Eten uit de automaat

vending machine

Automaten zijn in opmars. Het is dan ook gemakkelijk, snel, steeds beschikbaar en hoeft niet noodzakelijk alleen om snacks en frisdranken te gaan. Een opportuniteit voor producenten van voeding én van automaten.

De tijd waarin automaten enkel – meestal ongezonde – snacks en frisdranken bevatten, lijkt aan zijn einde te komen. De mogelijkheden van de automaat worden steeds meer benut, met Japan als trendsetter. In Japan is namelijk zowat alles in een automaat te vinden, van (verse) noodles tot levende krabben, een boeketje bloemen, ondergoed en zelfs auto’s. Stilaan begint het fenomeen ook in onze contreien bekend te raken, en het succes van broodmachines bewijst dat er wel potentieel in zit.

Een automaat biedt dan ook veel voordelen. Er is immers geen nood aan personeel dat permanent aanwezig is, en hij is 24/7 beschikbaar, wat prima past in onze huidige cultuur van drukke werkmensen die weinig of geen tijd hebben om binnen de openingsuren in de winkel te geraken. Automaten bieden ook de mogelijkheid om gecontroleerde omgevingsomstandigheden te creëren, zoals het koel of warm bewaren van producten, of zelfs onder aangepaste atmosfeer. Daarenboven kunnen automaten ook gemaakt worden om gerechten te bereiden of ter plekke op te warmen, zoals dat hier gekend is bij automaten met warme dranken. Een ander voordeel van automaten is dat de versheid van de producten automatisch kan worden bijgehouden, zodat producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden tijdig kunnen verwijderd worden.

Enkele voorbeelden van mogelijkheden voor automaten…

De snackautomaat

Snackautomaten zijn, vooral in stations en gelijkaardige openbare plaatsen, al niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar ook onder de snackautomaten is er ruimte voor innovatie. Gezonde snacks, als zakjes met rauwe worteltjes of bloemkool, verse fruitsla of gewoon een stuk fruit behoren zeker tot de mogelijkheden.

De boerenautomaat

eierautomaat

Verse landbouwproducten die direct via een automaat naar de klant kunnen verdeeld worden, in Spanje gebeurde het met verse melk (recht van de koe!), in Japan met verse eieren (recht van de kip!), en in Nederland en België met verse aardbeien (recht van het veld!).

Figuur: Eiermachine uit Japan

aardbeienautomaat

Automaten kunnen uitgerust worden met koelsystemen en geacclimatiseerde ruimtes die beter te controleren zijn dan in een winkel, waardoor zij in feite een uitermate geschikt medium zijn om verse producten in de buurt te verkopen. De automaat kan in de dorps- of stadskern geplaatst worden zodat klanten niet steeds naar een boerderij hoeven te rijden om hun verse producten te halen.

Figuur: Aarbeienautomaat in Sint-Annaland, Nederland

diepvriesautomaat

De diepvriesautomaat

Diepvriesproducten zijn gewoonlijk handig verpakt en passen prima in een automaat. Automaten zijn ook prima uitgerust om diepvriesproducten te bewaren. Dat bewijzen de automaten die hier te vinden zijn die ijsjes verkopen. Jammer genoeg blijft het in België dus beperkt tot tussendoortjes, want pakweg diepvriesgroenten zouden evengoed in dergelijke automaten kunnen verkocht worden.

Figuur: Diepvriesautomaat onder huidige vorm met ijsjes

De koelvers-automaat

Deze automaten kan producten aanbieden die normaal in de koelkast bewaard moeten worden. Dat kan gaan van (voorverpakte) belegde broodjes, tot slaatjes, fruit(salades) en dessertjes. Ideaal voor op kantoor!

De resto-automaat

Een resto-automaat kan maaltijden aanbieden die ter plekke bereid, opgewarmd of warmgehouden worden, of het nu om frieten, pizza, of een gewone warme maaltijd gaat. De maaltijden kunnen ook koud worden aangeboden om thuis te bereiden, voor mensen met weinig tijd, of ouderen die zelf geen warme maaltijd meer kunnen bereiden.

Frietautomaat

Zo heeft in Nieuwmoer-Dorp heeft een innovatieve restaurant-uitbater een automaat met zijn gerechten buiten geplaatst, netjes opgediend in schaaltjes om op te warmen. Maar er zijn ook al automaten gekend die frietjes of pizza ‘bakken’, en in Nederland zijn ‘kroket-automaten’ zelfs niet eens zo vreemd meer. Bij ons zouden trouwens de kip-aan-spit machines evengoed tot een automaat getransformeerd kunnen worden.

Figuur: Een frietautomaat van McCain

24/24 automatenshops

Wel al te vinden in België, de 24/24 automatenshops, met beperkt succes echter. Reden is allicht dat elk artikel meestal apart moet worden betaald, wat niet erg praktisch is en tot kleingeld-tekorten leidt. Erg gezellig shoppen is het ook niet, voor standaard boodschappen gaan we toch liever naar de supermarkt. Supermarkten zijn tegenwoordig ook wat langer open, zodat ook drukbezette mensen nog net de tijd hebben om de supermarkt binnen te springen na het werk. Voor zaken die altijd nodig zijn, zoals wc-papier, shampoo of pampers is het echter wel handig om zo’n automatenshop in het dorp te hebben.

Non-food automaten

Fietsen, auto’s, gsm’s, boeketjes bloemen, kranten, ondergoed, (after-party)schoenen, sokken, goud,… Werkelijk alles kan verkocht worden in een automaat. De geïnteresseerden kunnen eens een kijkje nemen op volgende link.

Bronnen

Nog enkele leuke voorbeelden