De oesterzwam, ook wel vegetarische biefstuk genoemd

Champignon oesterzwam

De oesterzwam, voornamelijk de stammetjes, is uitermate geschikt als vleesvervanger door de zeer vezelige structuur en echte bite. Vezels (7,3gr/100gr). Met deze eigenschappen is de grondstof ideaal om tot vega-producten en ‘hybridevlees’ te verwerken. Met behoud van textuur, smaak en de sappigheid van vlees.

Het Nederlandse bedrijf Verbruggen Paddestoelen BV broedt op een innovatieve vleesvervanger voor vega en ‘hybride-vleesproducten’, mét de vertrouwde vleessmaak en -textuur. Sleutelingrediënt is de oesterzwam, de schelpvormige paddenstoel, ook bekend als de vegetarische biefstuk.

Bij het bedrijf Verbruggen Paddestoelen BV (Noord Brabant – Nederland) worden oesterzwammen gekweekt. De varianten zijn grijs, geel, roze (bio en gangbaar). Het bedrijf produceert ook oesterzwamsubstraat (de grondstof om oesterzwam te telen).

Het beoogde ‘hybridevlees’ en vega-producten kunnen volgens Verbruggen enkel aanslaan wanneer ze dezelfde textuur en bite hebben als vleesproducten en een herkenbare smaak. Zo kunnen we binnenkort op een slimme manier minder vlees eten, zonder de smaak of bite van vlees te moeten missen.

Het bedrijf is op zoek naar vleesverwerkers en voedingsmiddelenfabrikanten die de producten willen helpen ontwikkelen. Het komt graag in contact met potentiele partners voor een sterk recept, voor de juiste kruidentoevoeging, snij- en mengtechnieken, bewaarmethodes…..

Zelf levert Verbruggen de oesterzwam en de steeltjes van de zwammen aan, omwille van de bruikbare, vlezige textuur.

Kennismaking en testen met het product kan via Flanders’ FOOD verlopen met fondsen uit het Food from Food project. Het streefdoel op lange termijn spreekt voor zich: een smakelijk en succesvol voedingsproduct ontwikkelen voor een betere wereld.

Kunt U Verbruggen helpen of bent U geïnteresseerd om oesterzwam uit te testen in Uw producten? Dan komt Verbruggen Paddestoelen graag met U in contact: info@verbruggen-paddestoelen.nl