Industrie 4.0 - What's in a name?

Van 23 tot 27 maart vindt de Anuga FoodTec beurs plaats in Keulen. Het top thema van deze editie is “resource efficiency”. Standhouders en sprekers zoomen dan in op de verschillende mogelijkheden van efficiënter gebruik van water, energie en grondstoffen in het productieproces. Het buzz woord “Industrie 4.0” zal op vele standen te horen zijn. Maar wat is dat nu precies?

Industrie 4.0

Na de introductie van de stoommachines, assemblagelijnen voor massaproductie, de omzetting van analoog naar digitaal staan we nu voor de vierde industriële revolutie: Industrie 4.0. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in en wat kan het betekenen voor de voedingsindustrie?

Het uitgangspunt van Industrie 4.0 is een flexibeler en efficiënter productieproces waarin machines en producten met elkaar communiceren. Machines en producten kunnen dan, met dank aan sensoren, actuatoren en geïntegreerde computers, het productieproces zelf sturen. Daar waar de huidige voedingsfabriek nog centraal gestuurd wordt, is de fabriek van de toekomst een slimme, genetwerkte fabriek. De autonoom functionerende voedingsfabriek is nog veraf, maar de opmars en de populariteit van internet technologieën en de daarmee geassocieerde genetwerkte machines kan niet meer gestopt worden.

Een eerste voorbeeld van verandering is de robotica: industriële robots voeren hun taken uit achter een veiligheidshek, maak lichtgewicht robots als “collega” van de mens zijn aan een opmars bezig (zie ook het Food Radar artikel “Cobots in logistics “).

Machines geven de maat aan

Consumenten willen vandaag de dag vaker een eigen, op maat geproduceerd product. Ook bij ons verliest serieproductie steeds meer terrein. “Internet of things” voorziet elke machine met een eigen IP-adres, maar Industrie 4.0 gaat verder. Hier gaat het over het samenkomen van productieprotocollen en bedrijfs-IT, de synchronisatie van industriële processen en machines die in real-time, autonoom beslissingen nemen. Er wordt uitgegaan van een “adapteerbare productie” waarbij machines en producten onderling afspraken maken met als ultieme doel geïndividualiseerde productie in batch-grootte 1. Om dat te realiseren moeten we af van de situatie waarin het productieproces bepaalt hoe het product er uiteindelijk uitziet. We moeten de zaak omkeren en het product het productieproces laten bepalen. Een voorbeeld: in de toekomst zullen autonome voertuigen in silo’s de beschikbaarheid van de grondstoffen in het magazijn nagaan. Wanneer de voorraad begint te slinken, zullen deze machines automatische een bestelling kunnen plaatsen in het centraal grondstoffenbeheer. Een voorbeeld dat vandaag de dag al realiteit is, is het gebruik van beeldverwerkingstechnologie. Mogelijke toepassingen zijn het sorteren van muffins naar gelang hun bruinkleuring bij afbakken of het opmeten van salamischijfjes in drie dimensies om een optimale hoogte in de verpakking te kunnen realiseren.

De eerste stappen voor de realisatie van Industrie 4.0 zijn reeds genomen, communicatie van machine tot machine is nu al een feit. Dat er sensoren, meters en radiomodules aanwezig zijn op een proceslijn in een voedingsfabriek, daar staan we niet meer van te kijken. Op basis van de data die door deze sensoren en meters verzameld worden, kan de productie niet alleen gemonitord worden, maar kan er ook ingegrepen worden wanneer nodig. Denk maar aan een waarschuwingssignaal wanneer een pomp niet meer optimaal functioneert. Bij onverwachte panne moet immers vaak een hele batch weggegooid worden, wat uiteraard de nodige kosten met zich meebrengt.

Digitale fingerprint voor ieder product

Hoe weet een machine nu welk product er geproduceerd wordt? Wat hebben we nodig om de interactie tussen machine en product tot stand te brengen? De basis daarvoor is de digitalisering van productbeschrijvingen. Dat betekent dat elk product volledig in digitaal formaat (vb XML) beschreven moet zijn. Wanneer je dat voor elkaar hebt, kan je het gebruiken bij alle stappen in het productieproces; dus van design tot en met verzending. Zonder die digitale productbeschrijving kan de machinebesturing niet met het product communiceren. Industrieel Ethernet zorgt er dan voor dat de informatie op de plek komt waar dat nodig is. Dat geldt op het niveau van de machinebediener, maar ook op het niveau van het MES- of SAP-systeem. Om elk individueel product in de productielijn te herkennen kan een product bovendien voorzien worden van een RFID-tag. Het RFID-systeem geeft toegang tot alle productgegevens en ondersteunt de kwaliteitscontrole in alle fasen van het productieproces.

Industrie 4.0 kan dus beschreven worden via volgende eigenschappen:

Anuga FoodTec – schijnwerper op innovaties

Anuga FoodTec vindt plaats van 24 tot 27 maart in het exhibitie centrum in Keulen. Naast automatisatie en robotisatie is er ook aandacht voor innovatieve analysemethoden, functionele ingrediënten en nog veel meer. Voor meer info : http://www.anugafoodtec.com/

Bronnen

  • http://www.anugafoodtec.com/aft/press/press-releases 
  • http://www.thefactoryfiles.com/article/Artikel/82484-van-land-tot-bord