Lang(er) zullen ze leven, onze verse groenten en fruit

Verse groenten en fruit gaan massaal verloren in de keten. Welke wapens hebben we om voedselverlies hier verder terug te dringen?

In de strijd tegen voedselverlies

Tot een derde van het geproduceerde voedsel wereldwijd gaat verloren, vooraleer we er nog maar één beet hebben van kunnen eten. Dit is ongeveer 1,3 miljard ton voedsel dat ergens in de keten in de vuilbak belandt, genoeg om 3 miljard mensen te voeden . Zie ook: Voedselverlies als opportuniteit voor innovatie.

Een jasje tegen bederf

Een 450-miljoen jaar oud concept met een tikkeltje innovatie. Onderzoekers van de start-up Apeel Sciences hebben een volledig natuurlijke film ontwikkeld dat de levensduur van bepaalde producten kan verdubbelen. Biochemie met een knipoog naar de natuur. Apen gebruiken immers ook bijenwas om fruit te bewaren en planten hebben van natura een beschermende waslaag. “Een goed basisidee uit de natuur dat wij verder uitgewerkt hebben”, getuigt James Rogers, science director van Apeel Sciences.

De biofilms zijn gemaakt van specifiek ge-extraheerde molecules uit afgekeurde verse groenten of ongebruikte delen ervan. De watergebaseerde oplossing dekt de verse groenten met een hele fijne laag: een onzichtbare, organische en volledig eetbare bescherming die bovendien smaakloos is volgens de onderzoekers. Door de werkzame stoffen te winnen uit verlies- en nevenstromen, zou het tevens om een prijsconcurrentieel product gaan. 

Of micro-organismen als opportuniteit?

In plaats van verse groenten over te laten aan de willekeur van zowel goeie als pathogene micro-organismen, kan bederf voorkomen worden door de juiste procesomstandigheden te creëren waardoor enkel de goeie bacteriën kunnen groeien, bijvoorbeeld de melkzuurbacteriën. Fermenteren van de oogst was tot voor het tijdperk van diepvriezers duizenden jaar lang de techniek om groenten, fruit en andere producten te bewaren tot de volgende lente. Tot op vandaag kennen we heel wat gefermenteerde producten in onze dagelijkse kost: yoghurt, kaas, bier, gefermenteerde worst, zuurdesembrood, … maar groenten zijn echter uitzonderlijk, hoewel er een nieuwe trend is op zoek naar authenticiteit. Zie ook: ‘Wat een rotte boel, die sterrenkeuken’ De Morgen, 19 maart 2015. Sterrenkoks zoeken met fermentatie naar nieuwe smaken.

Naast de sterrenkoks, is er in Nederland een klein bedrijfje gestart, ChainCraft, die ook brood ziet in de kracht van bacteriën om reststromen om te zetten in nieuwe ingrediënten (geur- en smaakstoffen) en bouwstenen voor de chemie. Hun biotechnologisch proces zet verschillende soorten organische restromen om in middellange vetzuurketens, met duidelijk meer toegevoegde waarde dan van de productie van biogas door middel van vergisting.

Referenties:

http://futurefood2050.com/food-waste-infographic-gallery/

http://futurefood2050.com/waste-not_want-not/

http://www.apeelsciences.com/edipeel.html

http://www.chaincraft.nl/home/

http://www.demorgen.be/etendrinken/wat-een-rotte-boel-die-sterrenkeuken-a2257296/