Perensap met spiraalfilterpers verkozen tot "Idee van 't jaar"

Een lekker én gezond sap maken uit peren die normaal op de composthoop belanden? Dat kan! De ontwikkeling van dit duurzame perensap was ILVO’s inzending voor de wedstrijd “idee van ‘t jaar”. Fruitteeltnieuws reikte deze prijs uit naar aanleiding van haar 25 jaar bestaan. De bereiding van perensap met de zuurstofvrije spiraalfilterpers kaapte de eerste prijs weg. ILVO doctorandus Domien De Paepe slaagde er immers in om van peren een kwaliteitsvol vruchtensap te maken. Deze toepassing werd niet zomaar op punt gesteld. Het Belgische perenareaal is 8.579 hectare groot, waarvan 90% Conference. Door een sterke focus op fruit voor de versmarkt, is de verwerking van peren die niet voldoen aan de kwaliteitsnormen voor vers fruit zeer beperkt. Hierdoor eindigt de minstens 8000 ton rebut Conference peren, die jaarlijks in België ontstaan, op de composthoop of in het beste geval als dierenvoeder of bio-energie. Met het op punt stellen van dit verwerkingsproces voor Conference rebut peren wordt een hoogwaardige valorisatie voor deze onderbenutte reststroom aangereikt. Een gezond sap? Ja! Want alle gezonde stoffen blijven tijdens het bijzondere persproces behouden, vertelt Bart Van Droogenbroeck, Domiens begeleider bij ILVO. Het onderzoek werd uitgevoerd op de spiraalfilterpers in Food Pilot (www.foodpilot.be). Deze pilootfabriek, opgericht door Flanders’ FOOD en ILVO, beschikt over een dergelijk pers en stelt deze en al haar andere pilootapparatuur open voor alle bedrijven die er innovaties willen uitwerken.

Meer lezen over de prijsuitreiking? Lees http://www.vilt.be/Fruittelers_maken_kennis_met_Europa_en_idee_van_t_jaar