Op maat gemaakte voeding wordt een hype in het Verenigd Koninkrijk

Voeding speciaal ontworpen en geproduceerd voor u, mijnheer, mevrouw de consument, zegt het u iets? Volgens een vooraanstaand marktonderzoeksbureau is het the next big thing in het Verenigd Koninkrijk. En u weet, als het regent in Londen, druppelt het in Parijs of in Amsterdam of was het Brussel?

Canadean, een vooraanstaand marktonderzoeksbureau naar consumentengedrag, verwacht dat gepersonaliseerde voeding, waarbij rekening wordt gehouden met niets minder dan het DNA van de consument, de komende jaren sterk zal groeien in het Verenigd Koninkrijk.

Steeds vaker vragen consumenten naar op maat gemaakte voeding en volgens Canadean is het een aan belang groeiende factor in het consumptiegedrag van mensen. Joanne Hardman, een analist bij Canadean beweert dat "10,3% van het koopgedrag bij consumenten wordt gestuurd door de hang naar gepersonaliseerde levensmiddelen. Bij de 55-plussers loopt dit zelfs op tot 14,8%.”

Uit een eerder onderzoek van Canadean bleek bovendien dat 45% van de consumenten in het VK geïnteresseerd is in gepersonaliseerde huidverzorgingsproducten. 54% van deze groep zou hiervoor zelfs bloed-, haar- en huidstalen aanleveren om labotesten op te laten uitvoeren, zodat het product volledig op kan worden gemaakt. Analisten denken dat het vervolgens een kleine stap is naar ver doorgedreven gepersonaliseerde voeding…

Hardman geeft ook aan dat: “Consumenten steeds meer begaan zijn met hun gezondheid en mensen die een dagje ouder worden, willen het verouderingsproces zoveel mogelijk afremmen en kwaaltjes voorkomen. In dit kader zal de populariteit van op maat gemaakte diëten, gebaseerd op het DNA van de consument, alsmaar toenemen.”

Het vertrouwen van de consument winnen

Met bloedanalysen kan men de werking van de lever en de nieren monitoren en in principe kan men hiermee perfect rekening houden bij het opstellen van een aangepast dieet. Anderzijds zullen de bedrijven eerst het vertrouwen van de consument moeten winnen alvorens de consument dergelijke zaken toelaat.

Hardman vertelt in dit kader: “Voedingsbedrijven zullen de consumenten moeten overhalen dat het geven van bloedstalen en hun DNA-testen veilig zijn. Per slot van rekening komt men hiermee in de persoonlijke levenssfeer van mensen en staan ze hier, begrijpelijkerwijze, sceptisch tegenover. Alom erkende bedrijven of bedrijven die samenwerken met professionals uit de medische wereld zullen in dit kader meer vertrouwen uitstralen ten aanzien van de consument en hem makkelijker kunnen overtuigen.”

Nestlé zet de eerste stap

Nestlé spotte als één van de eersten deze trend en zet hierop in met hun Iron Man programma. Het doel is een toestel te ontwikkelen dat analyseert wat er ontbreekt in het dieet van een persoon, om vervolgens een product te ontwerpen en produceren dat het tekort weer aanvult.

Luis Cantarell van Nestlé Health Science legt uit: “Bij Nestlé Health Science transformeren we de relatie tussen voeding en gezondheid. Hierbij krijgt onze voeding een prominente rol in het voorkomen en behandelen van ziektes.”

Of het een globale trend wordt is nog maar de vraag. Gepersonaliseerde diëten zijn nu al heel populair bij bepaalde doelgroepen (bv. sporters), maar ook bij senioren verwacht men een groeiende interesse om bijvoorbeeld bepaalde ouderdomskwalen te voorkomen of te beheersen.

Wij houden voor verder de vinger aan de pols.

Bron

  • Food Navigator (Anna Bonar): Personalised nutrition expected to blossom in the UK, says Canadean. 3 September 2014