Risico voor aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen met gerecycleerde kartonverpakkingen.

Dr Koni Grob van het overheidslaboratorium voor voedselveiligheid in Zurich heeft te hoge concentraties vastgesteld van minerale oliën in levensmiddelen verpakt met gerecycleerd karton afkomstig van dagbladen. Deze stoffen zijn schadelijk voor de mens en verhogen bovendien het risico op kanker.

In 75 % van de ongeveer 120 onderzochte levensmiddelen werd de aanwezigheid van minerale oliën vastgesteld. De geldende norm binnen de Europese Unie is momenteel maximum 0.6 mg per kg levensmiddel maar deze werd in sommige gevallen met een factor 10 overschreden. Volgens Grob kan deze factor oplopen tot 100 als de levensmiddelen voor een langere periode bewaard worden. Bij consumenten die een uitgebalanceerd dieet volgen zou het risico op negatieve effecten op hun gezondheid echter minimaal zijn.

Deze minerale oliën zijn zowel afkomstig van de inkten die gebruikt worden bij de bedrukking van de verpakking als van de gerecycleerde vezels, in principe van dagbladen, die gebruikt worden bij de productie van de kartonverpakking. Momenteel wordt in Duitsland gewerkt aan een ontwerp van verordening tot wijziging van de Warenwet betreffende het bedrukken van verpakkingen voor levensmiddelen (zie vorig artikel in deze nieuwsbrief).

Volgens de federatie van de Europese papier industrie (CEPI) onderzoekt de papier en karton industrie de mogelijkheid om enkel materialen te gebruiken waarin geen minerale oliën voorkomen. Volgens de Britse federatie voor voedselproducenten (FDF) is de studie van de Zwitserse onderzoekers een basis voor verder onderzoek maar nog onvoldoende om het gebruik van gerecycleerd karton te verbieden.

De voedingsindustrie werkt echter ook volop aan oplossingen. Nestlé heeft nu reeds voor de eigen bedrijven limieten vastgelegd om deze migratie te vermijden. Het laat bovendien het gebruik van gerecycleerd papier (karton) voor het verpakken van hoog vethoudende producten niet toe tenzij er een functionele barrièrelaag aanwezig is tussen het levensmiddel en het gerecycleerd papier (karton). In een reactie zegt Jordans, ontbijtgranenfabrikant, dat zij beslist hebben om voorlopig geen gerecycleerd karton meer te gebruiken. In het verleden hebben zij , als milieubewust bedrijf, veel gerecycleerd verpakkingsmateriaal gebruikt. Kellogg wil met zijn leveranciers nieuwe verpakking ontwikkelen met een lager gehalte aan minerale oliën.

Ook Reno De Medici , één van de grootse producenten van gerecycleerd karton in Europa, reageert nu naar aanleiding van deze problematiek. Zij brengen twee nieuwe producten op de markt namelijk Hermifood en Vincifood. Hermifood wordt geproduceerd in Blendecques (Frankrijk) en bevat maximaal 200 mg minerale oliën per kg met een prijsopslag van 50 Euro per kg. Vincifood wordt geproduceerd in Santa Giustina (Italië) en bevat maximaal 100 mg minerale oliën per kg met een prijsopslag van 100 Euro per kg. Zij beweren daarbij tevens dat alle huidige kartonproducten wel geproduceerd worden volgens huidig geldende regelingen ( EC 1935/2004, BfR Emphelung XXXVI ).

Ook in België is de migratieproblematiek rond inkten een actueel onderwerp. Zo heeft de onderzoeksgroep NutriFoodChem in samenwerking met Pack4Food een FAVV-onderzoeksstudie uitgevoerd onder leiding van Prof. Bruno De Meulenaer, getiteld “Gevarenanalyse voor de migratie van chemische contaminanten uit drukinkten en lijmen naar levensmiddelen” (PR FAVV-AFSCA 2009/01). Bij dezelfde onderzoeksgroep NutriFoodChem en het Vlaams Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) start deze maand een studie die wil nagaan in welke mate instabiele deeltjes door verpakkingen kunnen dringen. Voor meer informatie kan u terecht bij Pack4Food of ondergetekende technologieadviseur.

Bronnen

  • Foodproductiondaily, 14 maart 2011 ; Mineral oil risk: Nestlé looks for new recycled paper grades
  • Packaging News UK, 8 maart 2011; Cereal giants revamp recycled cartons over health risks Eos Magazine 10 maart 2011; Kartonverpakkingen lekken inkt naar voeding
  • Verpackungsrundschau 11 maart 2011; Reno De Medici reagiert auf Mineralölspuren