Een primeur in de voedingsindustrie: de intelligente bril!

Biobakkerij De Trog maakt als eerste voedingsbedrijf in ons land gebruik van een intelligente bril in hun distributiecentrum in Ieper. Sinds januari maken zij hun bestellingen klaar met behulp van deze bril en dit niet zonder resultaat: de foutenmarge ligt twee derde lager en de bestellingen zijn tot 30 procent sneller klaar.

Begin 2013 werd bij De Trog de eerste aanzet gegeven met de ontwikkeling van een tablet applicatie om bestellingen te sorteren via het inscannen van QR-codes. Deze werkwijze had echter het nadeel dat de medewerkers niet handenvrij konden werken. De overstap naar handenvrij kwam er wanneer het Amerikaanse bedrijf Vuzix in december 2013 de M100 SmartGlasses lanceerde. Aangezien zowel de tablet als de bril op Android draaien, waren er slechts minieme aanpassingen nodig om over te stappen naar een handenvrije oplossing.

De toepassing waarmee De Trog nu werkt, heet ‘smartpick’ en is een Belgische uitvinding.

Een intelligente bril of smart glasses is een draagbare computer die je als bril kan gebruiken. Hij heeft de kenmerken van een mobiel apparaat waarbij je via een schermpje ter hoogte van je oog informatie zoals e-mails, sms’jes, plattegronden of weerberichten kan bekijken. Het grote voordeel hierbij is dat je vrij kan communiceren met internet via stemcommando’s of touch knoppen. Deze bril heeft ook een ingebouwde gps waardoor je bijvoorbeeld je sportsessie kan monitoren. Het best gekende voorbeeld is de bril van Google, de ‘Google Glass’, maar deze zijn vandaag nog niet commercieel beschikbaar in Europa.

De intelligente M100 bril: hoe werkt het?

Zoals op de figuur te zien is, is het een draagbaar toestel met eenogig display dat je kan bevestigen achter je oor. Je kan hierbij gebruik maken van je eigen bril, een veiligheidsbril of zelfs zonder bril.

vuzix bril

De M100 bril van Vuzix

Dit apparaatje heeft een ingebouwde HD camera met video recording die codes kan scannen waardoor je niet meer hoeft te werken met papieren lijsten of een handscanner. Door met de bril naar de code te kijken, zie je in je ooghoek de nodige informatie over het aantal benodigde items verschijnen. 

De M100 bril van Vuzix won in 2013 de CES (consumer electronics show) innovations 2013 design and engineering award best of innovations.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

  • Fouten verminderen bij complex distributiesysteem
  • Lage instapkosten en minimale impact op de bestaande bedrijfsprocessen
  • Efficiëntie verhogen: sneller en veiliger werken dankzij handenvrij systeem

Bronnen