Vetzuren verminderen negatieve emoties, zelfs als de inname onbewust gebeurt

Onderzoekers hebben aangetoond dat er een wetenschappelijk basis bestaat voor ‘emo-eten.’ De consumptie van vetzuren, leidde tot een verminderde gevoeligheid voor een droevige gemoedstoestand.

Het is bekend dat er een verband bestaat tussen voeding en emoties. Tot nu concentreerde het onderzoek daarrond zich op de sensorische aspecten: hoe eten smaakt, ruikt en eruit ziet, heeft een belangrijke invloed op je emoties. Een onderzoeksteam (K.U.Leuven, University of Manchester & Queen Mary University of London) heeft nu aangetoond dat zelfs wanneer je niet ziet, ruikt, proeft of zelfs weet dat je vet inneemt, een droevige gemoedstoestand verbetert. 

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een 12-tal personen met een ‘gezond’ gewicht. Via een maagsonde werd een vetzuuroplossing of een zoutoplossing toegediend terwijl de personen via muziek en beeld in een droevige of neutrale emotionele toestand werden gebracht. Met MRI (Magnetic Resonance Imaging) werd de hersenactiviteit in beeld gebracht. De proefpersonen gaven ook zelf hun gemoedstoestand aan. Toediening van vetzuren verminderde het effect van de droevige emotie, zowel in de beleving van de proefpersonen als gemeten via hersenactiviteit. 

Het mechanisme hierachter is nog niet bekend. Mogelijks spelen hormonen hierin een rol. Verder onderzoek is nodig om de resultaten te bevestigen en eventuele links met persoonlijkheid en geslacht te onderzoeken. 

Bronnen

  • Vetzuren verminderen negatieve emoties, zelfs als de inname onbewust gebeurt. persbericht KULeuven
  • http://www.jci.org/articles/view/46380 Lukas Van Oudenhove, Shane McKie, Daniel Lassman, Bilal Uddin, Peter Paine, Steven Coen, Lloyd Gregory, Jan Tack, Qasim Aziz (2011). Fatty acid–induced gut-brain signaling attenuates neural and behavioral effects of sad emotion in humans. J Clin Invest. 2011;121(8):3094–3099.