Een gefilterde kijk op duurzaamheid in het labo

Servaco Food Control onderscheidt zich onder meer van andere laboratoria door de ver doorgedreven zuivering van de lucht in de laboruimtes. Daarenboven wordt er ingezet op duurzaamheid door gebruik te maken van innovatieve technologie voor warmte- en energierecuperatie m.b.v. Phase Change Materials’. De Van Looy Group ontwierp voor beide troeven een totaalconcept als basis voor de laboratoriumactiviteiten, zowel nu als in de toekomst.

Luchtzuivering

De binnenkomende buitenlucht baant zich een weg door een extractiesectie, één voorfilter en een F9 filter. Alle verontreinigende stoffen met een afmeting groter dan 0,4 µm worden weerhouden op de filters, zoals ook te zien is op onderstaande afbeelding. Dit betekent dat de gefilterde lucht, die binnen geblazen wordt in de laboratoria, geen bacteriën en schimmelsporen bevat. De lucht die door een F9 filter gaat, is vergelijkbaar met de lucht in een operatiekwartier of in high care zones van bepaalde voedingsbedrijven. Het volledige labo kan als het ware beschouwd worden als een laminaire flow kast. Omdat in de laboratoria de lucht daarenboven nog eens zes keer per uur wordt vernieuwd, voorkomt dit systeem kruiscontaminatie en besmetting van de stalen via de lucht.

sev1-340x235.png

De verschillende luchtfilters worden op regelmatige basis vervangen. Daarnaast is er in het microbiologisch laboratorium een wekelijkse kwaliteitscontrole van de aanwezige lucht m.b.v. een air sampler.

Warmte- en energierecuperatie

Een laboratorium is een gebouw dat binnen eenzelfde dag zowel koeling als verwarming nodig heeft. Bij Servaco Food Control levert een warmtepomp het grootste deel van het warmtevermogen en de koelvraag. In de winter wordt binnenkomende lucht verwarmd door de passage van buitengaande lucht. Indien de warmtepompen bij zeer koude temperaturen niet kunnen voldoen, springen gasbranders bij om een gewenste temperatuur te bekomen. ’s Zomers liggen de uitdagingen anders. Dan wordt de lucht eerst afgekoeld tot 16 °C om nadien terug op te warmen tot de lokaal gevraagde temperatuur. Op deze manier wordt condensatie en mogelijke schimmelgroei voorkomen.

serv3-404x253.png

Daarnaast zorgt een buffervat met ‘phase change materials’ dat koelingsenergie kan worden opgeslagen. Het systeem is opgebouwd uit een hele batterij aan koelelementen vergelijkbaar met deze in een frigobox. Hier is het echter niet water, maar de stof paraffine die koude opslaat en na enkele uren terug kan vrijgeven. Per lokaal kan er bijgewarmd of extra afgekoeld worden via de koelvloeistof, een omzetting met een hoog energetisch rendement

Door het gebruik van deze innovatieve systemen van warmterecuperatie, wordt de ecologische voetafdruksterk gereduceerd. Het systeem om zowel warmte als koeling van de warmtepomp te gebruiken en deze tijdelijk op te slaan werd door VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) geëvalueerd en door de Vlaamse overheid erkend als een pilootproject voor vernieuwde energietechnieken.

Wie is Servaco Food Control?

Servaco Food Control is een BELAC-geaccrediteerd laboratorium waar bedrijven terecht kunnen voor microbiologische en chemische analyses op humane voeding, diervoeder, dierlijke bijproducten, mest en water. Het laboratorium is gegroeid vanuit het kwaliteitsmanagement van een groot voedingsbedrijf. Hierdoor beschikt het bedrijf over jarenlange ervaring in het aanbieden van de nodige ondersteuning bij de interpretatie van analyseresultaten en de incorporatie ervan in productieprocessen.

Wat hebben we te bieden:

  • Snelle en betrouwbare resultaten via vakbekwaam personeel op elk domein
  • Flexibele en klantspecifieke aanpak
  • Ondersteuning en interpretatie van resultaten
  • Hoge service-levels en kwaliteit

Voor onze diensten en vragen kan u steeds contact opnemen met onze sales-afdeling via sales@servacofoodcontrol.be of op het telefoonnummer 09 363 80 14. Op aanvraag is ook een rondleiding mogelijk.