Houdbaarheid verlengen met hoge druk

HPP (High Pressure Processing) is een innovatieve technologie die de houdbaarheid van verpakte, verse voeding en voedingsproducten aanzienlijk verlengt én voedselveiligheid garandeert. HPP is non-thermisch, maar werkt met extreem hoge druk. Deze technologie biedt zowel ecologische als economische voordelen: het heeft enkel water en elektriciteit nodig voor de hogedruk pompen. Kiemen en bacteriën worden volledig geneutraliseerd zonder het gebruik van chemicaliën. Dit alles kan je gaan bekijken tijdens het openingsevent van HPP Services Belgium op 17 oktober. Je vind de uitnodigings- en inschrijvingslink onderaan.

Voedselveiligheid

HPP elimineert schadelijke pathogenen zoals onder meer Listeria monocytogenes, Salmonella en E. coli. Omdat de goederen tijdens het proces in hun definitieve verpakking blijven, is een secundaire contaminatie uitgesloten. Op die manier verhoogt HPP de voedselveiligheid én wordt het risico op dure recalls danig gereduceerd. 

Houdbaarheid

Afhankelijk van het producttype garandeert HPP een drie- tot zelfs tienmaal langere shelf life – zonder thermische behandeling of bewaarmiddelen. Zo creëert u niet alleen kansen in nieuwe afzet- en exportmarkten, u kunt ook uw productie (grotere productieruns, minder omsteltijden,…) en supply chain (aankoop, logistiek,…) optimaliseren. 

Smaak

Omdat HPP geen thermisch proces is, blijven smaak, textuur, kleur en aroma’s maximaal behouden. HPP houdt dus niet alleen uw producten supervers, maar voegt daar ook nog eens sterk verhoogde houdbaarheid aan toe. Dubbele winst dus. 

Voedingswaarde

HPP werkt met extreme druk in plaats van warmte. Hierdoor blijven alle vitamines en andere voedingsstoffen behouden. Meer nog: de voedingswaarde van HPP-behandelde producten is exact dezelfde als die van hun verse, niet-behandelde equivalent.

Clean label

HPP maakt het mogelijk een product op de markt te brengen zonder bewaarmiddelen en/of E-nummers. Bovendien past HPP perfect in de trend van minder zout in levensmiddelen. Clean label kan hier trouwens ook perfect gelezen worden als ‘minder food waste en overproductie’.

Het proces

  1. De verpakte voedingsproducten zijn veelal gekoeld en worden in speciale manden geplaatst. Het proces is geschikt voor vacuüm verpakkingen, gemodificeerde atmosfeer verpakkingen en plastic flessen.
  2. De manden worden overgebracht in het hogedrukvat dit vat beweegt naar binnen en wordt gesloten, het koude pasteurisatieproces kan beginnen.
  3. Het stalen vat is gevuld met water. Elektrische hogedrukpompen verhogen vervolgens de druk in het vat tot maximaal 6000 bar, waardoor kiemen en micro-organismen worden vernietigd. Omdat de druk gelijkmatig van alle kanten wordt toegepast, blijft het product intact zonder veranderingen in structuur of vorm.
  4. Nadat de druk weer is verlaagd, wordt het water afgelaten. Het hogedrukvat wordt geopend en uitgeladen. Het resultaat: voedsel dat tot tien keer langer vers blijft zonder verandering in textuur, uiterlijk of smaak. Nutriënten en vitamines worden volledig behouden - het product is klaar voor transport en verkoop. 

https://www.linkedin.com/company/hppservices/ 

Openingsevent 17 oktober

HPP Services Belgium nodigt je uit naar de opening van hun site.

Hier vind je de link naar de uitnodiging  en het inschrijvingsformulier.