“Zoet en zout zijn out!” – De voedingstrends voor 2013

Zoals elk jaar gaat het einde van het jaar gepaard met een aantal voorspellingen voor de trends in de voeding. Om niet achter te blijven maakten we voor u een kleine samenvatting van de voorspelde trends voor 2013 die interessant kunnen zijn voor de voedingsindustrie.

De meeste trends die verwacht worden in 2013 zijn niet geheel nieuw, maar verwacht wordt dat ze nog sterker zullen doorgroeien volgend jaar. Ze kaderen dan ook meestal binnen de mentaliteitsveranderingen en prioriteiten van de voorbije jaren. We maken alvast een opsomming van de belangrijkste categorieën en de microtrends binnen deze categorieën.

Zoet en zout zijn ‘out’

 ‘Gezondheid’ is hierbij de drijvende kracht. Na de overdaad aan te zoet, te zout en te vet eten, en de smaakvervlakking die daarmee gepaard is gegaan heeft als tegenreactie gekregen dat mensen weer op zoek gaan naar gezonder eten, en de smaken die naar boven komen als je het zoet en het zout wegneemt, namelijk bitter en zuur.

 Aziatische fastfood doet het goed

De sushibars schieten als paddestoelen uit de grond, Carrefour heeft pilootprojecten lopen met sushikoks in de winkel en het assortiment Aziatische producten in de winkel wordt steeds breder. We beginnen erg gehecht te raken aan de Aziatische keuken, die een aantal elementen combineert waar onze consumenten naar zaten te snakken: gezond, snel en lekker, met een exotisch tintje. In dat kader doet vooral zeewier het goed, dankzij de (her)introductie via sushi en wakamesalades vinden nu ook andere, en meer lokale soorten zeewier hun weg naar de consument. Maar ook andere Aziatische smaken doen het goed, zoals yuzu, miso, toragashi en kimchi.

Fasthealthfood

Net zoals de Aziatische fastfood het goed doet vanwege hun gezondere imago, is er sowieso een nood aan snel en gezond eten voor de consument met weinig tijd en energie om uitgebreid te koken. Saladbars duiken ook steeds vaker op in het straatbeeld, voornamelijk in de steden tussen de kantoren waar de werkende mensen hun lunch komen halen, de supermarkten beginnen ook meer en meer gezonde voorgemaakte  salades aan te bieden. Een nieuw segment hierbinnen, waarbij mensen nog sneller aan hun (gezonde) snack kunnen geraken is het automateneten.

Gezonde dorstlessers

Niet alleen het lunch & snacking segment neigt naar gezondheid, ook de frisdranken maken een verschuiving. Van gevitamineerde groene theedrankjes tot verse smoothies, het segment neemt de plaats in van de klassieke frisdranken, die te zoet en te ongezond aan het worden zijn.

Groenten veroveren het bord

De flexitariërs veroveren de wereld, met België op kop met initiatieven als ‘donderdag veggiedag’. Maar niet alleen de vegetarische borden zijn in trek, ook de maaltijden waar (kwaliteitsvol) vlees meer de rol als ‘smaakmaker’ op zich neemt terwijl groenten de basis vormen zijn steeds vaker de norm.

‘Kindjeseten’ uit den boze

Hoe meer zorgen de maatschappij zich maakt over de eetgewoonten van de jonge generatie, hoe meer het duidelijk wordt dat de typische ‘kindermaaltijden’ als fishsticks, kip met frietjes of balletjes in tomatensaus niet echt nutritionele toppers zijn. Kinderen eten voortaan mee met hun ouders, en er wordt met volle overtuiging ingezet op het overtuigen van kinderen dat gezonde voeding óók lekker is.

Voor elk wat wils

Een aangepast dieet met speciale producten voor diabetici, mensen met hart- en vaatziekten, allergieën en intoleranties, vegetariërs, veganisten, etc… Mensen willen, en hebben vaak ook nood aan aangepaste voeding en gaan ernaar op zoek. Een groeiende markt in zowel de industriële als de horeca- en cateringwereld.

Lokaal en artisanaal

Al een tijdje toverwoorden, maar hoe meer doemberichten over het welzijn van onze planeet opduiken, hoe meer mensen er rekening mee gaan houden. Aan te vullen met ‘seizoensgbonden’, ‘vers’ en ‘duurzaam’ (ook al zijn deze soms tegenstrijdig).

Bronnen

  • Will these be the top 10 food trends of 2013? www.foodrepublic.com, 25/10/2012
  • Epicurious predicts the top food trends of 2013. www.epicurious.com, 29/11/2012
  • Talkin’ Food, curating foodtrends. www.talkinfood.nl, 03/12/2012
  • 17 hottest food & dining trends for restaurants & hotels, 2013. Baum + Whiteman International Food + Restaurant consultants.