Emulsifiëren via magnetisme: Innovatie in de voedingsindustrie

Op 23 oktober 2012 wordt een workshop georganiseerd omtrent een innovatieve emulsietechnologie, genaamd M4E, die gebruik maakt van magnetisme voor het bereiden van emulsies en dispersies. De toepassingen in de voedingsindustrie zijn veelbelovend, en in dat opzicht werden reeds een reeks productbereidingen geëvalueerd in de Food Pilot.

M4E (Magnets for Emulsions) is een magnetische emulsietechnologie met twee belangrijke toepassingen: het emulgeren van vloeistoffen en het dispergeren van poeders. Deze technologie is energiezuiniger dan klassieke homogenisatietechnieken en werd ontwikkeld door een spin-off bedrijf van de KUL, M4E nv. In het kader van de innovatie is een M4E piloottoestel beschikbaar in de Food Pilot.

Aan de basis van deze emulgeertechnologie ligt een geoptimaliseerd magnetisch veld waarin zich LORENTZ krachten ontwikkelen. Daarenboven vinden turbulentiekrachten plaats waardoor passerende deeltjes verkleinen. Het resultaat is een zeer kleine en homogene verdeling van de deeltjesgrootte, zonder gebruik te maken van agressieve afschuifkrachten. De ingezette energie wordt zeer efficiënt aangewend, wat zich vertaalt in een lager energieverbruik. De afwezigheid van overmatige afschuifkrachten heeft in bepaalde gevallen positieve effecten op de rendabiliteit van de ingezette grondstoffen en de stabiliteit van de emulsie.

Op deze wijze kunnen cosmetica, voeding, verf (coatings), chemische producten en biodiesel bereid worden. De technologie heeft nog weinig ingang gevonden in de voedingsindustrie. Voor verschillende voedingsproducten (bv. sauzen, mayonaise) blijkt de techniek alvast zeer goed bruikbaar terwijl voor andere producten (bv. melk) dit minder het geval is. In de Food Pilot werden reeds een reeks preliminaire tests uitgevoerd op verschillende voedingsproducten. Voor ieder product werden een aantal recepten uitgetest en de productkwaliteit werd geëvalueerd op smaak, textuur, deeltjesgrootte, stabiliteit en viscositeit. Eveneens werd een vergelijking gemaakt met de klassieke bereiding.