Nieuwe vezels?

Vezels waren alomtegenwoordig op HI Europe, maar naast de gebruikelijke populaire vezelingrediënten zoals inuline, beta-glucanen uit haver en cellulosen, waren er ook enkele nieuwigheden te vinden.

Ingrediënten die van nature rijk zijn aan voedingsvezel, en opgezuiverde vezelingrediënten worden tegenwoordig meer en meer toegevoegd aan verwerkte levensmiddelen, in een poging de bevolking te helpen aan de vereiste 25-40g per dag te komen, als gezonde suikervervanger, of om andere technologische redenen. Een product verrijken met vezels blijkt echter vaak een technologische uitdaging te zijn, en voor elke product is het de kunst de beste (combinatie van) vezel(s) te vinden. Het aanbod blijft daarom groeien, en regelmatig worden ook nieuwe soorten ontdekt of ontwikkeld, die eveneens het etiket ‘voedingsvezel’ krijgen, en mogelijks ook een gezondheidsclaim kunnen dragen.

Alfa-cyclodextrine

Alfa-cyclodextrine is een van nature voorkomend cyclisch oligosaccharide, bestaande uit 6 α-1,4-verbonden glucopyranosyl eenheden , dat enzymatisch kan worden geproduceerd uit zetmeel (zie figuur). Het kan niet worden verteerd door de lichaamseigen enzymes, en is dus een vezel, maar is wel fermenteerbaar door de microbiële fauna. Het is tevens goed wateroplosbaar, en heeft in oplossing een viscositeit vergelijkbaar met deze van een sucrose-oplossing. Verdere technologische voordelen van deze vezel zijn de hoge stabiliteit en de lage hygroscopiciteit. Door zijn cyclische structuur is deze vezel niet-reducerend en zal deze geen Maillard-bruinkleuring vertonen, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn, afhankelijk van de toepassing. Een gezondheidsclaim met betrekking tot de verlaging van het post-prandiale bloedsuikergehalte is dichtbij, EFSA heeft zijn zegen reeds gegeven, nu is het enkel nog wachten op de wet.

Beta-glucanen uit gist

Gist-beta-glucanen bestaan uit complexe, hoogmoleculaire polysachariden die afgeleid worden uit de celwand van de gewone bakkersgist Saccharomyces cerevisiae. Het verschil met beta-glucanen uit haver en andere granen bestaat eruit dat zij ß-1,3- en 1,6-glucosydische bindingen bevatten, waar granen over ß-1,3- and 1,4-glucosydische bindingen beschikken. Ook is deze vezel, in tegenstelling tot zijn graangebaseerde variant  verkrijgbaar als wateroplosbaar en wateronoplosbaar product. Ze worden momenteel al ingezet als voedingssupplement vanwege hun immunomodulerende eigenschappen, maar zijn ook goedgekeurd door EFSA als ‘Novel Food’ ingrediënt, waarbij ze dus ook kunnen toegevoegd worden aan levensmiddelen als functioneel ingrediënt. Tot  nog toe laat een gezondheidsclaim op zich wachten, maar een nieuwe studie maakt vele kans op goedkeuring bij EFSA, wiens uitspraak volgend jaar verwacht wordt.

Meer weten over voedingsvezel in het algemeen? Op 13 december 2012 organiseert Flanders’ FOOD het seminarie ‘Voedingsvezel Ontrafeld’, waarbij de verschillende soorten voedingsvezel, hun technologische eigenschappen en gezondheidsvoordelen van naderbij worden bekeken.

Bronnen  en meer info