Liever lekker dan gezond!

Dit blijkt uit een Nederlandse studie waarbij jongeren van 12 tot 18 jaar werden bevraagd in het kader van het project ‘Wat gaan we eten? Groente!’

Slechts één derde van de 500 bevraagde jongeren eten meer dan 1 portie groente per dag. Groenten worden vooral bij het avondeten gegeten en minder tijdens de lunch of als tussendoortje. Jongeren die meer betrokken zijn bij hun voeding door bijvoorbeeld boodschappen te doen of door mee te helpen met koken, eten ook meer porties groente per dag. Bovendien leidt een voorkeur voor bitter, zuur of pittig tot meer groenteconsumptie dan een voorkeur voor zoet of flauw eten.

Uit het onderzoek is gebleken dat de gemiddelde groenteconsumptie van jongeren tussen 12 en 18 jaar onder de aanbevolen hoeveelheid ligt. Jongeren moeten enthousiast gemaakt worden voor groenten door groenten aantrekkelijker en lekkerder te maken. Een tussendoortje met groenten met verschillende kleuren met een lekker en gezond sausje kan hierbij helpen! 

Bron

Reinders, M., van den Berg, I., Onwezen, M., Hiller, S., Gilissen, L., van der Meer, I., van der Sluis, A. & Woltering, E. (2011). Wat gaan we eten? Groente! Kwantitatief onderzoek onder jongeren tussen de 12 en 18 jaar. www.lei.wur.nl