Voedingsvezels ontrafeld

Alles wat een voedingsbedrijf moet weten over voedingsvezel, gaande van nutritioneel belang tot functioneel gedrag in producten en wettelijke aspecten.  

Over voedingsvezels krijgen we meestal te horen dat we er meer van moeten eten. Maar waarom eigenlijk? Wat zijn voedingsvezels en wat zijn de positieve eigenschappen? En hoeveel te weinig eten we dan? En wat zeker belangrijk is voor productontwikkelaars: hoe kunnen we als voedingsindustrie bijdragen om de bevolking meer vezels te doen eten? Welke vezels kunnen gebruikt worden en wat voor invloed heeft dat op de productkwaliteit? En hoe kan en mag hierover gecommuniceerd worden naar de consument?  

Het antwoord is uiteraard afhankelijk van het product en de situatie. In dit boekje wordt de toepassing van voedingsvezels in levensmiddelen gekaderd aan de hand van aanbeveling, consumptiegegevens en de gezondheidseffecten die gepaard gaan met consumptie. Daarnaast worden ook de verschillende soorten voedingsvezel besproken naar gelang hun eigenschappen en gebruik. Tenslotte zijn ook de wettelijke aspecten, zoals gebruik, etikettering en claims toegelicht.