3 miljoen euro voor onderzoek in gezonde en duurzame voeding

 82 voedingsbedrijven slaan de handen in elkaar en investeren, samen met Flanders’ FOOD, 3 miljoen euro in onderzoek. De voedingsindustrie volgt in het onderzoek belangrijke maatschappelijke trends, zoals gezondheid en duurzaamheid. Vraaggedreven innovatieproducten vinden immers sneller hun weg naar de markt.

In de onderzoeksprojecten van Flanders’ FOOD financieren meerdere bedrijven samen onderzoek aan een universiteit of hogeschool. Op die manier wordt onderzoek betaalbaar, wat vooral voor KMO’s een belangrijke motivatie is om deel te nemen. De kost om individueel onderzoek te financieren is voor deze bedrijven vaak te hoog. Van de 82 deelnemende voedingsbedrijven is 70 % KMO.

In twee onderzoeksprojecten gaat de aandacht uit naar het gebruik van algen in voeding. Algen zijn net als vis een belangrijke bron van omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met tal van positieve gezondheidseffecten, zoals bijvoorbeeld preventie van hart- en vaatziekten en kanker. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de hersenontwikkeling van foetussen en kleine kinderen. Het gebruik van vis als bron van omega-3 vetzuren is echter gelimiteerd. Ons visbestand staat onder druk waardoor de regelgeving voor visvangst steeds strenger wordt. En net daarom kunnen algen een interessant alternatief zijn. Ze kunnen niet alleen op grote schaal gekweekt worden, ze zitten ook boordevol interessante nutriënten.

In onze maatschappij neemt het aantal patiënten met diabetes en obesitas toe. Daarom bestaat vandaag een grote vraag naar voeding met minder calorieën. Minder suiker is één ding, maar de zoete smaak missen willen we niet. Daarom verschijnen steeds meer producten op de markt met alternatieve zoetstoffen in. In het grensgebied tussen Paraguay en Brazilië gebruikt de lokale bevolking de Stevia plant als zoetstof. Omdat dit een natuurlijke plant is, is de industrie wereldwijd geïnteresseerd in de mogelijkheden ervan. Ook binnen Vlaanderen zijn voedingsbedrijven bereid te investeren in onderzoek rond deze plant. Naast onderzoek in Stevia, zijn ook producenten van zuiveldesserts en ijs geïnteresseerd om suiker en vet te verminderen. Dit is niet evident omdat vet en suiker naast de smaak een functionele rol spelen in het maken van deze producten.

De vraag naar producten met een ‘clean label’ neemt toe. Dit zijn producten waar geen chemische additieven of bewaarmiddelen aan toegevoegd zijn. Een voorbeeld hiervan is nitriet in vleesproducten. Nitriet zorgt voor de kleur, vertraagt de groei van pathogenen zoals Salmonella, vertraagt het optreden van ranzigheid en levert een bijdrage aan de smaak. 10 vleesverwerkende bedrijven slaan hun handen in elkaar en trachten het nitriet in vlees te weren en toch lekker en veilig vlees op de markt te brengen.

Elk bedrijf dat voeding produceert moet er voor zorgen dat hygiëne en voedselveiligheid gewaarborgd worden. Hierbij is het reinigingsproces van cruciaal belang. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 22% van de voedseluitbraken optreden door slechte reiniging of desinfectie van de uitrusting. Dit zijn processen waar een hoge kostprijs aan verbonden is. In één van de Flanders’ FOOD projecten worden CIP programma’s onderzocht. CIP (Cleaning in Place) is een geautomatiseerde reinigingsmethode waarbij apparatuur of leidingcircuits gereinigd worden zonder dat deze gedemonteerd of geopend worden. Dit brengt vaak opportuniteiten mee voor water- of energiebesparing.

Overzicht onderzoeksprojecten