Nooit meer thermisch behandelen?

Hoe vordert het onderzoek naar niet-thermische verwerking? De 3 belangrijkste ontwikkelingen van deze workshop worden hier voor u samengevat en toegelicht: over plasma, hyperbaric storage en ultrasone golven.

Begin november verzamelden meer dan 190 deelnemers uit 37 landen in de Griekse hoofdstad Athene voor een workshop rond niet-thermische technologieën. Sprekers uit de academische wereld en het bedrijfsleven presenteerden de laatste stand van zaken van deze technologieën.

Het programma bestond uit 64 presentaties over 7 thema’s:

  1. Vooruitgang in het onderzoek en de toepassingen van niet-thermische technologie 
  2. Hoge druk toepassingen in productontwikkeling en voor de verlenging van de houdbaarheid
  3. Toepassingen van koud plasma op vlak van productontwikkeling en houdbaarheidsverlenging 
  4. Het perspectief van de industrie en de machinebouwers
  5. Voedselveiligheid en duurzaamheid bij het gebruik van niet-thermische technologieën
  6. Andere opkomende technologieën
  7. Onderzoek en inzichten in Pulsed Electric Field (PEF) toepassingen

PLASMA

Koud plasma is een zeer energieke vorm van een geïoniseerd gas bij kamertemperatuur. Plasmadeeltjes zijn eigenlijk zeer reactieve gasmoleculen, atomen, ionen, vrije radicalen, ozon, etc. Elementaire zuurstof, ozon en vrije radicalen in dit plasma hebben een antimicrobieel effect tegen een heleboel micro-organismen. 

Koud plasma kan effectief worden toegepast voor de inactivatie van vegetatieve micro-organismen en sporen op het oppervlak van de verse producten, zaden en voeding met een lage vochtigheid. Daarnaast ontsmetten sommige mensen ook verpakkingen en oppervlakken met koud plasmatechnologie.

EIGENSCHAPPEN VAN HET VOEDINGSPRODUCT 

Ook in België staan we niet stil op dit vlak. Een doctoraatsstudent van de KU Leuven onderzoekt momenteel de invloed van producteigenschappen op het afdoden van de pathogenen Salmonella typhimurium en Listeria monocytogenes na behandeling met koud plasma.

Zoutgehalte en pH belemmeren de groei van deze pathogenen, maar belemmeren ook de werking van de plasma. Bij zowel Salmonella als Listeria heeft de manier waarop ze voorkomen een effect. Oppervlaktekolonies zijn zeer resistent tegen plasmabehandeling maar in hun planktonische vorm sterven ze snel.

BETAALBARE TECHNOLOGIE?

Vandaag bestaan er nog geen industriële toestellen, hierdoor was nog geen kostprijs berekend voor plasmatechnologie. Daar is nu verandering in gebracht. Een recente studie van INP plasma center heeft de kost berekend op 0.046€/kg (zonder werkkost) en 0.12€/kg (met werkkost in Duitsland). Ter vergelijking kan je in de fact sheets van F3 de kostprijs van andere technologieën raadplegen.

OPSLAG BIJ HOGE DRUK

Vandaag slagen we snel bederfbare voeding op in koelingen. Nadeel zijn de hoge energetische kosten verbonden aan de koude opslag. 

Een nieuwe manier van bewaren is bewaren onder hoge druk, ook wel hyperbaric storage genoemd. Het remt de microbiële groei en vindt plaats bij kamertemperatuur. Het proces is quasi energetisch kosteloos, aangezien er enkel energie nodig is om het vereiste drukniveau te genereren. Het is vandaag reeds succesvol geïmplementeerd in de industrie.

De resultaten van testen met 2 kant-en-klare maaltijden waren indrukwekkend. Het bewaringsproces van voedsel onder een druk van 150 MPa, verhoogde de stabiliteit en verlengde de houdbaarheid. 

Deze techniek heeft dus een groot potentieel als alternatief voor koeling want onderzoek toont gelijkaardige of betere resultaten aan inclusief een verlaagde energiekost. 

HET POTENTIEEL VAN ULTRA- EN MEGASONE GOLVEN

Ultrasone en megasone golven zijn akoestische golven tussen 18 kHz en 3MHz. Ze hebben een hoog vermogen en als staande golven zorgen ze zelfs voor een scheiding van 2 vloeistoffen. 

In de voedingsindustrie worden deze golven gebruikt voor het snijden van pizza’s en cakes. 

Nieuwe toepassingen zijn dranken ontschuimen, palmolie afscheiden en olie recupereren, drogen en textuur van verwerkte groenten modificeren. Toekomstige ontwikkelingen zijn verschillende soorten oliën waaronder kokosnoot-, olijfolie en zelfs olie uit algen recupereren.

BRONNEN

http://fshn.illinois.edu/

https://www.ua.pt/qopna/

https://cit.kuleuven.be/biotec/ 

http://www.csiro.au/ 

MEER INFO

Plasma 

Ultrasone geluidsgolven

F3 fact sheets