Ieder zijn smaakprint?

Smaken verschillen – en de genetica verklaart de voorkeur. Het kennen van de genetische smaak’print’ of smaakafdruk (cfr. fingerprint of vingerafdruk) opent nieuwe deuren voor gepersonaliseerde voeding en diëten.

Niet iedereen grijpt naar dezelfde voedingsproducten, dat is duidelijk. Zoals bij veel persoonsgebonden karakteristieken, speelt de omgeving, en in dit geval zijn dat de voedingsgewoonten, hierin een zekere rol, maar is het voornamelijk de genetica die de voorkeuren bepaalt. Die genetische achtergrond is verantwoordelijk voor de manier waarop we eten waarnemen, en dat stuurt onze voorkeuren. Nu de genetica van de smaakreceptoren steeds meer ontrafeld wordt, krijgen we ook steeds meer inzicht op het effect dat de waarneming heeft op de voorkeuren. En dan wordt het in principe zelfs mogelijk om met een genetische test te gaan voorspellen wat de voorkeuren van een persoon, of van groepen personen, zijn.

In eerste plaats kunnen we met deze info gepersonaliseerde diëten en voedingsproducten samenstellen, die rekening houden met de smaakwaarneming, en de daaraan gebonden voorkeuren van personen. Een op maat gemaakt voedingsplan kan zo veel gemakkelijker gevolgd worden en heeft daardoor meer kans op succes. Met behulp van genetische markers kan voorspeld worden wie een verhoogd risico zal hebben op overgewicht vanwege zijn genetische voorkeur voor vet- en/of suikerrijk voedsel.

Maar ook voedingsproducten zelf kunnen aangepast worden om ze voor bepaalde (groepen) personen beter smaakbaar te maken. Het ‘one size fits all’ principe is uit de mode, en vervangen door productgamma’s die afgestemd zijn op de voorkeuren van verschillende groepen consumenten. En net zoals consumenten voor leefstijlfactoren kunnen gesegmenteerd worden, kunnen ze dat voor smaakwaarneming. Zo worden intensieve zoetstoffen niet door iedereen op dezelfde manier ervaren. Sommigen hebben geen last van de bittere bijsmaken en zullen daardoor veel minder problemen hebben met producten gezoet met deze zoetstoffen. Ook op bevolkingsniveau zijn er verschillen in geur- en smaakperceptie tussen individuen van verschillende afkomst. De gewoonten spelen uiteraard een belangrijke rol, maar genetische selectie als antwoord op de leefomgeving heeft ook zijn sporen nagelaten is de smaakprint van bevolkingsgroepen. En waar de aanpassing van producten aan ‘lokale’ voorkeuren nu via trial en error gebeurt, kan ze in de toekomst misschien gewoon voorspeld worden?

Bronnen

 • A genetic revolution? Understanding food preference genes will 'revolutionise' personalised diets and healthcare. FoodNavigator, Nathan Gray, 02/06/2014
  http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/A-genetic-revolution-Understanding-food-preference-genes-will-revolutionise-personalised-diets-and-healthcare
 • Taste genetics: A new way to look at policy and segment consumers? FoodNavigator, Nathan Gray, 11/07/2014
  http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Taste-genetics-A-new-way-to-look-at-policy-and-segment-consumers
 • A sweet tooth is just as genetic as asthma, says researcher. FoodNavigator, Annie-Rose Harrison-Dunn, 14/04/2014
  http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/A-sweet-tooth-is-just-as-genetic-as-asthma-says-researcher
 • A bad taste in your mouth? Researchers investigate the evolution of bitter taste sensitivity. FoodNavigator, Nathan Gray+, 14/11/2013
  http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/A-bad-taste-in-your-mouth-Researchers-investigate-the-evolution-of-bitter-taste-sensitivity