Gezond maar niet lekker?

Allerhande claims op de verpakkingen moeten aan de consument duidelijk maken dat een product bepaalde gezonde eigenschappen bevat. Maar die consument verwacht dat een ‘gezond’ product niet lekker is.

‘Light’, ‘minder vet’, ‘minder zout’, ‘bron van vezels’, … Claims als deze worden graag op verpakkingen gezet en R&D afdelingen van voedingsbedrijven wereldwijd werken aan de ontwikkeling van producten die een dergelijke claim kunnen dragen, en toch lekker smaken. Maar die claims op de verpakkingen blijken ook een keerzijde te hebben. Veel consumenten hebben namelijk het idee dat ‘gezondheid’ en ‘lekker’ moeilijk te rijmen vallen, en dat de ongezondere versie waarschijnlijk ook de lekkerdere versie is. En een claim op de verpakking heeft dus het effect dat de consumenten wat argwanend zijn om het product te kopen. Maar ook de manier waarop de producten waargenomen worden tijdens het proeven wordt (negatief) beïnvloed door de claims op de verpakking. Dit blijkt althans uit onderzoek met koekjes die ofwel niet gelabeld waren, ofwel als ‘suikervrij’ aangeduid waren. 

Dit geldt allicht niet voor alle claims op alle producten, maar het onderzoek maakt wel duidelijk dat het niet altijd nodig is om een claim op de verpakking te willen zetten, integendeel, dat dit soms de verwachting naar smaak toe kan kelderen. 

Bronnen