Beïnvloeden van eetgedrag

Tienermeisjes met pizza

Niet alleen het bewust aanleren van een gezond eetpatroon of meer bewegen, beïnvloeden het eetgedrag. Er zijn nog een aantal factoren die een duidelijke impact hebben op ons eetgedrag.

Het eetgedrag wordt bepaald door twee processen, de metabolische en de sensorische.

  • De metabolische processen manifesteren zich als gevoelens van honger en verzadiging en hebben de functie om het lichaam in energiebalans te houden.
  • De sensorische processen hebben te maken met de aangenaamheid van het eten en zijn verantwoordelijk voor de voedselkeuze en daarmee de variatie in ons voedingspatroon. We eten wat we lekker vinden en we vermijden het voedsel dat ons tegen staat.

Productkenmerken

Spelen met de textuur van levensmiddelen of met de aanwezige ingrediënten kunnen eetlustremmend of verzadigend werken. Zo verzadigen eiwitten meer dan koolhydraten, koolhydraten meer dan vetten en vetten meer dan alcohol. Alcohol blijkt zelfs een eetluststimulerend effect te hebben. Ingrediënten die inwerken op het verzadigingsgevoel zijn op te splitsen in vijf verschillende categorieën.

Eetsfeer

Ook factoren die de eetsfeer beïnvloeden blijken een groot effect te hebben op ons eetgedrag en de hoeveelheid die we consumeren.

Sociale factoren

Eten met derden verlengt de maaltijdduur en verhoogt hierdoor de consumptie. Er wordt tot 33 % meer geconsumeerd indien men eet in het bijzijn van één persoon in plaats van alleen.

Convenience

Een klein verschil in gebruiksgemak heeft al een grote invloed op het eetgedrag. Zo wordt in en chinees restaurant minder gegeten indien men stokjes gebruikt dan wanneer men met een lepel eet. Hetzelfde geldt voor de afstand tussen de consument en het product. Er worden meer snoepjes gegeten die op het bureau staan dan snoepjes die twee meter verder in een kast staan.

Ook verpakking beïnvloed het gebruiksgemak. Er wordt minder geconsumeerd van verschillende kleine verpakkingen dan van één grote. Elke kleine verpakking vormt namelijk een discreet stoppunt. Men heeft de tijd om na te denken of men al niet voldoende geconsumeerd heeft.

Eetatmosfeer

Zachte verlichting en muziek verlengen de duur van de maaltijd, verhogen het gevoel van comfort en verlagen interne remmingen. Hierdoor wordt minder nauwlettend gecontroleerd hoeveel men werkelijk consumeert.

Geur: een aangename omgevingsgeur blijkt geen effect te hebben op de consumptiehoeveelheid. Daar tegenover staan geuren die rechtstreeks met eten te maken hebben. Deze verhogen het verlangen naar het product en initiëren hierdoor een maaltijd (bv. versgebakken brood, pizzageur, etc.). De geursignalen van één bepaald product hebben een negatief effect op de consumptiehoeveelheid van andere producten

Bronnen