Vis, ook op úw menu?

De West-Europeaan blijkt minder verse vis en zeevruchten te consumeren. Een opmerkelijke trend, want met de groeiende aandacht voor evenwichtige voeding en meer bepaald voor de inname van omega-3 vetzuren, zou men net het omgekeerde verwachten.

De trend

In 2016 bereikte de globale verkoop van verse vis en zeevruchten zo’n 102 miljoen ton. West-Europa nam daarbij 6% in van de totale globale verkoopsvolumes (6 miljoen ton), na de Aziatisch-Pacifische regio (78%) en het Midden Oosten en Afrika (6%). Tussen 2011 en 2016 daalde de verkoop in West-Europa elk jaar gestaag verder (gemiddelde jaarlijkse daling van 1%). Dit komt overeen met een daling in consumptie van een halve kilo vis en zeevruchten per persoon in deze periode, van 9,7 kg per persoon naar 9,2 kg per persoon.

vis

De reden? 

Het groeiende bewustzijn van de plaats van vis in een evenwichtig voedingspatroon (als bron van o.a. omega-3 vetzuren, zie ook infobox 'Advies HGR') blijkt er niet toe te hebben geleid dat de consumptie ervan is gestegen in West-Europa. Mogelijke verklaringen die hiervoor werden geformuleerd door Euromonitor op basis van een uitgevoerde studie zijn: 

  • De perceptie dat verse vis en zeevruchten duurder zijn in vergelijking met andere voedingsproducten;
  • Het gebrek aan kennis over de bereiding van verse vis, gebrek aan de juiste kooktechnieken en inspiratie/recepten om vis in meer alledaagse gerechten te verwerken;
  • Het gelimiteerde aanbod aan verschillende vissoorten in sommige grootwarenhuizen in bepaalde regio’s.

Door meer producten te ontwikkelen die inspelen op easy-to-cook en convenience en door recepten en ideeën aan te bieden in de grootwarenhuizen, kan volgens Mintel (Global Market Research & Market Insight) voor een deel antwoord geboden worden aan deze geïdentificeerde verklaringen voor de dalende consumptie. 

Hoe is het in België gesteld met onze visconsumptie?

West-Europeanen blijken binnen de subcategorie van vis en zeevruchten wel een duidelijke voorkeur te hebben voor verse vis (79% van verkoopsvolumes), gevolgd door weekdieren en inktvis (13%) en schaaldieren (8%). Deze voorkeuren verschillen echter sterk van regio tot regio afhankelijk van de lokale eetgewoontes en cultuur. Zo deed België het net goed op vlak van verkoop van verse vis in tegenstelling tot deze algemene dalende trend die heerst in West-Europa. 

Hoewel verse vis 6% duurder was in 2016, werd er toch meer van gekocht door de Belg. Zo stegen de bestedingen van de totale categorie vis, week- en schaaldieren met 2% in 2016. In totaal kocht de Belg vorig jaar iets meer dan 8 kg vis, week- en schaaldieren (vers, diepgevroren en verwerkt-inclusief vissalade) voor een waarde van 97 euro. De helft van het volume van vis, week- en schaaldieren werd als vers gekocht. Doordat verse mosselen goedkoper waren, konden ze zowel het aantal kopers als het volume op peil houden. Gepelde grijze garnalen daarentegen werden fors duurder en de aankoop ervan halveerde daardoor in volume. De twee classics in België: zalm en kabeljauw, waren samen goed voor de helft van de verkoop van verse vis. De Noordzeevissen heilbot, lotte/zeeduivel, poon, zeewolf, schelvis, wijting, schol en tongschar deden het beter in 2016 dan het jaar voordien. De ‘exotische’ vissoorten zoals pangasius, tilapia en victoriabaas verloren aan populariteit. Ook tong, hondshaai, koolvis, tonijn en rog verloren terrein. 

Thuis is en blijft de belangrijkste consumptieplaats voor de viscategorie. Ruim twee derde van de visconsumptie vond thuis of bij familie en vrienden plaats. Een derde bestond uit afhaal of buitenshuis. Er zijn wel grote verschillen per soort. Zo zijn scampi’s en mosselen typische restaurantproducten. Kabeljauw is meer een thuisproduct. In het algemeen worden vis, week- en schaaldieren relatief vaker buitenshuis geconsumeerd dan bijvoorbeeld vlees en kip.

vis

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van GfK Belgium, dat in opdracht van VLAM de aankopen voor thuisverbruik continu opvolgt bij 5.000 Belgische gezinnen.

Wat met duurzaamheid? 

De VISwijzer helpt je om te kiezen voor duurzame vis en om de bedreigde soorten te vermijden. Kies in eerste instantie voor MSC-gecertificeerde vis (duurzame wilde vis) of ASC (verantwoord gekweekte vis), en vervolgens voor de vis in de groene kolom. De beoordelingen voor de VISwijzer zijn uitgevoerd door Good Fish Foundation, Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds.

U kan de VISwijzer gratis downloaden. De VISwijzer is ook in een handige app beschikbaar zodat u deze makkelijk en snel kan raadplegen tijdens het winkelen: VISwijzer - Good Fish Foundation Stichting Goede Vis (voor iPhone en Android gratis te downloaden).

Bronnen