Kan ‘convenience food’ gezond zijn?

Diepvries groenten

‘Convenience food’ kan bijdragen tot een gezonde voeding, zowel wat de voedingswaarde als de voedelveiligheid betreft!

‘Convenience’ betekent letterlijk de gemakkelijke wijze waarop men iets doet en met minimale inspanningen en moeite verricht.

Er bestaan verschillende soorten ‘convenience food’: producten die meteen kunnen worden verwerkt (‘ready-to-cook’, bv. voorgesneden groenten), producten die alleen maar moeten worden opgewarmd (‘ready-to-heat’, bv. gekoelde of diepgevroren kant-en-klaarmaaltijden) en producten die zonder verdere voorbereiding direct kunnen worden geconsumeerd (‘ready-to-eat’, bv. belegde broodjes).

‘Convenience food’ wordt gemakkelijk geassocieerd met ‘fast food’. Naast allerhande snoep, frisdranken, hamburgers en andere vetrijke snacks is er echter ook een gamma ‘convenience food’ dat kan bijdragen tot de realisatie van een gezonde voeding, bijvoorbeeld een stuk fruit, ongezoet vruchtensap, vacuüm verpakte en diepgevroren groenten. De voedingswaarde van ‘convenience food’ is zeker niet lager dan bij zelfbereide producten. Zo bevatten verwerkte groenten (diepgevroren of in blik) nagenoeg evenveel vitaminen, mineralen en spoorelementen als verse groenten. Bovendien kan de industriële verwerking er voor zorgen dat voedingsstoffen beter door ons lichaam worden opgenomen dan uit onverwerkte voedingsmiddelen (bv. lycopeen).

De samenstelling en de energiewaarde van kant-en-klaarmaaltijden en andere voorbereide gerechten kan sterk variëren naargelang het product. Drie belangrijke knelpunten bij kant-en-klaarmaaltijden zijn mogelijk te kleine portiegroottes, te weinig groenten en te veel zout. Een te beperkte portie en een tekort aan groenten kan eenvoudig worden opgelost door zelf wat extra groenten te voorzien. Gezond en evenwichtig eten hangt ten slotte niet van één maaltijd af, maar van de totale dagvoeding.

Naast de voedingswaarde is ook de voedselveiligheid een belangrijk aandachtspunt voor een goede gezondheid. Industriële verwerkingen houden niet meer risico’s in op het vlak van voedselveiligheid dan zelfbereide producten. Dankzij hoogtechnologische warmtebehandelingen wordt de groei van micro-organismen geremd met minimaal verlies aan voedingswaarde.

De grootste risico’s op het vlak van voedselveiligheid van ‘convenience food’ liggen bij de consument zelf door het niet correct bewaren of bereiden overeenkomstig de richtlijnen op het etiket.

Bron

Een gezonde voeding sluit geen gemaksgevoel uit. Waarom? Nutrinews nr.3 - 2009.