De highlights van Anuga FoodTec 2018

De Anuga FoodTec beurs 2018 : ‘One for All, All in One’. Kon je er zelf niet bij zijn of heb je de indruk lang niet alles gezien te hebben? Wij waren er gelukkig ook en vertellen je graag over enkele van de vele highlights die er te ontdekken vielen.

Van 20 tot 23 maart waren de 140.000 m2 in de hallen van de Köln Messe gevuld met 1657 bedrijven uit 48 landen. Met 50.000 bezoekers uit 152 landen brak deze vakbeurs voor de voedingstechnologie alle records.

Het is duidelijk dat “Industry 4.0”, de vierde industriële revolutie, ook in de voedingsindustrie niet zomaar een hype is. Tal van fabrikanten van machines hebben ingezet op het ontwikkelen van slimme proces- en verpakkingstechnologieën. Hightech sensoren doen in-line metingen voor het aansturen van de productie. Of ze voorspellen wanneer een machine moet onderhouden worden. De kwaliteit van de producten of de verpakkingen kan beter worden bewaakt dankzij technologieën zoals hyperspectrale camera’s of X- en laserstralen. Soft- en hardware aanbieders helpen je met de evolutie naar een papierloze, ‘digital factory’, waarin mensen optimaal samenwerken met elkaar en met ‘cobots’ ofte collaboratieve robots.

Een héél belangrijke focus op deze driejaarlijkse beurs lag op ‘Resource Efficiency’. Zuinig omspringen met energie en water, het minimaliseren van restafval en het valoriseren van nevenstromen is van groot belang voor een meer rendabele maar ook duurzame productie van onze voeding.

In deze nieuwsbrief laten we je meekijken naar wat wij zoal gezien hebben bij onze Flanders’FOOD leden. 

Anuga foodtech

Towards a digital factory 

SIEMENS: Een virtuele kopie als speelveld voor innovaties

Op de stand van Siemens maakten we kennis met hun oplossingen voor het ontwikkelen van ‘Digital Twins’. Het principe: vooraleer een fysiek product te ontwikkelen, een machinepark in een fabriek te plaatsen of een verpakking te ontwerpen wordt er met specifieke software een ontwerp gemaakt in een virtuele omgeving. Een digitale kopie als het ware. Dit laat toe de ontwerpen virtueel te optimaliseren en uit te testen vooraleer over te gaan naar de fysieke uitvoering. Nadien blijven de fysieke en de virtuele wereld gekoppeld, zodat toekomstige veranderingen, zoals het bijplaatsen van een machine of aanpassen van een goederenflow, opnieuw eerst virtueel kunnen uitgeprobeerd worden. 

MindSphere is een systeem ‘in the cloud’ om de fysieke infrastructuur te connecteren met de digitale wereld. Alle essentiële data uit de productie, zoals KPI’s, wordt gecapteerd en geanalyseerd, waardoor er voortdurend kan bijgestuurd worden en de Digital Twin eventueel kan aangepast worden.

Anuga foodtech

Digital Twins en Mindsphere voor een een Digital Enterprise 

OBJECTIVE: Papierloze opvolging en tracering

Een papierloze productie werd met twee ‘Fab Labs’ gedemonstreerd bij OBJECTIVE. Dit software bedrijf liet ons kennis maken met hun Manufacturing Execution System (MES). Na de ingave van het order via een terminal werd de productie van een doosje gemengde snoepjes of een doosje pralines papierloos uitgevoerd. Inclusief het printen van barcodes voor de traceerbaarheid en staalname voor de kwaliteitscontrole. En dit alles met slechts een touchscreen en een scanner!

Anuga foodtech

Manufacturing Execution System

Anuga foodtech

World class food manufacturing

ENDRESS + HAUSER: Zelfkalibrerende temperatuursensoren

De Zwitserse fabrikant van meet-en regelapparatuur Endress + Hauser stelde ons de iTHERM TRUSTSENSE voor. Het nieuwe aan deze temperatuursvoeler is dat hij zichzelf kalibreert en dus niet meer periodiek moet gedemonteerd en gekalibreerd worden d.m.v. een ijkapparaat, wat een enorme tijdswinst oplevert. De verkregen data van de metingen kan gecapteerd en verwerkt worden om het proces, al dan niet in real-time, bij te sturen.

Anuga foodtech

iTHERM TrustSense zelfkalibrerende temperatuurs sensor

KEY TECHNOLOGY: Sorteren met Pixel Fusion

Ken je de Veryx al? Deze nieuwe sorteermachine van Key Technology beschikt over Pixel Fusion Technology. De volledige band met het te sorteren product wordt gescand door zowel een camera als een laserstraal. Wanneer beiden het eens zijn over de aanwezigheid van een afwijkend product geven ze samen een signaal aan het perslucht systeem dat zeer gericht het ongewenste product er met een flinke stoot uit schiet. En dit alles aan een razende snelheid. Met deze machines worden zowel groenten, fruit, noten als frietjes gesorteerd.

