De Schenkingsbeurs maakt voedsel schenken gemakkelijk!

Bord eten

Heeft uw bedrijf ook voedingsproducten die niet meer mogen worden verhandeld, maar eigenlijk nog perfect eetbaar zijn ? Het nieuwe online platform www.schenkingsbeurs.be biedt u een oplossing. Het vergemakkelijkt schenkingen aan voedselhulp- en sociale organisaties door schenkers en ontvangers in verbinding te brengen.

Schrijf u in of bekijk de folder of film.

Online platform Schenkingsbeurs maakt voedsel schenken aan sociale organisaties gemakkelijker. Schrijf u nu in!

Heeft uw bedrijf af en toe of regelmatig voedingsproducten die niet meer mogen worden verhandeld, maar eigenlijk nog perfect eetbaar zijn ? Zonde van uw energie en vakmanschap om deze weg te gooien ! 

Het nieuwe online platform www.schenkingsbeurs.be biedt u een oplossing. Het vergemakkelijkt schenkingen aan voedselhulp- en sociale organisaties door schenkers en lokale ontvangers snel en efficiënt in verbinding te brengen en door een vlotter beheer van uw schenkingen. Hiermee krijgen uw overschotten een maatschappelijk zinvolle bestemming. Want in België zijn nog steeds meer dan 240.000 personen afhankelijk van voedselhulp!

Fevia en Flanders’ FOOD informeren graag hun leden over de Schenkingsbeurs en nodigen u uit om de voordelen ervan te ontdekken! Fevia heeft mee de ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020 onderschreven, waarin De Schenkingsbeurs als actie opgenomen is. 

Wilt u voedsel schenken?

De Schenkingsbeurs is 1 platform met 3 modules. Van lokale, occassionele schenkingen tot structurele schenkingen: het kan allemaal op de ‘Schenkingsbeurs’. En via de interactieve geografische kaart kan u gemakkelijk sociale organisaties in uw buurt terugvinden en contacten leggen.

Er is dus een efficiënte en professionele oplossing in elke situatie en voor elk voedingsbedrijf.

De Schenkingsbeurs

Voedingsbedrijven kunnen zich nu inschrijven

In een 1e fase hebben we gericht voedselhulp- en sociale organisaties uitgenodigd om zich in te schrijven op de Schenkingsbeurs, bijvoorbeeld sociale restaurants, voedselbedelingsinitiatieven, sociale kruideniers en OCMW’s. Er zijn nu in België al 150 voedselhulp- en sociale organisaties ingeschreven als geïnteresseerde ontvangers. Je vindt dus steeds geïnteresseerde ontvangers in je buurt!

Op 29 oktober ’15 werd het platform Schenkingsbeurs officiëel voorgesteld in aanwezigheid van o.a. federaal minister van Middenstand, Landbouw en Maatschappelijke integratie Willy Borsus, vertegenwoordigers van Vlaams Minister voor Armoedebestrijding Liesbeth Homans, COMEOS en de OVAM. 

Nu nodigen we ook alle geïnteresseerde voedingsbedrijven uit om zich in te schrijven op www.schenkingsbeurs.be als potentiële schenker.

De voordelen voor u als schenker

Bekijk de website Schenkingsbeurs.be of de folder en voorstellingsfilm en ontdek er alle voordelen, zoals:

 1. Je vindt en selecteert gemakkelijk geïnteresseerde ontvanger(s) voor je schenkingen.
 2. Je engagement in maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt zichtbaar.
 3. Je kan besparen op (afval)verwerkingskosten.
 4. Je beheert je schenkingen vlot dankzij een professionele oplossing op maat. Je hebt een helder overzicht en betere traceerbaarheid van je schenkingen.
 5. Je bepaalt zelf welke producten je schenkt, hoe, aan wie en weet welke zinvolle bestemming uw overschotten krijgen.
 6. Je voldoet eenvoudig aan administratieve verplichtingen zoals de recuperatie van de BTW op schenkingen, ophaalbonnen, rapportage enz.
 7. En - heel belangrijk - je bent zeker dat je schenking terechtkomt bij betrouwbare voedselhulp- of sociale organisaties. Want kwaliteit en vertrouwen staan voorop in dit platform ! 

Kwaliteit en vertrouwen staan voorop

Betrouwbaarheid is een belangrijk uitgangspunt :

 1. De Schenkingsbeurs respecteert de regelgeving o.a. op vlak van privacy en voedselveiligheid. Hiervoor is bij de ontwikkeling ervan preventief overlegd met het FAVV.
 2. Geïnteresseerde voedselhulp- en sociale organisaties doorlopen ook een uniforme inschrijvings- en validatieprocedure, incl. het aanvaarden van een kwaliteitscharter (www.schenkingsbeurs.be/kwaliteitscharter). Zo controleert de Schenkingsbeurs bij de inschrijving de gegevens, het sociaal oogmerk van de activiteiten, het beschikken over een aansluitingsnr bij het FAVV enz….
 3. Ook schenkers doorlopen een uniforme inschrijvingsprocedure en ondertekenen eveneens een kwaliteitscharter.

Enkele getuigenissen van gebruikers

De Schenkingsbeurs 2.0

Geïnteresseerd als voedingsbedrijf?

Schrijf u in op www.schenkingsbeurs.be

Meer informatie?

Bekijk de folder en het filmpje op www.schenkingsbeurs.be/media

Contacteer : info@schenkingsbeurs.be

of 1 van de projectleiders:

 • voor Vlaanderen: KOMOSIE vzw (www.komosie.be/voedselverlies)
     Etienne Rubens, tel: 0484 247 361, schenkingsbeurs@komosie.be
 • voor Brussel en Wallonië:
      FdSS (www.fdss.be) : Catherine Rousseau, tel : t 02 223 37 74
      Level IT (www.level-it.be/nl): Olivier Hault, t 04 221 33 30