Het Interdisciplinair Assessment Project (IAP) 2019 : Een frisse blik op je bedrijfsprojecten door laatstejaarsstudenten

Bedrijven kunnen voor het komende academiejaar opnieuw projecten indienen voor studenten. Een mix van laatstejaars studenten van de masteropleidingen Industrieel Ingenieur, Handelsingenieur en Handelswetenschappen van de KUL gaat gedurende een kleine drie maanden voor en met jullie aan de slag. Vorig jaar werden er héél wat projecten vanuit de voedingsindustrie ingediend en de award voor het best uitgevoerde project ging uiteindelijk naar de studentenploeg bij Bio Bakkerij De Trog, net voor het team van Colruyt Group Fine Food.

Dien ook projecten in voor het IAP. We geven je ook de getuigenis van zowel de bedrijfscoaches als de studenten, over het belang van het IAP.

DOE MEE AAN HET ‘IAP’: KRIJG STUDENTEN IN HUIS 

Wil je ook eens een groepje van drie à vier studenten in huis, tussen oktober en december, om met een onbevangen kijk aan een project te werken ? Heb je voor je bedrijf projectideeën die passen binnen de transitie naar een Factory Of The Future ? Dit is een héél breed domein, dus daar past héél veel onder. Een goed project heeft een technisch en een economisch luik en is behapbaar op een tweetal maanden. Het volgt het SMART principe. Op het einde van het project krijg je een set van aanbevelingen van ‘the next generation’ industrieel ingenieurs, handelsingenieurs als handelswetenschappers. Het startschot wordt al gegeven, net na het begin van het nieuwe academiejaar.

Dien je projecten voor 15 september in via deze link:

https://kuleuven.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_86UJEtFFjhI4o6x

DE BEDRIJFSCOACHES EN STUDENTEN GETUIGEN 

Bij Colruyt Group Fine Food Meat werd door een studententeam gewerkt aan een Roadmap voor hun digital factory & smart production system.  Bij Mealhero, de bedenker van de ‘slimme stoomoven’ voor hun vriesverse maaltijden, werd de automatisatie en digitalisatie van de productie en de logistieke flow van de maaltijdboxen onder de loep genomen. Bij Bio Bakkerij De Trog heeft men de interne logistieke flow ondersteboven gekeerd. Tot slot, bij Anko Projects, producent van Spirulina pasta, werd het droogproces van de kleverige substantie geoptimaliseerd. 

We legden de bedrijfscoaches enkele vragen voor over hoe zij het IAP ervaarden en waarom dit voor hun zo interessant is.

FF : Waarom wilden jullie graag meedoen met het IAP ? 

Colruyt: We waren in volle voorbereiding van het Factory Of The Future assessement op het moment van inschrijving van het IAP project. Ons doel was om de best practices te evalueren en een frisse blik van buitenaf te werpen op onze inspanningen om verder te gaan in onze transformatie naar een smart factory.

Daarnaast is Colruyt group een bekende en aantrekkelijke werkgever. Fine Food, als operation unit van Colruyt group, is minder bekend bij het grote publiek. Maar ook wij zijn steeds op zoek naar de geschikte mensen. Kennis maken met studenten is een ideale manier om talent te spotten.

Mealhero: Wij wilden specifieke problemen eens ‘van buitenaf’ laten bekijken door een groep van goed opgeleide jonge mensen.

De Trog : Studenten die nog niet veel ervaring hebben kunnen een vernieuwend inzicht hebben op ons logistieke proces en een andere aanpak voorstellen. 

FF : Wat is voor jou de toegevoegde waarde van een interdisciplinair team van studenten ? 

Colruyt: De studenten kunnen van elkaar leren, en vooral: leren samenwerken in teamverband met collega's die een andere insteek hebben.

Mealhero: De studenten konden direct en in de ‘echte wereld’ een impact hebben door héél concrete problemen aan te pakken in een omgeving waar er nog steeds ‘laag hangend fruit' te plukken valt. Door de combinatie van de technische en economische ‘mindset’ kon men het probleem bij de wortel aanpakken en de mogelijke oplossingen evalueren op hun return.

De Trog: in een team heeft elkeen zijn eigen achtergrond, kennis en werkattitude. Je ziet bij sommigen echt de ‘leadership’ kwaliteiten naar boven komen. Dat is mooi om te zien. 

FF : Was van bij de start duidelijk wat van jou als bedrijfscoach en van de studenten werd verwacht ? 

Colruyt: We hebben de studenten richting gegeven, maar hen op korte termijn een aflijning gevraagd die ze zelf moesten maken. Een goede oefening voor de studenten en dit gaf relatief snel meer duidelijkheid over de scope van het project.

Mealhero: Door de uitgebreide documentatie was alles duidelijk van bij de start.

De Trog: We hebben de scope van het project moeten inkrimpen zodat het haalbaar werd qua tijd. We hadden een veel grotere opdracht initieel. 

FF : Zou je andere bedrijven aanraden ook deel te nemen aan het IAP ? 

Colruyt: Veel bedrijven vissen in dezelfde vijver. Dergelijke projecten, stages, ... geven mogelijkheden aan bedrijven om interessante nieuwe krachten aan te trekken.

Als we terug interessante projecten hebben doen we zeker terug mee!

Mealhero: Jazeker! Er waren zeer bruikbare resultaten.

De Trog: Ja, we gaan door dit project effectief een nieuwe manier van werken implementeren. 

 

De mening van enkele studenten die nu (hopelijk) afgestudeerd zijn: 

Men doet hier graag aan mee om in contact te komen met Industry 4.0 en omdat men een héél concrete opdracht krijgt voorgeschoteld.

Niet iedereen heeft dezelfde kennis bij de start, over bijvoorbeeld Industrie 4.0 en dat kan tot spanningen leiden. De inbreng van de elke student in het team kan nogal verschillen. 

De grootste meerwaarde van dit project is om voor de eerste keer echt deel uit te maken van een bedrijf en concrete zaken aan te pakken, samen met mensen met een totaal verschillende academische achtergrond. De méérvoudige visie op hetzelfde onderwerp is verfrissend voor zowel het bedrijf als de studenten.

Suggesties om dit concept nog verder te verbeteren zijn dat er misschien nog minder vanop afstand moet gewerkt worden. Het is soms beter elkaar wat vaker te zien of wat vaker in het bedrijf te zijn. 

Als deze Industrie 4.0 transitie in je kennis-of interessegebied ligt, raden de studenten aan om hier zeker aan mee te doen! Het is een uitgelezen kans om praktische werkervaring op te doen en om je te tonen aan bedrijven. Ook de bedrijven krijgen een hele set aan aanbevelingen en kunnen de resultaten effectief implementeren.

Een zuivere win-win.

CONTACT VOOR MEER INFO 

Alimento : hilde.wynen@alimento.be