Emulgeren en dispergeren met magnetisme

M4E, something 4 you? 

Wat is M4E?

M4E is een low-shear mengtechnologie. Ze maakt gebruik van permanente magneten voor de opwekking van de Lorentz kracht in combinatie met een turbulente flow. Deze combinatie laat toe om zeer efficiënt poeders te dispergeren of emulsies (zowel olie-in-water als water-in-olie) te maken. De weinige afschuifkrachten die worden toegepast, worden echter zeer efficiënt aangewend. Hierdoor kunnen zelfs de moeilijke (vaak hydrofobe) poeders als pectine of xanthaan gom zeer snel in-lijn in water gedispergeerd worden. M4E maakt gebruik van de lading & polariteit van de deeltjes. Het samenspel van rotatie-krachten, afschuifkrachten en botsingen tussen de deeltjes/druppels vertaalt zich ook een homogene partikelverkleining en het ‘emulgeren’ van vloeistoffen. De lage afschuifkrachten hebben een positieve impact op de stabiliteit van de dispersie of emulsie doordat het gevormde netwerk maximaal behouden blijft.

Het toestel

Een M4E toestel voor het emulgeren van water-in-olie of olie-in-water bestaat uit een magneet, een water- en olietank en een buizenwerk. Enige krachtbronnen zijn 2 pompen; een circulatiepomp die die zorgt voor de circulatie van de continue fase over de magneet en de doseerpomp voor dosering van de discontinue fase aan de circulatiestroom. Het emulgeren vindt plaats in de (permanente) magneet. De discontinue fase wordt in de zuig van de circulatiepomp gedoseerd. Vervolgens lopen beide fases doorheen de magneet waar de emulsie tot stand komt. Bij dispersies wordt een magnetische venturi in een by-pass leiding geplaatst na de circulatie-pomp. Door het venturi effect worden de poeders aangezogen. In de magneet (direct na de venturi) wordt het poeder onmiddellijk en perfect gedispergeerd in de waterfase.

Het toestel kan uitgetest worden in onze Food Pilot.

Ga naar de website van de Food Pilot