WolframAlpha: de computationele zoekmachine

WolframAlpha is geen standaardzoekmachine à la Google of Yahoo, maar introduceert een fundamenteel andere manier om aan kennis en antwoorden te geraken. De 'kennismachine' doorzoekt niet het gehele internet, maar voert dynamische berekeningen uit op basis van een enorm uitgebreide en ingebouwde verzameling aan data, algoritmen en methoden. Klinkt allemaal nogal vaag? Probeer het zeker eens uit!

Wil je graag weten hoeveel vetten, koolhydraten, eiwitten en micronutriënten je binnenkrijgt wanneer je bijvoorbeeld 50g hazelnoten consumeert? Tik dan eens '50g hazelnuts' in in WolframAlpha. De resultanten zijn verbijsterend uitgebreid en gedetailleerd: je krijgt een mooie tabel van de gemiddelde nutritionele inhoud van je ingegeven portiegrootte, alsook een overzicht van hoe je aan de gemiddelde referentie-inname hebt voldaan per macronutriënt. Hierbovenop krijg je nog een indicatie van waaraan het ingegeven voedingsmiddel nutritioneel rijker is ten opzichte van andere voedingsmiddelen (voor hazelnoten zijn dit trouwens vitamine E en de mineralen mangaan en koper).

Nu gaan we een stapje verder: je kan bovenstaande eveneens doen voor voedselcombinaties. Tik bijvoorbeeld eens 'salmon + avocado + bagel' in in WolframAlpha, en krijgt een goede inschatting van de nutritionele inhoud van een typische New Yorkse bagel.

Je kan de zoekmachine ook gebruiken met het oog op de bereiding van een maaltijd. Stel dat je een kalkoen wil klaarmaken voor een groep van 10 volwassenen en 5 kinderen, maar je hebt er geen idee van hoeveel kg kalkoen je daarvoor in huis moet halen. WolframAlpha zet je op weg als je de volgende input ingeeft: 'what size turkey is needed to feed 10 adults and 5 children'.

Wil je graag de caffeïnehoeveelheid in een kop koffie, een tas thee en een glas frisdrank vergelijken, dan genereeert WolframAlpha het antwoord aan de hand van volgende input: 'caffeine in a cup of coffee vs cup of tea vs glass of cola'.

Ontdek wat WolframAlpha nog allemaal kan met betrekking tot 'Food & Nutrition' via deze link.