Anuga foodtech

De Veryx sorteermachine, met Pixel Fusion technology

MARELEC: Portioneren met behulp van een laser 

Als het op portioneren sorteren van vis of vlees aankomt, heeft Marelec het ‘neusje van de zalm’. De Portio portioneerders scannen het te snijden stuk met een laserstraal, waarna héél precies wordt berekend waar er moet gesneden worden om tot de juiste portiegrootte te komen. Na de portioneerder kan een checkweegsysteem de verschillende ingestelde gewichtsklasses van elkaar scheiden.

Anuga foodtech

Portioneer en sorteersystemen van Marelec

AIR LIQUIDE: Innovatieve koel- en vriestechnieken 

Op de stand van Air Liquide konden we kennismaken met innovatieve koel en vriestechnieken, zoals een mixer met een cryogeen injectiesysteem, een nieuw ontwikkelde invrieskast voor het cryogeen invriezen met vloeibare stikstof of CO2 en een Fat Crystallization Unit, waarop op verzoek allerlei testen kunnen uitgevoerd worden.

Anuga foodtech

Mixer met bodem N2 injectie voor temperatuurscontrole van een vleesdeeg

Anuga foodtech

Smart production

GEA: Slimme verpakkingen die de restzuurstof controleren

GEA heeft machines voor zowat voor alle mogelijke processen. Voor MAP verpakkingen waarin het belangrijk is zo weinig mogelijk restzuurstof te hebben heeft de Duitse machinereus GEA een in-line techniek ontwikkeld. Op de boven folie van de verpakking wordt aan de binnenzijde een ‘spot’ geprint met een eetbare inkt. Wanneer er teveel zuurstof aanwezig is gaat deze spot onmiddellijk verkleuren.

Op de verpakkingsmachine zijn er sensoren geplaatst die deze spots in-line bekijken. Indien de verkleuring wordt waargenomen wordt het slecht verpakte product uitgerangeerd. Met deze zeer snelle techniek wordt elke individuele verpakking gecheckt en dit vervangt de trage klassieke staalname met labometing.

Anuga foodtech

Gea Oxycheck

AQUANTIS / GEA: Millimetergolven die het vriesproces monitoren 

Millimetergolven (Ghz-Thz) hebben een frequentie tussen Infrarode golven en radiogolven. Ze hebben weinig energie maar kunnen in vaste stoffen diep doordringen. Aquantis heeft op basis van deze eigenschap een sensor, de CALLIFREEZE, ontwikkeld die bij diepvriesproducten kan bepalen in hoeverre het product is ingevroren. Eens afgesteld op de samenstelling van het product kan hij online metingen uitvoeren en het invriesproces gaan bijsturen door een opdracht te geven om de bandsnelheid of temperatuur aan te passen. Zo kan een spiraalvriezer van GEA uitgerust worden met deze sensor.

Anuga foodtech

De Callifreeze millimetergolfsensor van Aquantis & GEA 

Flanders' FOOD logo

En nog meer van onze leden 

GERNAL: Vooruitstrevende roerbakketels 

Sinds enkele decennia is Gernal alom aanwezig in de Vlaamse voedingsindustrie met droog,- rook-, kook- en bakkasten en trommels. Men heeft echter ook volop de trend van de productie van bereide maaltijden gevolgd en vandaag is hun Gernal MBK roerbakketel een vaste waarde voor fabrikanten van pasta’s, stoofpotten, soepen en sausen in binnen- en vooral in buitenland.

Anuga foodtech

De MBK Roerbakketel

FOOD ASSISTCLARANOR: Steriliseren met lichtflitsen 

Bij Claranor konden we kennis maken met de hun Pulsed Light technologie. Opgestapelde energie wordt losgelaten op de lampen die korte en intense lichtflitsen produceren geconcentreerd op het te behandelen oppervlak. De lichtflits zelf bestaat uit een combinatie van golflengtes (UV, IR en zichtbaar licht). Het UV –licht veroorzaakt schade aan de DNA-structuur van de bacteriën. Het IR-licht zou door plotse temperatuursveranderingen een deel van het water in micro-organismen omzetten tot stoom en het openbarsten van het celmembraan veroorzaken. Beide effecten leiden tot het afsterven van het micro-organisme.

Anuga foodtech

Pulsed Light sterilisator 

REALCO: Detectie en bestrijden van hardnekkige biofilms in de productie-omgeving

Wanneer een groep van micro-organismen samenkoekt op een oppervlak is er sprake van een biofilm. In een productie-omgeving verhoogt de aanwezigheid van biofilms dan ook de kans op microbiële contaminatie van de levensmiddelen Maar doordat ze zo hardnekkig zijn, en ook niet altijd visueel waarneembaar zijn, kan een biofilm ook voor een contaminatie zorgen na reiniging vanop een schijnbaar proper oppervlak. Realco heeft een systeem voor het opsporen van deze biofilms op uw machinepark. Na de vaststelling kunnen deze biofilms behandeld worden met enzym gebaseerde reinigingsproducten.

Anuga foodtech

Biofilm detectie kit

It's all about teamwork

Tot slot nog deze uitsmijter, een mooi voorbeeld van hoe Flanders’ FOOD leden samenwerken.

Tijd voor een koffie met een koekje ! 

Anuga foodtech