De consument als productontwikkelaar

Waarom zouden productontwikkelaars en marketeers nog langer hun hersenen pijnigen om steeds nieuwe innovaties uit hun mouw te blijven schudden, als er een wereld vol creatieve geesten kan meedenken?

Dat is de idee achter crowdsourcing, een vorm van co-creatie (of ‘samen innoveren’) waarbij gebruik wordt gemaakt van de alledaagse consument zelf om tot innovatie te komen. Dankzij de alomtegenwoordige aanwezigheid van het internet, sociale netwerksites en forums, en nieuwe technologische snufjes als tabletcomputers en smartphones is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om de mening van de consument te verkrijgen. 

Vandaag de dag zijn productontwikkelingen gewoonlijk het werk van experts, technici bij wie hun achtergrondkennis, en daarmee ook hun kennis van de mogelijke ‘problemen’ bij de implementatie van een idee, vaak een beperking vormt voor de creativiteit. Via marketing wordt wel naar de mening van de consument gepeild, maar dat is gewoonlijk in een zeer gestructureerd kader dat weinig aan de verbeelding overlaat. Het merendeel van de productinnovaties blijft dan ook beperkt tot kleine wijzigingen en uitbreidingen van het bestaande gamma zoals lijnextensies, nieuwe smaakjes, nutritionele verbeteringen etc… Bedrijven peilen dus wel naar de behoeften van de consument en volgen de algemene trends, die deze behoeften kunnen beïnvloeden. Echter, om écht innovatief te zijn moet een bedrijf kunnen achterhalen wat de toekomstige behoeftes van de consument zijn. Hierbij is het laten meedenken van de consument een ideaal vertrekpunt. 

De actie van Lays, waar consumenten zelf mochten meedenken aan een nieuwe smaak voor de chips (die binnenkort ook in de winkel verkrijgbaar zal zijn) was een groot succes. De consument voelt zich meer betrokken bij de ontwikkeling en reageert daar enthousiast op. Een uitstekende vorm van reclame, maar daar blijft het ook voornamelijk bij. De huidige toepassingen van crowdsourcing liggen voornamelijk in validatie of afwerking van productontwikkelingen en communicatie. Maar de mogelijkheden zijn veel breder. De consument betrekken bij productontwikkeling vergroot de kans op het vinden van ‘blinde vlekken’. Hierbij is het belangrijk dat de consument intensief en interactief betrokken wordt bij het ontwikkelingsproces. Het simpelweg ‘vragen aan’ blijkt niet afdoende om informatie te genereren voor radicale innovaties. Er moet een link gecreëerd worden tussen marketeers, productontwikkelaars en consumenten die in alle richtingen werkt.

De voedingsindustrie is trouwens een uitstekende sector voor crowdsourcing. Voeding is iets waar consumenten dagdagelijks mee bezig zijn en dus ook zeer vertrouwd mee zijn. Het is een industrietak waar een consument maar al te graag zijn mening over geeft en die tot nu toe onvoldoende gehoord werd. Crowdsourcing is ook een strategie die perfect past in de trend van de individualisering van de maatschappij. De consument wil voeding afgestemd op zijn noden en de beste manier om hem dit te kunnen geven is het hem zelf te laten bedenken. 

Bronnen

  • Driving the Food Market: Proactive Consumer Involvement to Support Radical Product Innovation.Doctoraat Karen L. Janssen, 2011.
  • “Co-creatie” – Wat is dat? Nieuwsbericht Flanders InShape, 12/08/2011.
  • Voor radicale innovatie consument betrekken. EVMI, 28/08/2011.