Generatie Y

De generatie geboren na 1980 is opgegroeid met een overdaad aan informatie en communicatie via internet, laptops en mobiele telefoons. De noden en behoeften van deze generatie in kaart brengen vraagt een nieuwe aanpak.

Via de sociale media sites die jongeren van de Generatie Y bezoeken, worden gedachten, voorkeuren en allerlei details over hun dagelijkse leven aan potentieel miljoenen lezers overal ter wereld onthult.

Generatie Y

Sociologen duiden ze ook aan als ‘kinderen van het millennium’ of ‘de digitale generatie’. Deze technisch onderlegde jongeren zijn opgegroeid met het internet, laptops en mobiele telefoons. Ze vormen een complexe doelgroep voor marktonderzoekers omdat hun levensstijl breekt met vele tradities. Ze zijn altijd onderweg en het liefst permanent online.


Marktonderzoek afstellen op Generatie Y

Een fundamentele behoefte die kenmerkend is voor de Generatie Y, is de behoefte aan communicatie. De marktonderzoeken van de toekomst moeten interactief, emotiegedreven, visueel prikkelend en direct verrijkend zijn omdat deze generatie inspraak wil hebben, invloed wil uitoefenen en zicht wil hebben op de waarde die aan hun bijdragen gehecht wordt. Daarnaast zijn ze door Wikipedia, Google en Facebook eraan gewend dat alle informatie kosteloos, direct en via een enkele muisklik beschikbaar is.

Enkele nieuwe ontwikkelingen voor marktonderzoek

‘Online co-creation platform’ is de nieuwste ontwikkeling. Via dit platform kunnen consumenten, experts, ontwerpers, detailhandelaren en werknemers hun ideeën kwijt. Wat gaat bijvoorbeeld de nieuwe manier worden om thee te drinken en te zetten, welk soort verpakking wordt het meest praktisch gevonden, welke nuttige eigenschappen worden gemist, welke materialen genieten de voorkeur. Een productontwikkelaar die aan het forum deelneemt kan deze informatie in zich opnemen en gebruiken in zijn werk. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd blijft betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten en kan leren van de inzichten van anderen. Op deze manier blijft de prikkel om bijdragen te leveren aanwezig.

Internet biedt ook mogelijkheden om indirect te peilen naar de mening van de consument. ‘Buzz’ is de nieuwe term die gebruikt wordt voor opmerkingen en ervaringen die mensen achterlaten op de websites van online winkels en andere productgebonden forums. Dit is een waardevolle bron van informatie vormen met betrekking tot de voorkeuren van consumenten, hun interesses en de eisen die ze aan producten stellen. Deze commentaren dienen ook weer als informatie voor andere consumenten die hun koopgedrag erdoor laten beïnvloeden.

Communicatie 2.0: nieuwe communicatiemogelijkheden

  • Netwerksites en vrienden sites: bv. Facebook, LinkedIn, MySpace en Goodle Buzz
  • Blogs: bv. marketresearchersblog.com
  • Microblogging: bv. Twitter
  • Internetforums: bv. researchaccess.net, forum.researchinfo.com
  • Openbare bookmarks: Delicious, Digg en Mister Wong

Meer informatie en uitleg over deze sociale media vindt u op www.socialbrite.org/sharing-center/glossary

Na Generatie Y komt Generatie Z

En nu worden ook de leden van generatie Z volwassen. Voor hen is een wereld zonder het internet ondenkbaar…

Bron

GfK. Jaargids 2011. Inzichten en marktontwikkelingen in de Benelux.