Topinnovaties van Vlaamse onderzoekers in voedingsbedrijven

Flanders’ FOOD pompt 3 miljoen euro in de toepassing van topinnovaties ontwikkeld aan de Vlaamse onderzoeksinstellingen Imec, K.U.Leuven, VUB en IBBT. Hiervoor krijgt het financiële steun van het IWT. 70 Voedingsbedrijven en technologiebedrijven willen deze beloftevolle sensoren mee opvolgen voor gebruik. Het uiteindelijke doel is de voedselveiligheid en voedselkwaliteit nog beter te garanderen en de procesefficiëntie te verhogen.

Tot deze beloftevolle sensoren behoren bijvoorbeeld biosensoren die de aan- of afwezigheid van allergenen snel controleren. Op vandaag moeten bedrijven telkens stalen nemen uit de productie en die extern laten controleren. Biosensoren laten toe om dit in de productieomgeving zelf op te volgen. Hierdoor besparen bedrijven kosten, maar wordt, en dit is veel belangrijker, een betere opvolging van allergenen gegarandeerd waardoor bedrijven sneller kunnen ingrijpen. En dit komt uiteindelijk de consument ten goede. 

Een ander voorbeeld zijn millimetergolfsensoren die toelaten om het vocht- en ijsgehalte in de kern van producten te meten. Dankzij deze techniek kunnen bedrijven bijvoorbeeld exact bepalen wanneer de kern van hun product bevroren is. Het invriesproces kan dan op het juiste moment stopgezet worden, zodat het product hoog kwalitatief ingevroren wordt. Bovendien wordt hierdoor ook minder energie verbruikt. Dit is niet alleen kostenbesparend maar ook beter voor het milieu. Toepassingen zijn het invriezen van groenten, frieten, kaaskroketten, stokbroden, aperitiefhapjes, enz.

Gedurende vier jaar wordt aandacht besteed aan deze en andere innovatieve sensoren en meettechnieken die eenvoudig, snel, betrouwbaar, robuust en kosteneffectief werken. Er zullen drie types van micro-elektronica gebaseerde sensoren uitgetest worden. 

De drie innovatieve sensorsystemen zijn:

  • Optische vezel biosensor technologie die voedingsbedrijven de kans biedt om verschillende voedselveiligheidsanalyses zelf en met snel resultaat uit te voeren
  • Hyperspectrale camera’s die kwaliteitsdefecten kunnen detecteren die met huidige systemen ‘onzichtbaar’ zijn en die ook een 2D-overzichtsbeeld kunnen geven van de voedingsproductsamenstelling 
  • Millimetergolf sensoren die toelaten om het vocht- en ijsgehalte snel en contactloos te bepalen tot in de kern van voedingsproducten  

Op 9 juni kunnen geïnteresseerde bedrijven tijdens een workshop- en demonamiddag te Tielt op een interactieve manier kennis maken met prototypes van deze sensoren. 

Wie is Flanders’ FOOD?

Flanders’ FOOD vzw is een innovatieplatform dat overheidssubsidies efficiënt inzet om voedingsbedrijven een competitieve voorsprong te geven. Flanders’ FOOD doet dit via onderzoeksprojecten, het oplossen van problemen van wetenschappelijke en technologische aard, opleidingen en netwerking. 230 bedrijven en 27 onderzoeksgroepen zijn vandaag lid van Flanders’ FOOD. 

Het project rond sensoren wordt financieel gesteund door het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie).

Meer informatie

Voor elk van de sensortoepassingen is meer gedetailleerde informatie beschikbaar op volgende links.

Coördinaten

De heer Steven Van Campenhout

Wetenschappelijk medewerker Flanders’ FOOD –Initiatiefnemer Sensors For Food

www.flandersfood.com

Partners