Flanders’ FOOD Technology Days go international

Op 13 en 14 november mochten wij 123 agro-voedingsbedrijven, technologiebedrijven en onderzoekers uit binnen- en buitenland verwelkomen in Brussel op de 5de editie van de Flanders’ FOOD Technology Days. Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris bundelden tijdens dit tweedaags event de krachten rond vijf actuele thema’s: 'World Class Production', 'Sensing and Monitoring', 'Digital Factory', 'Smart Production' en '3D Vision on Food'.

INTERNATIONALE EDITIE

De aanwezigheid van buitenlandse sprekers en deelnemers gaf het event een internationale uitstraling. Ook de locatie in hartje Brussel droeg hieraan bij.

KEYNOTES

De keynotes van dag 1 focusten op de omzetting van wetenschappelijk onderzoek naar industriële applicaties, enerzijds door de ogen van Edurne Gaston Estanga van het Spaanse IRIS (innovació i Recerca Industrial iSostenible) en anderzijds door de ogen van Bart De Ketelaere en Filip Delport van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Zij gaven ons een inzicht in de valorisatiemogelijkheden van academisch onderzoek.

Dag 2 werd geopend door Jan Verelst van Siemens die ons meenam naar de wereld van Process Analytical Technology (PAT). Met PAT kan je de traditionele kwaliteitscontrole aan het einde van het productieproces vervangen door tijdens productie de kwaliteit van het eindproduct te voorspellen. Aan het einde van de dag wierpen we, tezamen met Futurologist James Bellini een blik op de uitdagingen van morgen. Hij deed ons beseffen dat innovatie, ook in de toekomst, cruciaal blijft.

TECHNOLOGY EXPO

In de expositieruimte stelden een twintigtal technologiebedrijven hun diensten en producten voor aan de aanwezige bedrijven. Tijdens de lunch, pauzes en geleide rondgangen werd er druk genetwerkt en info uitgewisseld met de aanwezige standhouders.

Met meer dan 90 deelnemers en 33 sprekers was dit een geslaagde editie van de Flanders’ FOOD Technology Days. 

FLANDERS’ FOOD ZET IN OP TECHNOLOGIE

Het Food Factory of the Future project is een samenwerking tussen Flanders' FOOD, Agoria en Sirris en wordt ondersteund door de Vlaamse Regering. Het doel van dit project is om de transformatie van de Vlaamse voedingsfabrieken naar voedingsfabrieken van de toekomst te versnellen. De focus van dit project ligt op drie technologische transformaties: 1) De omvorming van de productie-eenheid naar World Class Production, mbv nieuwe technologieën voor kwaliteit en houdbaarheid; 2) De ontwikkeling van Digital Factories; 3) Het slim en wendbaar maken van het productiesysteem a.d.h.v. automatisatie- en robotisatie-oplossingen (Smart Production).

Het Sensors For Food VIS-traject is een initiatief van Flanders' FOOD en wil de voedingsindustrie ondersteunen door de introductie van innovatieve sensoren in hun productieprocessen te versnellen. Hiervoor werd een consortium opgericht met partners uit onderzoeksinstituten (MeBioS, KU Leuven, ETRO, VUB, iMinds, UGent en IMEC), een 30-tal voedingsbedrijven en een 10-tal technologiebedrijven. In drie validatietrajecten worden snelle en nauwkeurige sensor technologieën (hyperspectrale camera, optische vezel biosensor, millimetergolfsensor) vertaald naar concrete toepassingen. Daarnaast functioneert het Sensors For Food platform als een forum dat voedingsbedrijven en technologie aanbieders samenbrengt om oplossingen te vinden voor bedrijfsspecifieke uitdagingen en vragen.

WIE IS FLANDERS’ FOOD?

Flanders’ FOOD is het innovatieplatform van de agro-voedingsindustrie dat overheidssubsidies efficiënt inzet om deze bedrijven een competitieve voorsprong te geven. Wij doen dit via projecten, het oplossen van wetenschappelijke en technologische uitdagingen, opleidingen en netwerking. 315 bedrijven en 30 onderzoeksgroepen zijn vandaag lid van Flanders’ FOOD.

COÖRDINATEN

Veerle Rijckaert – Business Development Manager

GSM: +32 478 33 38 12 - veerle.rijckaert@flandersfood.com

Veerle De Graef – Project Manager SFF

GSM: +32 497 29 19 15 – veerle.degraef@flandersfood.com

Lieselotte Geerts – Project Manager F3

GSM: +32 474 96 55 21 – lieselotte.geerts@flandersfood.com