leven en het gezinsleven. Uitgebreid koken zit er meestal niet in, en zelfs boodschappen doen is bij wijlen moeilijk haalbaar. Maar omdat hun gezondheidsbewuste onderbewuste hen ervan weerhoudt om hele dagen door pizza te bestellen of frietjes te gaan halen, is er veel groei in leverdiensten, of het nu gaat om online shopping met levering, het leveren van groente- of maaltijdpakketten of levering van warme maaltijden. En ook diepvriesgroenten en –maaltijden hebben hier veel te bieden want ze zijn vers, lang houdbaar en gemakkelijk. Ze zijn goed bezig van hun jaren ’80 imago af te komen en spreken vooral een jong publiek aan.

Maar, zoals eerder aangehaald, zijn ook de snacks een steeds verder groeiend succes, en dan vooral de ‘gezonde’ tussendoortjes. En daar ligt ook verder doorgroeipotentieel richting meer nutritioneel verantwoorde ‘instant’ maaltijden, ontbijtsnacks en/of lunchmaaltijden als alternatief op een pakje noodles, soep in een zakje of een ontbijtkoek. Deze zijn ook bijzonder interessant voor de groeiende groep alleenstaanden (jong en oud), die niet altijd zin hebben en/of in staat zijn om voor zichzelf te koken. Food for one heeft daarom dubbel voordeel: de alleenstaanden hoeven geen eten weg te gooien, maar ook binnen een gezin kan er al wel eens door iedereen iets anders gegeten worden in plaats van ‘eten wat de pot schaft’.

oliehoudende zaden
oliehoudende zaden

Een gezond ontbijt en een gezonde lunch voor in de gauwte

Bronnen

  • Top Ten Trends for 2016: “Clean Eating” Trend Inspires a Back to Basics Approach. Food Ingredients First, 17/11/2015
  • Food and drink trends focus on smaller brands. FOODmanufacture.co.uk, 30/11/2015
  • Top 12 food and drink trends for 2016: Mintel. FOODmanufacture.co.uk, 19/10/2015
  • The top 10 specialty food trends for 2016: From seaweed and full-fat dairy to floral flavors. FOODnavigator-usa.com, 4/12/2015
  • 10 Food trends voor 2016 (deel 1 en 2). Keukenrevolutie.be