Barrière-eigenschappen van verpakkingen

Voeding in gesealde trays

Kunststoffen worden in de voedingsindustrie ingezet als barrière tegen zuurstof, water, stoom, CO2 en aroma's. Een overzicht van de kunsstoffen die aangewend kunnen worden voor een totale of selectieve barrière, wordt gegeven op de Flanders’ FOOD Technology day door Jacques Halleux (WTCM) en in onderstaand artikel.

Welke folie voor verpakkingen wordt gebruikt, wordt grotendeels bepaald door de doorlaatbaarheid van het materiaal voor gassen en waterdamp. Materialen zoals polyester (PET), nylon (PA), polyvinylideenchoride (PVdC) en ethylvinylalcoholcopolymeer (EVOH) zijn barrière kunststoffen die veelal geschikt zijn om MAP gassen binnen te houden, maar niet om de waterdamp binnen te houden.

De doorlaatbaarheid van polytheen, polypropyleen (PP) en ethylvinylacetaat (EVA) voor gassen is zo hoog dat een gasmengsel of vacuüm bij de meeste producten niet lang genoeg vast wordt gehouden om de gewenste houdbaarheid te kunnen bewerkstelligen. Deze materialen vormen echter wel goede barrière voor waterdamp en kunnen dus helpen voorkomen dat producten uitdrogen, of dat droge producten vochtig worden.

Om de houdbaarheid van voedingsproducten ten verbeteren, kunnen meerdere materialen gecombineerd worden. Een eerste kunststof kan bijvoorbeeld gelamineerd worden op een andere, maar er ook mee gecoëxtrudeerd worden. Materialen kunnen eveneens aangewend worden voor verschillende toepassingen, als barrière voor gas maar ook als seallaag en/of voor structurele sterkte.

tabel

Toepassingen foliestructuren

Afkortingen van MAP Materialen

ABS Acrylonitriel- butadieenstyreen
Al Aluminium
APET Amorf polyester
AIOX Aluminiumoxide
CPET Kristallijn polyester
EPP Geëxpandeerd polypropyleen
EPS Geëxpandeerd polystyreen
EVA Ethyleenvinylacetaat
EVOH Ethyleenvinylalcohol-copolymeer
HOPE Hoge dichtheid polyethyleen
HIPS Slagvast polystyreen
LDPE Lage dichtheid polyethyleen
LLDPE Lineair lage dichtheid polyethyleen
MOPP Gemetalliseerd georiënteerd polypropyleen
MP Folie met microperforaties
MPET Gemetalliseerd polyester
MPOR Folie met microporiën
OPA Georiënteerd polyamide (nylon)
OPP Georiënteerd polypropyleen
OPS Georiënteerd polystyreen
PA Polyamide (nylon)
PC Polycarbonaat
PE Polyethyleen
PET-P Polyethyleen tereftalaat (als polyester)
PLA Polymelkzuur
PP Polypropyleen
PS Polystyreen
PSHT Polystyreen (hoge temperatuur)
PVC Polyvinylchloride
PVdC Polyvinylideenchloride
UPVC Ongeplastificeerd polyvinylchloride

Bronnen

  • Airproducts : Handleiding ‘een nieuwe aanpak van gasverpakken onder beschermende atmosfeer’.
  • De handleiding is gratis en kan aangevraagd worden bij Flanders’ FOOD lid Air Products (viavandene2@airproducts.com). 
  • Flanders’ FOOD Technology day.  
  • A3. Kunststoffen voor een totale of selectieve barrière, Jacques Halleux, WTCM