Ontdek de voedingstrends voor het nieuwe jaar!

Trends 2020

Stilletjes aan laten we 2019 achter ons en maken we ons op om van 2020 een succesvol en innoverend jaar te maken. Maar welke voedingstrends kunnen we verwachten? Flanders’ FOOD zocht het voor u uit!

zout-en suikerreductie: een stapje verder

De voorbije jaren zijn er bij verschillende bedrijven al veel inspanningen gedaan om het suiker- en zoutgehalte in hun producten drastisch te verlagen. Ook in 2020 zal dit een hot topic blijven en zullen meer en meer producten met minder suiker en zout op de markt komen. In de voedingsaanbevelingen geeft de Hoge Gezondheidsraad immers wederom het duidelijk advies om zo weinig mogelijk dranken met toegevoegde suikers te consumeren en de zoutinname te beperken. Als smaakmaker zullen kruiden en specerijen dus alleen maar aan belang winnen. Op het gebied van suiker richten we ons dan weer minder op de synthetische zoetstoffen maar kijken we eerder naar wat er te vinden is in de natuur. De zoetkracht van vruchten zoals dadels maar ook van groenten als wortel en yacon zal gaandeweg meer en meer ontdekt worden.

Suikerklontjes

Gezonde snacks 

We hebben het zowel op privé- als werkvlak steeds drukker en proberen tijd te winnen door onze maaltijden te nuttigen wanneer het ons het beste past. De drie traditionele eettijdstippen moeten dus plaatsmaken voor een eetcultuur waarbij meerdere kleine snacks doorheen de dag gegeten worden. Deze snackification beweging zal ook volgend jaar zeker blijven bestaan. Daarbij komt ook nog het gegeven dat de consument bij zijn flexibele levensstijl niet meer op gezondheid wilt inboeten. Het gamma aan gezonde alternatieven on the go zal dus in 2020 enorm uitbreiden. Repen met nog meer groenten en fruit, verrijkt met extra eiwitten en snacks op basis van peulvruchten en gepofte zaden zullen vaker in de winkel terug te vinden zijn. 

Flexitariërs 

In tijden waarin de consument zich meer bewust wordt van de impact van voeding op gezondheid en de planeet, verwachten we dat het aanbod aan plantaardige vleesvervangers nog meer zal toenemen. De doelgroep is niet langer alleen vegetariërs en veganisten, maar ook mensen die hoofdzakelijk een plantaardig dieet volgen met af en toe toch nog een stukje vlees of vis. Om aan de behoeftes van deze flexitariërs te voldoen, wordt verwacht dat het assortiment hybrideproducten sterk zal uitbreiden. Men voorziet dat de consument in 2020 nog meer zal open staan voor hamburgers of worsten waar een groot deel van het vlees vervangen is door groenten of peulvruchten. Het rapport van de EAT-lancet commissie van dit jaar toonde inderdaad aan dat om in 2050 iedereen een gezond en duurzaam dieet te laten volgen, we onze consumptie van fruit, groenten, noten maar ook peulvruchten zullen moeten verdubbelen. En we hoeven ons ook niet te beperken tot hybride-vleesproducten. Ook zuivelproducten die voor de helft bestaan uit plantaardige melk zullen al wat vaker op de markt verschijnen. 

Flexitarisch dieet

Andere peulvruchten en nieuwe melen

Intussen kent iedereen de sojaboon. Maar wegens problemen met allergeniciteit en ontbossing kijken we ook best eens naar alternatieven. Steeds vaker zien we nu al producten op basis van kikkererwten maar ook mungbonen, tuinbonen en linzen zijn hier wel heel geschikte kandidaten voor! Ook melen en bloemsoorten op basis van fruit en groenten zullen meer op het toneel verschijnen, denk maar aan bananenmeel en baobab- of spinaziebloem.

Banaan & bananenmeel

Zorg voor de planeet

De bevolkingsgroei en klimaatveranderingen zorgen ervoor dat de aandacht voor de productie van duurzame voeding enkel toeneemt. Tegenwoordig opteren consumenten voor lokaal geteelde en/of biologische producten die niet met milieubelastend transport moeten geïmporteerd worden. Initiatieven waar mensen verse, lokaal geteelde producten kunnen kopen zoals hoevewinkels, zelfoogst- en pluktuinen en boerenmarkten, kennen een sterke opmars. Naast enkel het duurzamer produceren en consumeren is er ook een zeer grote belangstelling voor duurzame verpakking van voeding. Recycleerbare verpakkingen die niet zo belastend zijn voor het milieu als plastic zijn een van de grootste prioriteiten bij veel bedrijven. Flanders’ FOOD, in samenwerking met andere clusters, zetten met hun roadmap en hun event ‘de Verpakking van de toekomst’ op 6 december dan ook sterk in op deze duurzame trend.

Het effect van sociale media

Nooit eerder waren we zo goed op de hoogte van wat vrienden, familie, onze buurman en zelfs celebrities dagelijks op hun bord hebben liggen. Sociale media laten ons vandaag de dag toe om waar we ook zijn onze eetervaringen met de hele wereld te delen. Dit zorgt er enerzijds voor dat we veel sneller op de hoogte zijn van alle nieuwigheden in het voedsellandschap maar anderzijds zijn we zo ook meer geneigd om originele en verassende dingen uit te proberen. En een consument die meer open staat voor innovatie kunnen we alleen maar toejuichen! 

Smartphones instagram eten